Hae Anna.fi-sivustolta

Vapaan tahdon puute

Viestiketju osiossa 'Yliluonnolliset ilmiöt' , käynnistäjänä uteliaisuuttani kyselen, 06.05.2011.

 1. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  Tottakai. Mahdollisuus on tosin äärettömän pieni, ja vaihtelee sen mukaan, miten Jumala ja Saatana määritellään.

  Pidän myös mahdollisena, että mm. Russelin teekannu, Lentävä Spagettihirviö ja Xenu ovat olemassa. Näidenkin olemassaolon mahdollisuus on äärettömän pieni, mutta kuitenkin hiukan suurempi kuin Jumalan tai Saatanan - mikäli nuo kaksi määritellään kristinuskon mukaisesti.
   
 2. KH Vierailija

  Pidätkö sitä äärettömän pienenä mahdollisuutena, että Jumala tai saatana määräilee ajatuksesi?
   
 3. KH Vierailija

  Onko mielestäsi todennäköisempää, että sinä itse ajattelet, eikä Jumala tai saatana ole millään lailla osallisena?
   
 4. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  Riippuu Jumalan ja Saatanan määritelmistä.
   
 5. Ajatus Vierailija


  Ajatus voi olla alkujaan lähtöisin toisen ihmisen teosta tai ajatuksesta johon oma ajatus on vastapalaute. Onko se oma vai vain ajattelematon reaktio ja provosoituminen vai oikeasti oma harkittu ajatus asiasta riippuu siitä miten on suhtautunut toiseen ja se taas omasta luonteesta ja tunnemaailmasta yms. yms. jotka taas ovat muodostuneet monen tekijän summasta.

  Minusta ei ole olemassa ehdotonta vapautta mutta rajallinen kyllä. Rajallinenkin niin, että se ei koske kaikkia. Esimerkkejä olisi paljonkin ja niitä on varmaankin esitetty jo paljonkin, mutta otan itse ääriesimerkkinä vaikka vahvasti psykoottiset.
  Myös ihmisen oma psyykkinen rakennelma ja reaktiotapa joka on meissä kaikissa, kuten että kiellämme helposti sellaisen kerhon tai yhteisön arvon mihin meitä ei huolita tai ainakin luulemme niin ja yliarvostamme sellaista huonoakin yhteisöä johon on ollut vaikea päästä, vain siksi että pääsimme sinne emmekä halua kokea pettymystä suuren vaivan jälkeen jne. ohjaa meitä huomaamattamme. Ainakin jos emme tiedosta näitä itsessämme ja kaikkia meitä ohjaavia asioita ja tilanteita emme varmastikaan ehdi ja kykene huomaamaan.

  Kun nyt innostuin niin kerronpa että on myös todettu että ihmisellä on tarve keksiä sairaus-ahdistus-kiputuntemuksilleen selityksiä ja vaikka selitykset olisivat aivan väärät mutta kokijan kelpuuttamat, hänen aiempiin skenarioihinsa sopivat, ne helpottavat kokijan ahdistusta. Tämä taas kertoo siitä että me tarvitsemme selityksiä että voisimme kokea ymmärtävämme tapahtumia ja ympäröivää maailmaa. Silloin syyn etsiminen ei ole vapaaehtoista vaan ihmisen psyyken tarpeen pakottamaa ja aiempien maailmankuvien ohjaamaa.

  Koemme myös toisen ihmisten arvon määrätynlaisena hierarkisena rakennelmana jossa heidän arvonsa muuttuu määrätynlaisten lainalaisuuksien mukaan siitä riippuen mikä asemamme on heihin yms. Siinäkin meitä ohjaa yleiset sosiologispsykologiset lait.

  näistä ja monista muista esim vaikka kehityspsykologisista, neurologisista ja kulttuuuriin liityyvistä syistä en katso vapauttamme ainakaan rajattomaksi vaan hyvinkin ehdollistuneeksi. Henkisestikin/uskonnollisesti tms.katson että tilamme on täällä rajoitettu ihan siksi että olemme rajoitetussa tilassa, mutta siihen en halua sen syvemmin täällä paneutua.

  Minusta ei ole niinkään tärkeää onko vapautemme rajoittamatonta. Itse rajoitan itseäni myös ihan tietoisesti joskin helposti ja mielellään aina kun ajattelen miten jokin tekoni mahdollsiesti vaikuttaa toiseen.
  Minusta on kuitenkin hyvä pyrkiä siihen, että olemme mahdollisimman vapaita niissä puitteissa mitkä meille ovat mahdollisia. Tämä siis koskien yhteiskuntiakin ja mieluiten koko maailmanjärjestystä vielä joskus.
   
 6. KH Vierailija

  Määrittele sen näkemyksesi mukaan, mikä mielikuva sinulle tulee Jumalasta tai saatanasta. Jonkilainen mielikuva sinulla on pakko olla, koska olet antanut näille kahdelle nimikkeet.

  Siitä me sitten saadaan sinun vastaus, mikä mahdollisesti voisi ohjata sinun ajatuksiasi, jos et sinä itse.
   
 7. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Mä kysyin sulta aiemmin tässä ketjussa tuosta että montako vaihtoehtoa pitää olla ennenkö on vapaa tahto? Periaatteessa kaksikin on siinä mieles vapaa että jommankumman voi valita. Jos ois vain yksi mahdollisuus niin silloin ei olisi vapaata tahtoa ollenkaan kun pitäisi pakosta se yksi valita.

  Sairastumisesta, jospa sielu on sielä elämien välitilassa valinnu sairastumisen seuraavassa elämässä?

  Sikiön ja aivokuolleen vapaasta tahdosta en ossoo sannoo. Kiinnostavaa kuitenkin. Aivokuollut, onko sielu silloin vankina kehossa? Jospa sielu tarttee sen ihmisruumiin aivoja voidakseen kommunikoida? Siis niin jotta valtaväestö ymmärtää? Ehkä sielu pystyis sielä aivokuolleen kropassa telepaattisesti ottamaan yhteyttä johonkin jolla on telepatiakyky?

  Kyllä nyt kun mietin niin ei sillä aivokuolleen kropassa olevalla sielulla kovin vapaa tahto ole. Rajoitettu, niinkuin vois olla myös silloin kun on vain kaksi vaihtoehtoa annettu. Onko muuten koskaan vain yhtä vaihtoehtoa? Jos esim. pakotetaan tekemään jotakin periaatteessa on myös vaihtoehto olla tekemättä?

  Sikiöllä? Viittaan taas sielun ja aivojen yhteyteen. Sikiön aivot ei liene kovin kehittyneet? Mis vaihees muuten immeisten mielestä sikiöön tulee sielu?

  Mun puolesta natseistakin voi keskustella, riitely ja vittuilu on sitä mistä pitäis päästä eteenpäin.
   
 8. 'wink' Vierailija

  Pystytkö vapaalla tahdollasi ajattelemaan/tekemään värejä, joita et ole nähnyt?
   
 9. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Noi taisi olla vaistotoimintoja?????
   
 10. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Ehkäpä siksi kun tämä on keskustelupalsta.
   
 11. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Ainakin se Jumala yritti muinoin rajoittaa ihmisten (aatamin ja eevan) ajattelua kun sanoi jottei saa syödä hyvän ja pahan tahdon puusta. Mikäli juttu pitää paikkansa.
   
 12. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  Mielestäni vapaus käsitteenä on oikeastaan mahdoton. Vapaus on esteiden puuttumista, ja jotta meidän tahtomme olisi oikeasti täysin vapaa, meillä pitäisi olla loputtomasti vaihtoehtoja.

  Vapaan tahdon käsitteestä pitäisi poistaa sana "vapaa". Näin meille jäisi vain tahto.

  Tai jospa Lentävä Spagettihirviö päättää milloin sairastumme. Tai Mahtava Qwerty arpoo, kuka sairastuu ja milloin ja mihin sairauteen. Ehkäpä Cthulhun psyykkiset voimat saavat meidät sairastumaan?

  Onko meidän sielumme sama asia kuin me itse? Kun/jos sieluni valitsee "välitilassa" sairastua, niin onko sieluni valinta yhtäkuin minun valintani? Jos on, niin miksi en muista noita valintoja?

  Olen samaa mieltä. Tässä ketjussa natsikeskustelu vain meni selvästi aiheen ulkopuolelle.
   
 13. Sem Voima kanssamme

  liittynyt:
  25.06.2006
  Viestejä:
  23 334
  Saadut tykkäykset:
  19
  Sitä sanotaan peloksi. :)
   
 14. nyt tipahdin Vierailija


  Siis pelätään mitä ja mitä kaikkea? Spagettihirviöitä, natsikeskustelua vai mitä?
   
 15. hups lennin Vierailija

  HUi

  spagetiit keskustlee


  hui  Mitää!
   
 16. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  Niin mitä sanotaan peloksi? Koko kirjoittamaani viestiänikö?
   
 17. italiaano Vierailija


  Se pelkääminen riippuu siitä, mitä itse koet menettäväsi, ei nyt auta spagettihirviö aseeksi tähän pelkoon :) sen pelonkin jokainen ymmärtää vähän omiin juttuihin sopivaksi.
   
 18. italiaano Vierailija


  hehe luin äkkiä väärin, että nyt puhutaan peeloista
   
 19. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Höh, sä kysyit siitä sairastumisesta ja mä vastasin mitä mä ajattelen, mun uskomuksiin ei kyllä kuulu lentävä spagettihirviö :D enkä myöskään rinnasta sitä siihen mitä sanoin. En tienny jotta halusit kuulla vain tieteellisen vastauksen.

  Tuosta toisesta jutusta täälä on joskus keskusteltu kans. Sielu sisältää me itsen mutta sen lisäksi se sisältää monen elämän me itset. Äh, en osaa sanoa mutta noin voisin ajatella. Mutta tietenkään en tiedä mitäänn mä vain tuumailen
   
 20. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ironisesti yritin ilmaista, että sielun suunnitelmat ovat yhtä päteviä selityksiä kuin mitkä tahansa muutkin. Mitään noista selityksistä emme voi oikeaksi tai vääräksi osoittaa. Tähän kysymykseen tieteellistä(kään) vastausta ei löydy, aihe on oikeastaan metafysiikkaa. Puhuinhan itsekin Jumalasta ja Saatanasta.

  Toisaalta se Tieteen kuvalehden miniartikkeli, jonka linkitin, lähestyy aihetta tieteellisesti.

  Eihän meistä kukaan aiheesta varmasti tiedä mitään, kaikki me tuumailemme. Sinun tuumailusi ei ole yhtään sen parempaa tai huonompaa kuin minunkaan. Ja mieluusti luen sinun tuumailujasi.
   
 21. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
  Joo ei voida osoittaa vääräksi ja oikeaksi mitään. Katoin sen linkin nyt ja eihän siinä juuri mitään sanottu mutta musta tuntuu jotta tuo kvanttifysiikka on kans aika "maagista". En tosin nyt niin kamalasti sitä tunne mutta aika "maagiselta" :D se tuntuu.

  Mullon just treffit komisario Lynleyn kanssa muttaku nekin on uusinnat niin välillä vilkasin tänne :D
   
 22. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 928
  Saadut tykkäykset:
  17
  "Maaginen" on aika hyvä sana kuvailemaan kvanttifysiikan/mekaniikan ilmiöitä.

  Tämä artikkeli liittyy monella lailla ketjun aiheeseen:
  Determinismi ? Wikipedia

  Hanki digiboksiisi isompi kovalevy. Mikään ei ole tärkeämpää kuin tämä palsta. Jos käyttäisin hymiötä, laittaisin sellaisen tähän.
   
 23. kuusi Vierailija

  "Kyllä nyt kun mietin niin ei sillä aivokuolleen kropassa olevalla sielulla kovin vapaa tahto ole. Rajoitettu, niinkuin vois olla myös silloin kun on vain kaksi vaihtoehtoa annettu. Onko muuten koskaan vain yhtä vaihtoehtoa? "


  Sielu on aina täysin vapaa, eikä millään tavalla sidottu ihmisruumiiseen. Sielu voi jopa vaihtaa ruumista jos niikseen on ;)
  Myös sielun "tahto" mikä ei muuten ole persoonallinen tai yksittäinen tahto, on vapaa jos sielulla nyt edes on tahtoa. Sielun ainoa tahto voisi olla valon lisääminen, tahto yhteyteen takaisin Jumalan.
  Älä sotke sielua ja ihmismieltä keskenään, ne ei ole samaa asia ;)

  Aina on vain lopulta yksi vaihtoehto, (ja se vapaa tahtokin on vain sanahelinää), ja se on Rakkaus.
   
 24. seitsemän Vierailija


  Silti vain sanahelinää.
   
 25. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 791
  Saadut tykkäykset:
  1 886
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti