Hae Anna.fi-sivustolta

Vaiettu sikainfluenssa Italiasta

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Kompiainen., 01.04.2020.

 1. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Sikainfluenssa vei yli 20 000 ihmistä muutaman talvikuukauden aikana vuonna 2015. Silloin todettiin, että kuolleisuus oli suurinta sitten toisen maailmansodan ja paljon korkeampi kuin pandemiavuonna 2009, mikä tuli tunnetuksi ja aiheutti huolta koko maailmassa. Italia ei tehnyt 2015 mitään enempää kuin normaalisti, eikä media kirjoittanut aiheesta päivittäin. Nyt siellä on wuhanviruksen vuoksi kuollut reilut 13 000 henkeä.


  Vuosi 2015 oli Suomen kannalta erikoinen sen vuoksi, että silloin maahan tuli paljon irakilaisia nuoria miehiä, jotka saapuivat Ruotsin kautta. Yhtään muistikuvaa ei sen sijaan ole sikainfluenssasta, joka olisi riehunut siihen aikaan Italiassa. Kerrottiinko aiheesta Suomessa lainkaan?

  Sikainfluenssa pandemia 2009-2010 on hyvä muistaa sen vuoksi, että silloin narkolepsia eli nukahtelusairaus tuli rokotusten vuoksi Suomeen. Aiheesta on varsin kattava julkaisu Duodecimin Terveyskirjaston sivuilla.


  Aihetta osaltaan antoivat:

  https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00908

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_pakolaiskriisi

  (Nostin tämän jutun omaksi otsikoksi, koska se vaikutti jäävän täysin pimentoon aiemmin.)
   
 2. v22 Vierailija

  suomessa on aika hyvä laumasuoja sikainfluenssaan, kun se on ollut mukana influnessarokotteissa ja sitten joukossamme kulkee taudin sairastaneita, niin se on meillä täällä "ihan normi tauti" eikä aiheuta suurempia epidemioita.

  minä muistan hämärästi jotain juttua siitä, mutta ei mitään suuria otsikoita. korona on kyllä tautina vaarallisempi, siksi tästä keuhkotaan nyt niin paljon enemmäm.
   
 3. vierailija Vierailija

  googlasin, eikä tietoa löyty
   
 4. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tällainen vaiettu sikainfluenssa, joka ei edennyt koko Eurooppaan, voi olla syy siihen, ettei wuhanvirukseen suhtauduttu vakavasti aluksi. Oletettiin viruksen jäävän vain kiinalaisten harmiksi, eikä koko maailman. Senkin takia kannattaa tiedottaa jokaisesta viruksesta ajoissa, ettei aleta vaieta ja unohtaa uhkatekijöitä, kuten Italiassa tehtiin vuonna 2015. On omiaan lisäämään myös epäilyjä nyt siitä, miksi Pohjoismaihin tuli paljon juuri tuon vuoden aikana irakilaisia.
   
 5. vierailija Vierailija

  ei ollut vaiettu:
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285
   
 6. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
 7. vierailija Vierailija

  voivoi... kyllä tuo on surullinen tuo ruotsin tilanne.

  voiko taloutta todellakin suojella ihmisten terveyden kustannuksella?

  ruotsissa on ihmetelty esimerkiksi suomen kovia toimia ja ihmisten perusoikeuksiin puuttumista ja sanottu, että he luottavat ruotsalaisten omaan harkintakykyyn (siinä taas oli pieni piikki suomelle, että täällä ei luoteta).

  nyt on nähty ettei edes ruotsalaisilla ole harkintakykyä, tässä ollaan ihan samanlaisia,mikä on ymmärrettävää, koska naapurikansaa olemma.

  Ainoa ero näyttää tällä hetkellä olevan se, että meidän hallituksemme oli nöyrä realiteettien edessä ja katsoi niitä rehellisesti ja teki rajoituspäätäkset sen mukaan, ruotsissa näemmä on pidett tiukasti kiinni halusta uskoa, että ihmiset osaavat ja välittävät.

  toivon totisesti, että ruotsi saa kuolemien määrän rajattua nopeasti ja tartuntojenkin, ikävää, että naapurissa on noinkin paha tilanne. itsellä oma lehmä yös ojassa, kun olen osaksi ruotsalainen, joten siellä on sukulaisiakin, mutta olen kyllä onnellisessa asemassa nyt kun asun suomessa. meillä se p0 luku (vai oliko se r0 luku) oli eilen melkein alle 1, eli yksi koronaan sairastunut tartuttaa yhden, kun alussa ennen rajoitustoimenpiteitä se taisi olla 2,3.

  ihmisillä pitää ilman muuta olla oikes omaan elämäänsä ja siitä päättämiseen, mutta jos jotain tämä virus on opettanut, niin sillä oikeudella ei saa vaarantaa toisten ihmisten oikeuksia heidän omaan elämäänsä, tuoltakin osalta rajoitustoimet olisivat ihan hyvin olleet perusteltuja.

  nyt kun suomi slkee myös länsirajan, niin ruotsi on pahemmassakin pulassa, koska meiltä käy moni sairaanhoitaja ruotsissa töissä. tästä luin jostain alueen paikallislehdestä ja tottahan se on. sitten vain täytyy tehdä valinta, että jääkö suomen puolelle kotiinsa vai järjestääkö ruotsi sitten suomalaisille sairaalatyöntekijöillen asunnot sieltä ruotsinpuolelta, jotta voivat jäädä auttamaan sinne. toivon kyllä onnea ruotsille valitsemallaan tiellä.
   
 8. vierailija Vierailija

  Kyllä, taloutta voi suojella terveyden kustannuksella, so saasteet, muovijäte, ilman laatu, hiilivoimalat, vaaralliset kemikaalit yms.

  Mutta me kaikki kuolemme takuuvarmasti, korona vain aikaistaa sitä muutamien ihmisten kohdalla. Sen hinnan monikin on valmis maksamaan jos sillä estetään totaalinen talouden romahdus. (Sen jälkeen kun ovat selvinneet hengissä omasta koronastaan)
   
 9. vierailija Vierailija

  Ruotsilla on pehmopoliisi ja pieni pitkätukkaarmeija, ei niillä ole sellaista laitosta siellä joka kykenisi samanlaiseen kontrolliin kuin muut pohjoismaat.
   
 10. vierailija Vierailija

  Katastrofit nostavat esiin kysymyksiä, jotka eivät siis ole valeuutisia. Vuosituhannen vaihteen jälkeen ensin oli kaksoitornien tuhoaminen Yhdysvalloissa ja sen jälkeen on ollut tsunameja ja muita suuronnettomuuksia. Silti osakemarkkinat ovat kivunneet koko ajan. Pandemiat voivat laskea pörssikursseja, jotka kylläkin nousevat sen jälkeen, kun talouden pyörät saadaan taas rullaamaan.

  Voiko enää luottaa siihen, että EU pysyy pystyssä, kun maanosaan on pandemian aikana ilmestynyt pari kolme yksinvaltaista valtiota, jotka silti olettavat saavansa tukea entiseen tapaan? Ja Iso-Britannia erosi, eikä ole enää suuri nettomaksaja, kuten tähän asti. Oletetaanko siten, että talous saadaan uuteen nousuun nopeasti, kun väkimäärä vähenee taudin seurauksena?

  Tärkein kysymys lienee se, jatkuuko globaali kehitys samanlaisena vai ei. Wuhanvirus osoitti, ettei EU ole kuin jäsenvaltioiden liitto, jolla ei ole kykyä auttaa kriisien aikaan. Sekin askarruttaa, annetaanko tietoa aina silloin, kun jossain maassa on jokin sellainen sairaus meneillään, joka voi laajentua pandemiaksi. Varmasti kannattaa varautua hyvin, sillä vähintään sellaisen opin wuhanvirus tarjosi koko maailmalle.
   
 11. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Wuhanvirus pyrittiin salaamaan samalla tavoin kuin Italian sikainfluenssa, joka tappoi siis 20 000 ihmistä vuonna 2015. Tiedetään, että Italiassa on paljon kiinalaisia töissä, joten ehkä ajattelivat saman toistuvan uudelleen, minkä vuoksi halusivat pitää viruksen julkisuudelta piilossa. Aikoinaan valtalehdistö vaikeni täysin ja nyt saamme nauttia tuon hiljaisuuden hedelmistä.
   
  Last edited: 03.04.2020
 12. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Suomalainen media ei kerro useinkaan samalla tavoin aiheita kuin ruotsalainen, joka sentään rohkenee uutisoida muun muassa ihmisistä, jotka katoavat jäljettömiin saatuaan turvapaikan. Eivät kerro kirjoittajaa, vaan monipäinen pääkirjoittajien joukko ottaa vastuun. Suomessa voidaan haluttaessa ottaa opiksi länsinaapurin käytännöistä, jotta ihmiset saisivat tietää tapauksista paremmin kuin nykyään.
   
 13. vierailija Vierailija

  Uutisoinnin aiheet ja jutut ovat kuin Alibista, Hymystä tai 7 lehdestä. Uutiskynnys on madaltunut niin alas että sitä tuskin huomaa. Kansalle tyrkytetään diipadaapaa + kuvia asiatiedon sijaan ja sen seurauksena sisälukutaito heikkenee entisestään. Valitettavan usein törmää Ei voisi paljon vähemmän enää kiinnostaa - artikkeleihin.
  Ehkä tilanne hieman korjaantuu nyt koska olisi aika kornia uutisoida esim loistavista turistikohteista tai golfinpeluusta maailmalla.
   
 14. vierailija Vierailija

  en löydä edes italian mediasta tietoa tuosta vuoden 2015 epidemiasta. voisikohan tuo uutinen olla ankka?
   
 15. vierailija Vierailija

  Tuskin on, sillä Dagens Industri on talousmaailman mediakenttään kuuluva lehti. Annan tuohon alhaalle linkin myös tähän ketjuun.


  https://www.di.se/ledare/vaccin-mot-nedstangning/
   
 16. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Seuraamalla ruotsalaisia medioita voi havaita, että Suomessa jätetään kertomatta sellaisia uutisia, jotka ovat vaikeita yksinvaltaisille valtioille. Nykyisessä maailmassa rajoja ei vartioida juuri lainkaan, joten myös toimituksissa arvioidaan artikkelien ulkopoliittisia vaikutuksia. Tietysti voidaan myös pelätä, koska tietyt ryhmittymät käyttävät väkivaltaisia keinoja tiedon sammuttamiseen.
   
  Last edited: 06.04.2020

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti