Hae Anna.fi-sivustolta

Vaihto-oppilasvuoden järjetön hinta

Viestiketju osiossa 'Vanhempana' , käynnistäjänä Hämmästynyt äiti, 15.11.2011.

 1. Hämmästynyt äiti Vierailija

  Juttelin tuossa tutun äidin kanssa ja juorusimme, siis vaihdoimme kuulumisia, yhteisistä tuttavista tietenkin. Kuulin, että erään tuttavaperheen 17-vuotias tytär on lähdössä vuoden alussa vaihto-oppilaaksi ison meren taakse ja hintaa vuodelle tulee 16 000 euroa! Perhe on kuulemma ottanut lainan sitä varten. Siis 16 000 euroa! Summa on mielestäni aivan käsittämättömän iso. Voiko se pitää paikkansa? Ja tuohonhan tulevat varmasti päälle vielä viikottaiset taskurahat nuorelle vai antaako isäntäperhe vaate- ja bilerahat? Tuskin.

  Minulla tuli ensimmäisenä mieleen, että kuka hullu (vai vain tietämätön) on valmis maksamaan 16 000 euroa vaihto-oppilasvuodesta?! Jos tarkoitus on, että nuori näkee maailmaa ja oppii kieltä, niin eikö kannattaisi lähteä esimerkiksi au pairiksi, kesätöihin tms tai jopa odottaa vuoden tai pari, ja lähteä vasta lukion jälkeen ihan oikeasti hanttihommiin pidemmäksi aikaa Disneylandiin, viinitarhoille tai mihin niin monet nykynuoret niin usein lähtevätkään. Silloin olisi mahdollisuus vaikka vähän tienata sen sijaan, että kuluttaa toistakymmentä tuhatta euroa...
   
 2. Arvaus Vierailija

  Kyllä tuo kuulemasi summa on suurin piirtein totuudenmukainen. Maasta ja vaihtoajan pituudesta riippuen (kauempana ja pidempään tietenkin kalliimpaa) vaihto-oppilaslukuvuosi kustantaa käsittääkseni noin 10.000 euroa ja siihen tulee päälle vielä kaikenlaisia lisäkustannuksia kuten esimerkiksi vakuutus. Kaikki nuoren kulut taskurahoista koulukirjoihin ja koulumatkoihin maksaa omat vanhemmat, vaihtarin isäntäperhe tarjoaa vain asumisen ja ruoan.

  Olen itsekseni ajatellut, että vaihto-oppilasvuosi taitaa olla monelle vähän matkustelleelle, ei-niin-kovin hyvin asioista perille olevalle perheelle se helpoin tapa... Kun lapsi rupeaa sitä kinuamaan, niin vanhemmat suostuvat, kun eivät muuta tule ajatelleeksi. Ilman muuta järkevintähän olisi etsiä tosiaan lukiolaiselle ensin kesätöitä esimerkiksi jostain suomalais-amerikkalaisesta perheestä tms, kyllä parissa kuukaudessakin kieltä oppii ja maan kulttuuria näkee ihan riittävästi sen ikäiseksi. Vaihto-opiskelijaksihan voi lähteä sitten myöhemmin yliopistosta tai ammattikorkeasta ja silloin se on käsittääkseni ilmaista tai ainakin todella paljon edullisempaa kuin tuo yli 10 000 euron reissu.

  Toistaalta, jos vanhemmilla pätäkkää riittää, niin voihan sen rahan paljon huonomminkin käyttää. Vaihto-oppilasvuosi on nuorelle kokemus, jota hän ei ikinä varmasti unohda.
   
 3. teekuppi Vierailija

  Yleensä tuohon vaihto-oppilasmaksuun (tietenkin järjestöstä ja maasta riippuen) kuuluu lennot, vakuutukset, koulumaksut, kirjat, mahdollinen koulupuku, ruoka, asuminen... Vaihto-oppilaan host-perhe ei saa hostaamisesta pätäkkää vaan ottavat nuoren omiin hoitesiinsa ilmaiseksi ja tarjoavat asumisen ja ruoan. Lisämaksua tulee oikeastaan sitten vain käyttörahasta nuorelle, ja tietty, kyllähän sitä menee kun käy kavereitten kanssa ulkona, ostelee vaatteita, harrastaa jotain tms.

  Entisenä vaihto-oppilaana voi kyllä sanoa että mielelläni maksaisin tuon summan jos oma lapseni haluaisi vaihto-oppilaaksi. Sekä vaihto-oppilaana olleena, että ulkomailla tienaamassa olleena, voin kertoa että se kokemus mitä vaihto-oppilaana ollessa saa ei ole lähellekään sitä mitä se on kun käy ulkomailla duunia tekemässä, tai edes yliopistovaihdossa sitten aikuisempana. Samalla tavalla ei pääse erilaiseen kulttuuriin sisälle sitten vanhempana, eikä se muodosta samanlaista pään sisäistä oppimiskokemusta. Eri perheessä asuminen saa myös lapsen kummasti arvostamaan omia vanhempia ihan eri lailla. Ei siinä että kävisi ulkomailla töissä, au pairina tms ole mitään sen huonompaa, mutta täysin erilainen kokemus se on, eikä yhtä "syvä".

  Ei kannata parjata jos ei omakohtaista kokemusta ole. Ei se raha ole maailman tärkein asia ;)
   
 4. vaihtarin äiti Vierailija

  Vanha ketju, mutta pistänpä mielipiteeni. Oma tyttäreni oli vuoden vaihto-oppilaana USA:ssa. Hinta vaikuttaa suurelle, mutta ei ole oikein mitään mihin voisi verrata. Niin ainutlaatuinen tuo vuoden vaihdossa oleminen on, niin paljon etuja myöhempiä elämänvaiheita varten tuova, että ei sitä voi oikein rahassa mitata eikä sanoin kuvata, näin vanhempikaan. Ei ollut meilläkään itsensäänselvyys rahan kokoon saaminen. Näin jälkikäteen säästäisin vaikka mistä ja vaikka ihan aikojen alusta saakka, että saisin kasaan tuon summan. On niin paljon koettavaa ja nähtävää sen vuoden aikana... kunpa sanat voisivat kertoa. Ei ne voi, se on vaan koettava. Ei kielitaito ole välttämättä se pääasia, ennemminkin kallis sivutuote kaiken muun rikkauden ohella.
   
 5. au-pairista Vierailija

  En oikein ymmärrä, miten esim. au-pairina olo niin kamalasti poikkeaa vaihto-oppilaana olosta, jos ajatellaan mitä siitä nuori saa? Vaihto-oppillaana tietysti näkee sen paikallisen koulumaailman puolen myös.

  Itse olin 19-vuotiaana 3 kk (olisin voinut olla vuodenkin halutessani mutta palasin opiskelemaan syksyllä) au-pairina Skotlannissa ja asuin perheessä, samalla tavalla siihen perhe-elämään ja paikalliseen yhteisöön pääsee sisään kuin vaihto-oppilaanakin. Perheen molemmat vanhemmat olivat yrittäjiä, joten autoin myös tarvittaessa yritysten puolella töitä tehden.

  Kävin pari kertaa viikossa yliopistossa kielitunnilla ja pari kertaa autokoulussa opettelemassa vasemman puoleisessa liikenteessä ajoa. Perheessä oli 3 lasta joiden kanssa oli pakko kommunikoida kun saatoin heitä aamulla kouluun ja vietin iltapäivät heidän kanssaan. Naapurissa asui minua vuotta nuorempi tyttö, johon minut tutustutettiin ekana päivänä ja hänen ja hänen kavereidensa kanssa vietin iltoja ja viikonloppuja.

  Ero on tietyti se, että au-pairiksi pitää olla täysi-ikäinen, lukiolainen ei pääse mutta heti yo-tutkinnon jälkeen voi lähteä. Reissu ei maksanut minulle mitään, isäntäperhe maksoi lennot ja ylläpidon, sain myös taskurahat, niillä pärjäsi kyllä viikonlopun.
   
 6. Hanna Vierailija

  Onpa köyhä perhe, kun pitää 16 donaa lainaa ottaa. Jos ei sellaisia rahoja löydy pankkitililtä, olisi tytön parempi pysyä Jakomäessä.
   
 7. en osaa kirjoittaa Vierailija

  pitääkö se maksaa sitten heti kaikki kerralla vai voiko siihen saada jotain että kuukaudessa maksat tämän verren ja sellai sori en nyt jaksa kirjottaa sellai ku pitäs kello on kumminki kolme yöllä ja oon tabletil:D
   
 8. vinkkiä Vierailija

  Kannattaa odottaa pari vuotta, että lapsi opiskelee yliopistossa. Silloin nämä vaihtoon lähtemiset ovat ilmaisia ja saa vielä korotettua opintotukea ja lisäksi saa joskus myös jonkin stipendin tai matka-apurahan.
   
 9. anna5225 Vierailija

  10 kk, 1600 per kk.
  Kylla se raha ihan kuluihin menee. Ei jarjestokaan tyhjalla ilmalla voi kustannuksiaan maksaa
   
 10. vierailija Vierailija

  Amerikkalaista pissatusta koko homma
   
 11. Dansku Vierailija

  Eikö koko vaihto-oppilas systeemissä se juttu ja hohto ole se, että se on vain joidenkin etuoikeus. Mitäs hienoa siinä sitten olisi, jos kaikki köyhätkin sinne lähtis.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti