Hae Anna.fi-sivustolta

Vauvan korkeat maksa-arvot

Viestiketju osiossa 'Vauvan hoito' , käynnistäjänä Huolestunut äippä, 29.10.2008.

 1. Huolestunut äippä Vierailija

  Viiden kuukauden ikäisellä vauvallani on maksa-arvot reippaasti koholla. ASAT on 139 (pitäisi olla alle 50) ja ALAT on 293 (pitäisi olla alle 40). GT on normaali. Arvoja on seurattu nyt pari kuukautta ja koko ajan ovat olleet koholla, mutta aikaisemmin ei sentään näin paljoa. Parhaimmillaan ALAT 80 ja ASAT 59. Ultrassa ei havaittu mitään poikkeavaa. Poskien iho on ärtynyt ja maitoallergia todettu, mutta muuten vauva voi hyvin ja kasvaakin ihan yläkäyrillä. Mitään syytä ei korkeisiin maksa-arvoihin ole löytynyt. Onko kellään ollut vastaavaa ja mikä on korkeat arvot aiheuttanut?
   
 2. Sini1977eikirja Vierailija

  Mulla on sellainen mielikuva, että joillain allergisilla lapsilla nuo arvot on tosiaan ollut koholla. Syytä en tiedä ja muista. Noilla allergialapsilla sitten maksa-arvot ovat ainakin osin normalisoituneet, kun allergiatilanne on saatu rauhoittumaan ja epäsopiva ruoka-aine pois. Kysy suoraan lääkäriltä. Kirjoittelen nyt vaan mitä muistan ja voi olla asiavirheitä.
   
 3. Huolestunut äippä Vierailija

  Kiitos Sini1977 vastauksestasi, mutta nyt tuskin on kyse allergian aiheuttamasta arvojen noususta koska lääkärikin on aivan ymmällään, että mistä johtuu ja on kuitenkin allergialasten kanssa tekemisissä paljonkin.
   
 4. mammako? Uusi jäsen

  liittynyt:
  11.04.2007
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika korkeat nuo arvot kyllä on.Puhuiko lääkäri mitään maksan ja sapen alueen ultrauksesta? Kannattaa vaatia. Imetätkö vai saako korviketta?Näissä apteekin korvikkeissahan on korkea munuais ja maksarasitus jos niitä menee paljon eli jatkuvasti reilusti yli litra päivässä.
   
 5. miten on? Vierailija

  Oliko lapsellanne keltaisuutta vastasyntyneenä? Mietin vain, että voisko johtua siitä.
   
 6. Huolestunut äippä Vierailija

  Ultra on tehty, mutta ilmeisesti se ei oikein onnistunut eli kaikkea ei saatu näkymään. Ne mitä nähtiin oli ihan kunnossa. Enimmäkseen sai rintamaitoa ekat 4kk, mutta sen jälkeen korvikemäärät lähti huimaan nousuun ja nyt taitaa imetys loppua kokonaan. Korviketta ei silti mene kuin 800 ml/vrk (vaikka poika on isokokoionen), johtuen varmaan siitä että soseita alettiin maistelemaan reilu viikko sitten.
  Lääkäri muuten kertoi, että rintaruokituilla vauvoilla on välillä maksa-arvot koholla ilman mitään sen kummempaa syytä. Mutta ei siis niin paljoa kuin meidän jässikällä...
  Keltaisuutta ei ole ollut missään vaiheessa. Bilirubiiniarvokin (meniköhän oikein?) on juuri mitattu ja oli tosi matala.
   
 7. 4:n äiti, ei kirj Vierailija

  Maksa-arvoja saattaa heittää myös virustulehdus, sappivaivat ja ihan synnynnäinen maksan vajaatoiminta. Koska kokeet otetaan uusiksi? Soseista kannattaa valita vähärasvaiset, mutta lääkärinne varmaan jo kertoi tämän?
   
 8. Huolestunut äippä Vierailija

  Arvot ovat olleet jo pitkään koholla, mutta aikaisemmin ei siis mitenkään huolestuttavasti. Toivonkin, että nämä viimeisimmät tulokset johtuisivat jostain virustulehduksesta. Tällä viikolla on verikokeet otettu sekä maanantaina että tiistaina ja huomenna otetaan taas. Jos kyse on ollut viruksesta, pitäisi huomiset tulokset olla paljon paremmat. Lääkäri jo varoitteli, että jos arvot eivät ole korjaantuneet huomiseksi, niin sitten aloitetaan massiiviset tutkimukset. Pakkohan noita verikokeita on ottaa, mutta poikaraukkaa käy sääliksi, kun aina kiusataan moisilla. On alkanut jo pelkäämään kaikkia vieraita ihmisiä ja paikkoja... :( Soseista lääkäri ei ole puhunut mitään, eikä muutenkaan ottanut mitään kantaa kiinteiden aloitukseen.
   
 9. käsi olkapäällä Vierailija

  Oi pientä ressua... Saanko rukoilla hänen puolestaan ja pyytää enkeleitä apuun?
   
 10. Huolestunut äippä Vierailija

 11. Jeps vanhempi.. Vierailija

  Toivottavasti asiat selviää ja syynä olisi joku simppeli asia. Kirjoittele vaikka kuulumisia, tsemppiä.
   
 12. Huolestunut äippä Vierailija

  Labrakäynti meni sikäli hyvin, että uskomatonta kyllä, poika ei itkenyt ollenkaan. Tyynen rauhallisesti katteli kun käsivarresta otettiin monta putkiloa verta ja jopa hymyili hoitajalle... :) Mutta maksa-arvot olivat huonontuneet edelleen, maanantaina seuraava labrapäivä ja ilmeisesti noin viikon päästä otetaan maksasta koepala. :(
   
 13. käsi olkapäällä Vierailija

  Jospa ne enkelit tulivat jo hänen rinnalleen, rauhoittamaan pikkuista ikävissä näytteenotoissa :)
  Minä rukoilen puolestanne ja rukoilen myös sinulle ja pienoiselle voimia. :)
   
 14. Pauliina- Vierailija

  Miksi maksan toimintaa alettiin alunperin tutkia? Toivon, että kaikki menee hyvin ja pikkuinen tervehtyy. Voimia!
   
 15. Huolestunut äippä Vierailija

  Allergiatestien yhteydessä huomattiin että maksa-arvot ovat koholla.
   
 16. 4:n äiti, ei kirj Vierailija

  Onko lääkäri tutkimassa sappitiehyitä, aika helppo ultrata, sapestakin näkyy jos jotain häikkää on? Kannattaa vaatia katsomaan esim tuota ultraa jo vaikka ennen koepalaa ja/tai sen yhteydessä, hyvää tietoa seuraavasta linkistä... http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Maksan_ja_sappiteiden_sairaudet
   
 17. käsi olkapäällä Vierailija

  Ajatuksin täällä tänään mukana, rukoillen. Voimia tämänpäiväiseen :)
   
 18. käsi olkapäällä Vierailija

 19. Huolestunut äippä Vierailija

  Kiitoksia "käsi olkapäällä" myötäelämisestä! Poika oli tänäänkin labrassa ihan rauhallinen ja lääkärikäyntikin meni suht mukavasti. Mutta ASAT on edelleen huonontunut. Keskiviikkona mennään heti aamulla Lastenklinikalle Helsinkiin maksa- ja munuaistautien spesialistille. Vieläkään ei ole tiedossa mikä tämän aiheuttaa. Poika on oma aurinkoinen itsensä, mutta mikäli syy ei keskiviikkona vielä selviä, toivoisin että voitaisiin jäädä osastolle missä apu tarvittaessa olisi lähellä...
   
 20. käsi olkapäällä Vierailija

  Voimia teille! Ihanaa, että poika kaikesta huolimatta hyvävointinen ja -tuulinen! Lapsissa on uskomatonta elinvoimaa :) Olen hengessä mukana, tiedän itse miltä tuntuu kun oma lapsi sairastuu. *jatkaa rukoilua* :)
   
 21. 4:n äiti, ei kirj Vierailija

  Toivottavasti syy löytyy pian. Jaksamista :)
   
 22. Huolestunut äippä Vierailija

  Kiitoksia teille kaikille! Olette ihania! :) Huominen jännittää kovasti, mutta toivottavasti asiat lähtevät Lastenklinikalla selviämään. Ja ainahan on sekin mahdollisuus, että arvot korjaantuvat ihan itsestään ja kyse on sittenkin ollut "vain" jostain viruksesta...
   
 23. ........... Vierailija

 24. Huolestunut äippä Vierailija

  Aika turhan tuntuinen reissu tänään, tais olla enemmänkin sellainen "näyttäytymiskäynti". Samat kokeet/jutut käytiin läpi mitkä on jo aikaisemminkin käyty omassa sairaalassa. Ilmeisesti muutama uusi verikoe oli, mutta olishan ne voinut täällä aluesairaalassakin ottaa. Tuloksia en vielä saanut. Parin viikon sisällä otetaan ilmeisesti koepala. Tällä hetkellä epäilevät että joko joku virus- tai aineenvaihduntasairaus. Mutta ei siis mitään sen tarkempaa tietoa... Lääkäri sanoi, että sitten kun ollaan osastolla tuon koepalan oton takia, niin samalla tutkitaan tarkemmin aineenvaihduntajuttuja eli kerätään mm. kaikki pissat ympäri vuorokauden talteen.
   
 25. sivusta_seuraaja Vierailija

  Höh, luulin jo että pääsitte nyt hyvään hoitoon... No, toisaalta mitään hirveän vakavaa ei liene odotettavissa kun noin toimivat... Tsemmpiä jatkoon ja kerrohan aina kuulumisianne.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti