Vauvan nukuttaminen

  • Viestiketjun aloittaja Tuore mami
  • Ensimmäinen viesti
Tuore mami
Meilla on pieni reilu kuukauden ikainen vauva ja ollaan "onko normaalia?" vaiheessa, eli kaikki vahan ihmetyttaa. Vauvaa joutuu illalla nukuttamaan joskus kolmekin tuntia ja ihmetyttaa onko se todella normaalia, vauva on levoton ja huitoo jaloilla ja kasilla, sylissa rauhottuu ja useimmiten tutti suussa. Paivisin vauva on melkoisen rauhallinen ja ottaa pikku unia pitkin paivaa ja usein yhdet pidemmat 2-3 tunnin unet. Omaan sankyyn on ihan turha laittaa nukutusvaiheessa, muuten tulee huutoa, kokeiltu on. Usein nukahtaa syliin ja vaikuttaa olevan taydessa unessa mutta puolen tunnin paasta yhtakkia heraa ja on taysin virkea taas. Imetykseen illalla ei nukahda. Tuntuu joskus rankalta kayttaa illasta/yosta 3 tuntia nukuttamiseen, yolla sitten nukkuukin aika hyvin eika heraa syottamisen yhteydessa tms. Tiedan, etta rankempaakin vois olla jos vauva todella huutais kokoajan koliikkia tai muuta. Mutta oisin kiitollinen jos jollain ois vinkkeja ja sekin ois kiva kuulla jos jollain sama tilanne ollut ja meneeko se ohi missa vaiheessa.
 
--nuka
Ihan normaalia. Meillä huusi ekat kaksi kuukautta ihan vähintään 3 tuntia illalla vaikka muuten oli helppo. Minä ja siskoni huudettiin ekat kolme kuukautta. Sen jälkeen se vähän rauhoittui, huusi enää tunnin illassa, nyt 8 kk:n iässä ei enää huuda.

Kukaan ei varoittanut etukäteen, oli aika järkytys minullekin. Sitten kun ihmettelin ääneen kaikki sanoivat että ihan normaalia. Siihen huutoon hajoo pää, ei auta kuin kantaa sylissä ja jaksaa. Kyllä se kohta helpottaa.
 
normaalia
sama homma oli meillä. sitkeesti vaan aloin opettaa iltarutiineja ja sänkyyn nukuttamista. Sitähän se oli, syliin sänkyyn tissille syliin sänkyyn tissille......välissä saattoi olla torkahtamisia 5min ja sit taas huutoa /kakkaa tmv. Mutta 6-7 viiko (johon asti vauvan itkuisuus kirjojenkin mukaan lisääntyy) jälkeen alko helpottaa ja siin vaihees molemmat lapset on alkanu oppia jäämään omaan sänkyyn. Sänky ei saa olla liian avara, laita reunoille pikkupeitoista rullatut rullat että vie avaruuden tunteen pois.
 
nukkumatti.
Mihin aikaan yritätte laittaa nukkumaan? Meillä nimittäin tuossa vaiheessa mentiin nukkumaan vasta klo23 jälkeen. Pienet torkut otti alkuillasta ja sitten valvoikin pitkään - meillä kylläkin jonkinasteen koliikkia, ja illat siis kitinää. Muttei kannata lasta yrittää liian aikaisin nukkumaan - ja sylissä rauhottaminen on tossa iässä vielä hyvä tapa - sitten kun silmät lupsuu niin siirtää varovasti omaan sänkyyn. Vauvoilla on myös sellainen 50min-sykli - eli ne voi nukahtamisen jälkeen herkästi herätä siinä vaiheessa uudelleen, sit vaan tuttia suuhun, ja muuta rauhoittelua.
 
Temppukoulu
Jos vauvan nukuttaminen vaatii 3 tuntia, niin se viittaa vahvasti siihen, että vauva ei ole lainkaan väsynyt. Jos vauva on virkeä, seurustele hänen kanssaan ja pidä häntä hereillä. Kun hän on ollut jo selkeästi hereillä pidemmän aikaa, aloita iltatoimet, jotta hän ajan kanssa oppii tajuamaan, mitkä toimet liittyvät yöuniin. Sitten vasta vauva sänkyyn, kun hän on oikeasti väsynyt.

Meillä kumpikin lapsista on syntyessään ollut "väärässä rytmissä" eli vauvoja huvitti yöunille meno vasta selkeästi puolen yön jälkeen. Tein siten, että jos vauvaa tuntui kovasti nukuttavan loppuillasta (meillä nukkuivat 3 h päiväunia klo 18-20 tienoilla), niin aloin herättämään vauvaa päiväunilta. Sillä tavalla pikkuhiljaa sain siirrettyä unirytmiä normaalimmaksi meidän perheelle sopivaksi unirytmiksi.

Periaatteessa vauvaa ei kannata totuttaa siihen, että häntä pitää hyssytellä ja hytkytellä uneen. Joudut nimittäin sillä tavalla pahimmillaan siihen tilanteeseen, että saat jokaisille unille 1-2 vuoden ajan hyssytellä vauvaa nukkumaan. Jos vauva on väsynyt, pane hänet sänkyynsä, niin hän kyllä yleensä vartissa nukahtaa ihan itsekseen, koska hän ei osaa vaatia mitään nukuttamissilittelyitä jne.
 
Tuore mami
Kiitokset vastauksista! Meilla nukutus on yleensa alkanut klo 21-22, jolloin vauva on ollut selkeesti vasynyt ja hereilla sita ennen useamman tunnin, usein kay niin, etta nukahtaa syliin aika nopeasti, mutta hetken paasta heraa ja sen jalkeen saattaa menna kauan ennenkuin nukahtaa uudestaan. Kapalointi auttaa kylla rauhoittumaan, mutta meilla vauva ei kylla nukahda itsekseen sangyssa, alkaa kylla huutamaan sangyssa kun sinne siirtaa, vaikka sylissa melkein unessa ja usein siina nukahdettuaankin heraa sankyyn siirrettaessa. (perhepeti ei ole meidan juttu) Taman ikaisen en kylla anna huutaa kauaa itsekseen. Nyt kokeiltu sellaista, etta pantu huone ihan hamaraksi taustalle hiljaselle unimusaa ja kavelty vahan aikaa/imetetty jolloin uni on tullut nyt parina iltana tunnissa-puolessatoissa, mika tuntunut helpotukselta verrattuna 3 tuntiin kun klo 01 yolla... Mutta nahtavasti myos vauvoilla rytmissa tapahtuu muutoksia ja se mika toimii toisilla on toisilla toimimaton.
 
vielä
Kerroit, että vauva on ollut illalla jo useamman tunnin hereillä ennenkuin laitat hänet nukkumaan. Kannattaa kokeilla sellaista, että laitatkin hänet jo aikaisemmin nukkumaan kuin nyt. Hän on vielä niin pieni, että tuo useamman tunnin hereilläolo kuulostaa vähän liian pitkältä ajalta eli hän voi olla jo yliväsynyt ja siksi ei uni tulekaan. Ja nimenomaan kannattaa ottaa ne iltarutiinit käyttöön eli joka ilta tehdä iltatoimet samalla tavalla ja niinkuin olette tehneetkin pimentää huone, jotta vauva tietää/oppoo, että nyt on ilta ja aika mennä nukkumaan.
 
Kahden tytön äiti
Meillä molemmat tytöt ovat menneet yöunille pikkuvauvoina tuossa 01-02 aikaan. Nukkuivat illalla nokosia, mutta selkeästi se oli vain päiväunia heille ja yöunivaihe alkoi vasta puolen yön jälkeen. Kyllä se siitä pikkuhiljaa alkoi siihen, että vauva alkoi nukahtamaan aikaisemmin yöunilleen. Erilaisia vaiheita yöunien suhteen ollaan ehditty kokemaan, tytöt nyt 2v 1kk ja 9kk, nyt ollaan siinä onnellisessa vaiheessa, että molemmat nukkuvat yönsä heräämättä. :)
 
Iltakukkuja
Joo ihan sama juttu oli meillä, kauheeta kitinää/narinaa/yltyvää kiukkua ilta 23 saakka, jonka jälkeen vasta nukahtivat. Ystävän neuvosta aloin kahden kuukauden iässä "väkisin" nukuttamaan kahdeksalta ja kappas nyt 4kk ja meillä aloitetaan iltanukkumaan meno seittemän aikaan ja 20.00 ovat unessa. Tämä rytmi sopii meidän perheelle, koska koen saavani illasta omaa aikaa ja ehdin valmistella seuraavaa päivää. Jos vielä itse olen todella väsynyt voin kömpiä sänkyyn ennen yhdeksää ja varmistaa itselleni ainakin neljän tunnin taukoamattoman unen :) Vaatii siis hirveästi töitä ja sisua, mutta muista, että sen työn minkä nyt teet kantaa hedelmää koko lapsuusiän!
 
Sini Orvokki
Ei kannata opettaa vauvaa nukuttamiseen. Vauva kyllä nukkuu ihan itsestään kun on väsynyt. Tulee vaan vanhemmille kauhee urakka ja siitä nukuttamisesta oppiminen pois on sen vaikeampaa mitä vanhempi vauva on. Meillä äitini jo alussa sanoi, että vauva vaan sänkyyn omaan huoneeseen ja aina samoihin aikoihin. Samaten on homma ruokailuaikojen kanssa. Eli päivärytmi sama joka päivä, silloin pärjäät helpommin vauvan kanssa. Se nimittäin tottuu rytmiin tosi nopeesti ja silloin kaikki on helpompaa. Säännöllinen päivärytmi tuo lapselle turvallisuutta ja jos kokoajan hyssyttele ja otat pois sängystä, niin ei lapsi saa olla rauhassa eikä rauhoittua yhtään. Ei se niin vaarallista ole, jos alussa vähän huutaakin tai kitisee. Usein vanhemmat vaan opettavat vauvansa "pahoille" tavoille ja sitten ovat ihan näännyksissä. Äiti ja isä tarvitsevat myös itse lepoa, että jaksaa nauttia lapsestaan.
 
Haloo!
Ja jos kaikki vauvat todella nukahtaisivat ilman nukuttamista omaan sänkyynsä niin eihän kellään olisi mitään ongelmia. Ei se kaikilla todellakaan ihan noin helppoa ole...
 
Iltakukkuja jatkaa
Haloo! puhut vähän mutta asiaa :) Tärkeintä mielestäni on nukuttamalla saada vauva tajuamaan, että nyt mennään nukkumaan, sinne omaan sänkyyn ja nyt on ilta/yö! Ihan pienillä vauvoilla EI OLE säännöllistä päivärytmiä, eihän ne edes erota milloin on yö ja päivä. MUN MIELESTÄ päivärytmi tulee vasta kun kunnolla tulee ikää tai alotetaan kiinteät. Ap:n kuukauden ikäinen vauva varmasti syö/tankkaa just silloin kun sillä on nälkä eli tosi usein.

Tietysti se joka kestää vanhan ajan unikoulua eli antaa huutaa, niin siitä vaan sitten, itse en henk.koht. semmosta huutamista jaksanut...
 
äippä79
Te olette aivan käsiä kaikki. Huoh.

Kerrataanpa: Vauva nukkuu silloin KUN TE LAITATTE HÄNET NUKKUMAAN. Te johdatte orkesteria, EI VAUVA. Vauvalle tehdään päivärytmi, iän mukainen maksimipäiväuniaika. Vauva ei nuku ilalla 2 h ennen nukkuumanmenoa. Jos nukkuu, te pidätte häntä hereillä VÄKISIN. Ja ennen nukkumaanmenoa samat rutiinit ja PIMEÄ HUONE aina. Lisäksi vauva rauhoitetaan omaan sänkyyn, VAUVAA EI NOSTETA POIS SIELTÄ, vaikka hän kuinka kitisisi ja huutaisi. Näin hän oppii, että sänky ei ole vaarallinen paikka ja hän nukahtaa aina samassa paikassa missä herää. Nukkumapaikan tulee olla aina sama!

Näin meillä toimii, aluksi vauva itki ja huusi pari viikkoa, kunnes tottui järjestelyyn, ollessaan n. 2 viikkoa vanha. Nyt vauva 2kk laitetaan joka ilta kahdeksan jälkeen sänkyyn iltatissin jälkeen (omassa pimeässä huoneessa viimeiset tissit), eikä hän juuri protestoi. Häntä EI NOSTETA POIS vaikka kitinä alkaisikin. Olen joskus käynyt 10 kertaa laittamassa tutin suuhun uudestaan... mutta palkinto on jokailtainen oma vapaa hetki kun vauva nukkuu kiltisti.
 
käsiäiti
vauva oppii, että hänen tarpeistaan ei välitetä. Minä en antaisi vauvan huutaa yksinää ollenkaan. Vauva on vauva ja määrää tahdin, vanhemmat elävät alkuun vauvan rytmissä. Kyse ei ole valtataistelusta, vaan pienimmän tarpeista. Vauvan kehitys vaatii, että hän saa nukkua, kun väsyttää. mitään ei tehdä väkisin. vähän isompaa voi koettaa totuttaa päivärytmiin hellästi. Mutta vauvoillakin on oma tahto, kaikki eivät vain nuku aina samaan aikaan ja kellosta katsomalla. Sitä ei ole tarkoitus nujertaa. Vanhemman palkinto ei ole se, että vauva sopeutuu elämään kuin aikuinen omien tarpeittensa kustannuksella. Vauva kasvaa vähitellen ja sopeutuu. Ilman väkivaltaa tulos on paras.

 
vauvantahtisesti
Aika rankkaa vauvanhoitoa, Äippä 79. Pöyristyttävää jopa. Sinulle palkinto on jokailtainen oma vapaa hetki. Minulle palkinto on yhteiset ihanat hetken onnellisen vauvan kanssa, sekä yleisesti onnellinen vauva.

Itse en ikinä anna vauvan huutaa yksinään. Olen huomannut että vauvantahtisuus sopii meille. Vauva on tyytyväinen ja onnellinen. Hän syö kun on nälkä ja nukkuu kun väsyttää. Mitään erityistä päivärytmiä meillä ei ole, menen vauvan ehdoilla, enkä yritäkään muuttaa häntä. Tosin vauva nukkuu öisin, vaikka heräileekin usein. Nukuimme vierekkäin ekat 4 kk, sen jälkeen siirsin pinnasänkyyn oman sänkyni viereen. Tietenkin minä "johdan orkesteria", eikä vauva. Mutta vauva on pieni niin vähän aikaa, kyllä minä ehdin nukkumaan kunnon öitä myöhemmin. Omaa aikaa saan aina kun haluan, sillä mieheni on hyvä isä.
 
milo 84
Onpa ajattelemattomasti Äippä79:ltä lohkaistu! Tassu- ja unikoulutkin ovat mm. näihin ongelmiin, ja aloitetaan vasta kuuden kuukauden iässä, koska jopa tassuhoito on noin pienen psyykelle vaarallista. Ja kaiken lisäksi jokainen vauva on erilainen, eikä tuo johdu mistään, kuinka viikko maailmaan tulon jälkeen on pantu armeijaleirille, kuinka yhdeksän kuukauden äidissä kiinniolon jälkeen pakotetaan menemään nukkumaan yksin omaan huoneeseen. Jessus sentään.

Meillä vauvalla oli tosi paha koliikki ekat kaks kuukautta, olis sit varmaan pitäny laittaa vaan huutamaan sänkyyn ja tuttia suuhunko? Nyt meillä vauva vajaat 5 kk, ja rytmi on tosi hyvä muutamaa poikkeuspäivää lukuunottamatta. Eikä se, että yömyöhään ekat kuukaudet mm.ajeltiin autolla vauvan kanssa, ettei huutaisi, vaikuttanut nykyiseen rytmiin millään tavoin.
KUN vauva itse alkoi selviytymään maailmaan tulostaan ja koliikki alkoi väistymään, alettiin rytmittää hänen elämäänsä iltapesuilla ja niin, että syötiin aina pesun jälkeen, puettiin yövaatteet ja mentiin sänkyyn. Niin vauva sitten oppi nopeasti, koska on uniaika ja mitä tarkoittaa illalla kun suihku pannaan päälle.

Ja missään nimessä EI kannata pientä vauvaa valvottaa, vaan neuvolat ja lääkärit AINA toitottaa, kuinka pienen vauvan on annettava nukkua silloin kun nukuttaa, eikä valvottaa. Kyllä se rytmi pikkuhiljaa löytyy, ilman pakottavia äärikeinoja, joita ei mielestäni edes saisi käyttää.
Sääliks käy oikeesti Äippä79:n vauvaa.
 
voe voe voe
Ei tosiaankaan tiedä mitään varhaisesta vuorovaikutuksesta. Noin vauvoja hoidettiin 70-luvulla, ennen kuin alettiin tutkimaan vauvan psyykettä ja aivojen kehitystä. Että yksin omaan pimeään huoneeseen huutamaan, ei voi olla todellista että nykypäivänä kun varhaisesta vuorovaikutuksesta ja sen merkityksestä toitotetaan joka paikassa, joku tekee todella noin!

Surullista kasvattamista, ei voi muuta sanoa.
 
ddfsdfd
Meillä molemmat vauvat menivät yöunille ensimmäiset kuukaudet vasta puolen yön aikoihin. Vasta noin 5 kk:n ikäisestä alkoi unirytmi muuttumaan niin, että nukahtivat viimeistään klo 22.

Tuntuu vähän siltä, ettei vauva ole valmis vielä yöunille, vaan haluaisi ottaa vain pienet torkut. Minusta kolmen tunnin nukuttamisessa ei ole mitään järkeä. Antakaa vauvan valvoa, jos hän ei nukahda. Itse torkuin puoliunessa TV:n ääressä ja heijasin vauvaa keinusitterissä, johon hän sitten lopulta nukahti. Kannattaa yrittää välttää syliin nukuttamista. Parempi vaikka antaa vauvan nukahtaa viereen, jos omaan sänkyyn ei saa jäämään.

Esikoinen oppi nukkumaan vastasyntyneestä alkaen omassa sängyssään. Hän nukahti rinnalle, josta siirrettiin omaan sänkyyn. Kuopus taas jäi nukkumaan imetyksen jälkeen äidin viereen. Omaan sänkyyn siirtyi nukkumaan vasta, kun alkoi liikkumaan niin paljon, että oli vaarassa pudota vanhempien sängystä.
 
huh huh.
Alkuperäinen kirjoittaja äippä79:
Te olette aivan käsiä kaikki. Huoh.

Kerrataanpa: Vauva nukkuu silloin KUN TE LAITATTE HÄNET NUKKUMAAN. Te johdatte orkesteria, EI VAUVA. Vauvalle tehdään päivärytmi, iän mukainen maksimipäiväuniaika. Vauva ei nuku ilalla 2 h ennen nukkuumanmenoa. Jos nukkuu, te pidätte häntä hereillä VÄKISIN. Ja ennen nukkumaanmenoa samat rutiinit ja PIMEÄ HUONE aina. Lisäksi vauva rauhoitetaan omaan sänkyyn, VAUVAA EI NOSTETA POIS SIELTÄ, vaikka hän kuinka kitisisi ja huutaisi. Näin hän oppii, että sänky ei ole vaarallinen paikka ja hän nukahtaa aina samassa paikassa missä herää. Nukkumapaikan tulee olla aina sama!

Näin meillä toimii, aluksi vauva itki ja huusi pari viikkoa, kunnes tottui järjestelyyn, ollessaan n. 2 viikkoa vanha. Nyt vauva 2kk laitetaan joka ilta kahdeksan jälkeen sänkyyn iltatissin jälkeen (omassa pimeässä huoneessa viimeiset tissit), eikä hän juuri protestoi. Häntä EI NOSTETA POIS vaikka kitinä alkaisikin. Olen joskus käynyt 10 kertaa laittamassa tutin suuhun uudestaan... mutta palkinto on jokailtainen oma vapaa hetki kun vauva nukkuu kiltisti.
Perhepeti on ihmisen perusmalli

Kun vauva tulee perheeseen, hän on valmis mukautumaan millaisiin olosuhteisiin tahansa. "Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että mikä tahansa ympäristö tuottaisi tasapainoisen vauvan", lastenpsykiatri Jukka Mäkelä korostaa.

Suurimmassa osassa maailmaa lapset nukkuvat yhä äitiensä tai perheidensä kanssa. Länsimaissa alettiin lapsia nukuttaa erillään 1800-luvulla, aluksi ylemmissä sosiaaliluokissa. Kuten monet muutkin asiat, tapa alkoi levitä laajemminkin. Mäkelällä on selkeä mielipide: "Unihäiriöt liittyvät länsimaiseen tapaan jättää liian pienet lapset nukkumaan yksin". Tämä tapa perustuu hänen mielestään puhtaasti aikuisen tarpeeseen: "Nisäkäspennun paikka on emon ihoa vasten". Emolla hän tarkoittaa niin isää kuin äitiäkin, tai muuta läheistä aikuista.

Läheisyys kasvattaa itsenäisyteen
Perhepedissä hyväksytään lapsen tarve olla vanhempansa lähellä niin yöllä kuin päivälläkin. Yhdessä nukkuvat perheet eivät usein pidä esimerkiksi vauvan yöheräämisiä huonona tapana, josta on päästävä eroon, vaan kehitysvaiheena, joita tulee ja menee. Näissä perheissä perustan laskeminen turvallisuuden ja läheisyyden varaan nähdään tärkeämpänä kuin lapsen varhainen itsenäistyminen.

"Varhaislapsuudessa maksimaalisesti vanhempiensa lähellä ollut lapsi on kolme-, neljävuotiaana erittäin kyvykäs suuntautumaan ulkomaailmaan", kertoo Jukka Mäkelä kiinnittymistutkimukseen viitaten. Hän kumoaa myös väitteen siitä, etteivät perhepedissä nukkuvat lapset koskaan oppisi nukkumaan yksin: "Lapset siirtyvät omaan sänkyyn ja omaan huoneeseen sitten, kun oman tunnemaailman hallinta on kunnossa. On lapsia, jotka tarvitsevat läheisyyttä pidempään, mutta hekin siirtyvät ajallaan". Kun lapset siirtyvät perhepedistä omiin huoneisiinsa, heillä on positiivinen ja luottavainen käsitys nukkumisesta. He eivät yhdistä nukkumista yksinjäämiseen.

Läsnäolo ja kosketus rauhoittavat
Jukka Mäkelän mukaan vanhempien on syytä miettiä, mihin haluavat lapsensa kasvattaa. Noin 80—85 % lapsista oppii tavalla tai toisella olemaan itkemättä ja nukkumaan. Mäkelä kehottaa vanhempia kysymään itseltään, mitä muuta lapsi oppii siinä samalla: "Mikä on lapsen kokemus, kun hän herää ja kokee, että on hätä? Onko joku läsnä ja tyynnyttää, vai jätetäänkö hänen hätäänsä vastaamatta?"

Mäkelä muistuttaa omaankin kokemukseensa viitaten, että aina on se noin 15 % lapsista, jotka eivät opi nukkumaan "kunnolla": "Puolitoista vuotta joka yö kannoimme ja lohdutimme lastamme. Vasta kolmevuotiaana hän nukkui tunteja. Meillä jokaisella on hauraat kohtamme, tämä on hänen." Tällaisissakin tapauksissa vanhemman läsnäolo ja lohduttaminen ovat lapselle tärkeitä. Hellä, mutta vahva kosketus selän ja pakaroiden alueella rauhoittaa. "Se ei ehkä aina yksinään riitä tyynnyttämään lasta kokonaan, mutta joka tapauksessa se rauhoittaa", vakuuttaa Mäkelä.

Aikuisen läheisyys auttaa lapsen epäkypsää hermostoa itsesäätelyyn unen aikana. Se voi jopa vähentää kätkytkuoleman riskiä estämällä lasta vaipumasta liian syvään uneen Vanhemman hengitys myös rytmittää lapsen hengitystä.

Jotta vanhemmat voisivat säädellä lapsensa sisäistä tilaa, heidän on oltava fyysisesti läsnä, kosketusetäisyydellä. Pienen vauvan hermojärjestelmä ei vielä ole kehittynyt sille tasolle, että hän pystyisi keskellä yötä havahtuessaan vakuuttumaan itsenäisesti siitä, että kaikki on hyvin. Vasta noin puolitoistavuotias on tähän valmis, jotkut vasta paljon myöhemmin. Lastenpsykiatri Jukka Mäkelä toteaakin: "Perhepeti on ehdottomasti ihmisen psykobiologian kannalta perusmalli."

Loput : http://www.hernekeppi.fi/hernekeppi/hk3/perhepeti.shtml



 
tällaista
Puolitoistavuotiaan lapsen äitinä ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen unesta puhuttaessa on, että sitä ei osannut tarpeeksi arvostaa ennen lapsen syntymää. Toisaalta olen ollut yllättynyt siitä, kuinka "luonto hoitaa" asiat niin, että sekä äiti että lapsi saavat tarpeeksi unta, jos vain antaa luonnon toimia sille ominaisella tavalla. Vauva-ajan univaikeuksissa onkin mielestäni useammin kyse aikuisten kyvyttömyydestä sopeutua vauvan tapoihin nukkua kuin varsinaisesti vauvan kyvyttömyydestä nukkua.

Vauvan uni poikkeaa monella tavoin aikuisen unesta. Toisaalta myös yksilöllinen vaihtelu on erittäin suurta; oikeastaan minkäänlainen vauvan käyttäytyminen ei ole sen valossa "epänormaalia".

Vastasyntyneen unisykli on huomattavasti lyhyempi kuin aikuisen, vain noin 50 minuuttia. Näin ollen on myös huomattavasti enemmän vaiheita, jolloin herääminen voi tapahtua, mikäli jokin ulkopuolinen tai sisäinen ärsyke sen aiheuttaa. Vastasyntynyt myös nukahtaa eri tavalla kuin aikuinen. Vauva voikin REM-unen aikana tai siirtymävaiheessa herätä helposti ulkoisiin ärsykkeisiin, esimerkiksi siihen, jos hänet lasketaan sänkyyn nukkumaan kun hän on nukahtanut syliin.

Vastasyntyneen unirytmi seuraa hänen ruokailurytmiään. Hän syö usein ja nukkuu syöntien väliset ajat. Pisimmillään hän nukkuu 3-4 tuntia, mutta on vauvoja, jotka nukkuvat paljon lyhyempiä pätkiä. Pikkuhiljaa hänelle muodostuu rytmi, jonka mukaan hänellä on yksi pitempi unijakso vuorokaudessa, ja unijaksojen välinen valveillaoloaika lisääntyy. Vanhemmat tietysti toivoisivat, että tämä pitempi unijakso sijoittuisi yöaikaan, mutta näin ei välttämättä tapahdu. Kestää aikansa ennen kuin vauva ehdollistuu samaan valoisuuden ja pimeän mukaiseen uni-valverytmiin kuin vanhempansa. 3-4 kuukauden iässä, kun valveillaoloaika lisääntyy ja vauva alkaa kiinnostua ympäristöstään enemmän, tällainen ehdollistuminen mahdollistuu. Siihen saakka vanhempien on lähes toivotonta yrittää muokata vauvan nukkumista minkäänlaiseen muottiin. Helpompaa on sovittaa aikuisen rytmi vauvan rytmin mukaiseksi, ja pehmeästi yrittää ohjata vauvaa nukkumaan öisin ja valvomaan päivisin.

Äidin ja lapsen erillään nukkuminen on uusi länsimainen tapa. Edelleenkin suurimmassa osassa maailmaa lapset nukkuvat äitiensä tai perheittensä kanssa yhdessä. Länsimaissa erillään nukkuminen yleistyi 1800-luvulla ja aluksi vain ylemmissä sosiaaliluokissa. Erillään nukkuminen on ennen kaikkea sosiaalinen tapa, joka ei pohjaudu ihmisen biologisiin tarpeisiin. Muihin nisäkkäisiin verrattuna ihmisvauva on neurologisesti kypsymätön, ja siksi jatkuva läheisyys äidin kanssa päivin ja öin on tarpeen maksimoimaan eloonjäämisen ja hyvinvoinnin. Vauvan kevyempi uni, lyhyemmät unisyklit ja tiheämmät heräämiset palvelevat kaikki näitä tarpeita. Äidin läheisyys ja välitön tarpeidentyydytys niinikään turvaavat elämän alkutaivalta.

Äidin jatkuvan läheisyyden ja ympärivuorokautisen hoivan merkitys on alettu ymmärtää pikkuhiljaa myös lääketieteen piirissä. Edistyksellisimmät sairaalat suosittelevat, että vauva myös nukkuisi äidin vieressä ja pahoittelevat sairaalan sänkyjen kapeutta.

Kun vauva nukkuu äidin vieressä, vauvan ja äidin unisyklit synkronoituvat. Näin ollen kun vauva herää imemään, on äitikin todennäköisimmin kevyen unen vaiheessa eikä herääminen ole niin vaikeaa kuin syvästä unesta. Yhdessä nukkuessa prolaktiinin eritys maksimoituu. Yöllä erittyy myös melatoniini-hormonia, joka puolestaan auttaa sekä vauvaa että äitiä pääsemään nopeasti takaisin uneen. Näin siis luonnollinen pyörä pyörii.

Antropologi, filosofian tohtori James McKenna on tutkinut äidin ja vauvan yhdessä nukkumista. Kalifornian yliopiston neurologian laitoksen unihäiriökeskuksessa 3 kk ikäiset vauvat äiteineen nukkuivat laboratoriossa muutamia öitä. Äiti-vauva -parit oli jaettu etukäteen kahteen ryhmään sen mukaan, nukkuivatko he kotioloissa yhdessä vai erikseen. Laboratoriossa he nukkuivat 2 yötä tottumaansa tapaan ja yhden yön päinvastoin. Nukkumista kuvattiin videolle ja elintoimintoja monitoroitiin. Tulosten mukaan yhdessä nukkuminen lisäsi kokonaisunimäärää riippumatta siitä, oliko siihen aikaisempaa tottumusta vai ei. Yhdessä nukkuminen pidensi imetysaikaa ja -tiheyttä, ja vauva ilmaisi itkien nälkäänsä vain erikseen nukkuessa. I ja II-vaiheen uni lisääntyi, III- ja IV-vaiheen uni väheni yhdessä nukkuessa, eli vauva on herätettävissä helpommin. Yhdessä nukkuminen lisäsi äidin ja vauvan unen samanasteisuutta ja hereillä oloa yhtä aikaa. Yhdessä nukkuessa vauva nukkui harvemmin vatsallaan, mitä pidettiin hyvänä asiana. Yhdessä nukuttiin hyvin lähekkäin, kasvokkain, mikä lisäsi vauvan saamaa sensorista stimulaatiota. Äidit myös valvoivat lapsensa unta myös nukkuessaan. Riippumatta aikaisemmista nukkumistavoista kaikki siis hyötyivät yhdessä nukkumisesta.

Kätkytkuolema (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) on traaginen vauvan yhtäkkinen kuolema unen aikana. Sitä on tutkittu paljon, mutta yksiselitteistä syytä sille ei ole löydetty. Yleensä kätkytkuoleman´ kokevat vauvat ovat 0-6 kuukauden ikäisiä, eniten niitä sattuu noin 3 kuukauden ikäisille. Kätkytkuolema ei johdu kuristumisesta, vuodevaatteisiin tukehtumisesta tai vauvan päälle kierähtämisestä. Mielenkiintoinen tieto on, että niissä kulttuureissa, joissa perheet nukkuvat yhdessä, kätkytkuolema on paljon harvinaisempi kuin länsimaissa.

Nykyään kätkytkuolemaa pidetään pikemminkin unihäiriönä. Vauva ei osaa kontrolloida automaattisesti hengitystään unen aikana tai havahtua unesta hengitysvaikeuden seurauksena. Ensimmäisinä kuukausina nämä automaattiset hengityksensäätelyjärjestelmät ovat kehittymättömiä kaikilla vauvoilla. Vauvojen hengityksessä ei ole vielä säännöllistä kaavaa, vaan siinä esiintyy silloin tällöin jopa 10-15 sekunnin katkoksia, jonka jälkeen hengitys taas jatkuu. Silloin joko automaattinen säätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle taikka vauva herää, ja hengitys jatkuu taas. Onkin arveltu, että kätkytkuoleman uhreilla joko automaattinen säätelyjärjestelmä on synnynnäisesti häiriintynyt tai he eivät jostain syystä herkästi herää hengityskatkokseen.

Vauva on siis neurologisesti ja kehityksellisesti epäkypsä nukkumaan yksin. McKennan tutkimustulokset tukevat sitä oletusta, äidin lähellä nukkuminen aktivoi vauvaa hengittämään. Kun vauvan hengitys katkeaa, äiti ehkä tiedostamattaan liikahtaa, mikä taas havahduttaa vauvaa sen verran, että hengitys taas jatkuu. Vauva tuntee patjan välityksellä äidin hengityksen sekä kuulee sen rytmin, mikä auttaa vauvaa rytmittämään omaa hengitystään. Yksin nukkuvalla vauvalla tätä valvontamekanismia ei ole. Suoraan näistä tuloksista ei kuitenkaan voi sitä johtopäätöstä vetää, että yhdessä nukkuminen ehkäisisi kätkytkuolemia. Tätä mieltä on kuitenkin lastenlääkäri, lääketieteen tohtori William Sears, 8 lapsen isä ja perhepedin vankkumaton kannattaja. Hän lisää vielä, että nimenomaan rintaruokituilla lapsilla kätkytkuoleman riski on pienempi. Hän perustaa hypoteesinsa puhtaasti henkilökohtaiselle vakaumukselle, jossa kuitenkin on perusteita olla totta. Onhan niin, että nimenomaan rintaruokitut vauvat heräilevät keskimäärin useammin öisin kuin korvikkeella ruokitut, koska rintamaito sulaa nopeammin kuin korvike. Tämä voisi olla yksi luonnon mekanismeista suojata vauvaa liian syvältä ja liian pitkältä unelta, josta vielä kehittymättömät säätelymekanismit eivät saa vauvaa hereille, varsinkaan jos vauva nukkuu yksin omassa sängyssään, mahdollisesti jopa omassa huoneessaan.

Myös äidin voi sanoa olevan "kehityksellisesti epäkypsä" nukkumaan erossa vauvasta. Äiti todennäköisesti heräilee ainakin aluksi useita kertoja yössä tarkistamaan, vieläkö vauva hengittää.

Ensimmäinen ajatus perhepedistä puhuttaessa on usein: "Entä jos kierähdän vauvan päälle?" Äiti on kuitenkin luonnostaan niin tietoinen vauvansa läsnäolosta, ettei tätä tapahdu. Eikä vauvakaan ole tilanteessa täysin puolustuskyvytön, vaan todennäköisesti herää itkemään, jos joku yrittää hänen päälleen kierähtää. Vain silloin, jos äiti on alkoholin, huumeiden tai huumaavien lääkkeiden vaikutuksen alainen, yhdessä nukkumista tulisi välttää. Turvallisuusnäkökohtia ei muutenkaan kannata ohittaa ilman paneutumista asiaan. Vauva kannattaa sijoittaa äidin ja seinän tai laidan väliin, sillä isä ei ehkä ole yhtä tietoinen vauvasta kuin äiti eivätkä isään päde hormonien aiheuttamat unen muutokset.

Toinen ajatus on, että sitten lapsi ei ikinä opi nukkumaan yksin. Ei ole mitään todisteita siitä, että vieressä nukkunut ja pehmein arvoin kasvatettu lapsi olisi enemmän riippuvainen vanhemmistaan kuin alusta saakka omassa sängyssä tai omassa huoneessa nukkunut. Päinvastoin nämä lapset, jotka ovat koko elämänsä saaneet kokea, että vanhemmat ovat heitä varten, öin ja päivin, todennäköisesti kasvavat luottamaan itseensä ja omiin kykyihinsä ja uskaltavat itsenäistyä turvallisesti tietäen, että tarvittaessa heillä on aina mahdollisuus palata vanhempien siipien suojiin. kaikki täältä: http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=139

 
tällaista
Pienten lasten unihäiriöistä puhuminen on sikäli harhaanjohtavaa, että hyvin harvoin on todella kyse nimenomaan lapsen nukkumisvaikeudesta, vaan useimmiten ongelman taustalla on se, että vauvan univalverytmi sotkee muun perheen elämänrytmin ja haittaa muiden perheenjäsenten nukkumista. Myös kulttuuritekijät vaikuttavat voimakkaasti siihen, minkälaiset asiat koetaan ongelmiksi. Toisaalta joskus vanhemmilla saattaa olla myös virheellisiä käsityksiä siitä, kuinka vauvan tulisi nukkua ollakseen normaali.

Lapsen varhainen ympäristö ja elinolot muokkaavat vuorokausirytmiä. Vuorovaikutus lapsen ja vanhempien välillä toimii parhaiten, kun yhteinen rytmi löytyy. Sellaiset lapset, jotka sopeutuvat hitaasti 24-tunnin rytmiin, vaativat vanhemmiltaan huomattavasti enemmän voimavaroja kuin nopeammin kypsyvät lapset. Vanhemmat saattavat väsyä ja tulla epätoivoisiksi ja he voivat kokea alemmuuden tunteita, ellei vauvan kehitys vastaa keskimääräistä tasoa. Monet yksilölliset erot ja temperamenttitekijät ovat kuitenkin synnynnäisiä, eikä niihin voida paljonkaan vaikuttaa.

Vaikeahoitoisen lapsen vanhempien tulisikin saada erityisesti tukea, jotta he jaksaisivat vastata vaativan vauvan tarpeisiin. Jos vanhemmat ylirasittuvat ja ahdistuvat tällaisen lapsen kanssa, heidän kykynsä hoivata ja huolehtia lapsesta saattaa alentua. Se puolestaan johtaa lapsen ylirasittumiseen, mikä tyypillisesti ilmenee lisääntyneenä ärtyneisyytenä, univaikeuksina ja itkuherkkyytenä, jolloin kierre on valmis. On siis erityisen tärkeää, että vanhemmat jaksavat huomioida lapsen yksilölliset tarpeet myös vaikeissa oloissa, sillä se on perustana hyvälle vuorovaikutussuhteelle, jota pidetään lapsen kehityksen ytimenä. Lapsi tarvitsee vanhempiensa tuen, jotta psykososiaalinen kehitys edistyisi ja itsesäätely alkaisi muodostua.

Vauvojen unen määrä
Vauvat ja pienet lapset nukkuvat yleensä selvästi enemmän kuin aikuiset. Vastasyntyneet nukkuvat keskimäärin noin 16 tuntia vuorokaudessa vaihteluvälin ollessa 12-20 tuntia. Tällä tarkoitetaan sitä että 95% vauvoista nukkuu noin 12-20 tuntia vuorokaudessa. Kaikki vauvat eivät mahdu edes näihin rajoihin eikä silti ole kyse mistään sairaudesta tai ongelmasta. Teoreettisesti voidaan todeta, että kun valitaan satunnaisesti 30 normaalia vauvaa, niin joukon eniten nukkuva yksilö nukkuu kaksi kertaa enemmän kuin vähiten nukkuva. Unen määrän normaalivaihtelu onkin hyvin laajaa. Ellei vauva ole valveillaoloaikanaan selvästi väsynyt, huonotuulinen, ärtynyt tai vaikeasti tyynnyteltävissä, vanhemmat voivat luottaa siihen, että lapsi nukkuu tarpeeksi

Tavatonta ei ole sekään, että lapsen päiväunet ovat hyvin lyhytkestoisia, jotkut vauvat saattavat torkkua ainoastaan 10 minuutin pätkissä. Tämä on kuitenkin aivan normaalia.

Sanotaan, että vastasyntyneen vauvan uni on polyfaasista, millä tarkoitetaan sitä, että uni-valverytmi vaihtelee melko säännöllisesti 3-4 h:n sykleissä vuorokauden ajasta riippumatta.

Vauvojen nukkumisjaksojen pituus vaihtelee epäsäännöllisesti kestäen 20 minuutista aina 6 tuntiin saakka. Tavallisesti vastasyntyneellä on unijaksoja 6-8 kertaa vuorokaudessa. Ensimmäisten elinkuukausien aikana univalverytmiä alkavat muokata sekä valon vuorokausivaihtelu, että sosiaaliset vihjeet.

Yöheräämiset ovat hyvin tavallisia aina kahden vuoden ikään saakka, ja ehkä paras tapa ehkäistä nukkumiskriisien syntyä, on varautua jo ennakkoon siihen, ettei lapsen nukkuminen tule välttämättä sujumaan aikuisten aikataulujen mukaisesti. Mitään yksikäsitteistä sääntöä ei voida antaa siitä, kuinka nopeasti tai millä tavalla vauva saadaan mahdollisimman nopeasti nukkumaan yönsä hyvin.

Lapsen uni-valverytmi muotoutuminen tapahtuu hitaasti, eikä suuria muutoksia tarvitse yrittää toteuttaa yhtäkkiä. Vauvan unirytmi siirtyy joka tapauksessa vähitellen enemmän aikuisia miellyttävään suuntaan, joten joskus siihen puuttuminen liian aggressiivisesti voi pahentaa tilannetta. Monesti vanhempia helpottaa tieto siitä, että suurin osa univaikeuksista on ohimeneviä ja lyhytkestoisia, eikä aina tarvita lainkaan toimenpiteitä niistä selviytymiseen. Vain vanhempien oma mielikuvitus on rajana sille, kuinka he voivat itse yrittää auttaa toistensa jaksamista. Ratkaisua ei siis tarvitse yksinomaan hakea vauvan puolelta, vaan myös aikuiset voivat keskenään pohtia tapoja, joilla ongelma voitaisiin ratkaista. Tällaisia ovat mm. makuuhuoneiden uudelleenjärjestely, valvomisvuorot, päiväunet, lapsenhoitajat, isovanhemmat, perhepedit, vierekkäin nukkuminen.

Vauvan ohjaaminen oikeaan univalverytmiin
Vanhemmat voivat auttaa lasta kehittämään unirytmiään oikeaan suuntaan. Tärkeitä tekijöitä ovat mm. ravitsemukselliset, hoidolliset ja sosiaaliset tekijät. Myös lapsen temperamentti vaikuttaa. Monenlaisia konsteja voidaan kokeilla, mutta mikään niistä ei valitettavasti ole oikotie onneen, ja ainoastaan kokeilemalla voidaan saada selville, mikä kullekin lapselle sopii. Tärkein tekijä pienen lapsen hoidossa on hyvä vuorovaikutus. Lapsen antamille signaaleille tulee olla herkkä ja niihin tulee vastata. Alle puolivuotiasta ei voi hemmotella pilalle, eikä mielenosoituksellista itkua ilmene ennen 8-9 kuukauden ikää. Vauvojen uniongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja järjestelmällisyyttä. Myös apua on osattava hakea, jos alkaa tuntua siltä, että ongelmat perheessä kärjistyvät.

Ravitsemukselliset tekijät
Yksi keskeinen vauvojen vuorokautta rytmittävä tekijä on nälkä. Pienet lapset eivät kykene syömään kerrallaan niin suuria määriä, että näläntunne voisi pysyä poissa esimerkiksi läpi yön. Näin ollen imetystä tai maitopulloa ei pitäisi säännöstellä edes yöaikaan. Jotkut lapset saattavat tarvita yöruokailua pitkäänkin, vaikkakin siitä saattaa muodostua joillekin lapsille tapa.

Suurin osa lapsista näyttää tutkimusten valossa lopettavan yösyömisen noin puolen vuoden iässä, mutta sitä ei voida yleistää kaikkiin lapsiin. Tähän vaikuttaa paljolti iltaruokailu: kuinka paljon ja mitä lapsi saa syödäkseen. Toiset lapset eivät syö iltaisin niin suuria annoksia että pysyisivät koko yön kylläisenä, ja myös aineenvaihdunnalliset tekijät saattavat vaikuttaa.

Responsiivisuus
Pieniä vauvoja hoidettaessa ehkä tärkein vanhempien ominaisuus on ns. responsiivisuus. Tällä tarkoitetaan sitä, että vauvan itkuun pitää aina reagoida, koska vauva ei kykene jäsentämään ympäristöään niin hyvin, että voisi käsittää miksei itkuun vastata. Vauva ei itke koskaan turhaan, vaan itku on aina hälytysmerkki.

Vauva rauhoitetaan katsomalla silmiin eikä lasta pidä kääntää selin aikuiseen nähden, sillä katsekontakti on jo aivan pienelle lapselle elintärkeä. Monesti katsekontaktin merkitys tuntuu unohtuvan: levoton lapsi ei aina rauhoitu sylissä ollessaan, jos katsekontakti puuttuu. Pientä vauvaa ei voi liiaksi hemmotella, ja vastaamalla nopeasti vauvan antamiin merkkeihin taataan se, että vauva tuntee itsensä tervetulleeksi tähän maailmaan. Sellainen vauva, jonka itkuun ei reagoida ei tunne oloaan turvalliseksi. Se ilmenee tyypillisesti esimerkiksi univaikeuksina ja yleisenä tyytymättömyytenä (ns. vaikea vauva).

Mitä vaikeampi vauvan temperamentti on, sitä tärkeämpää on, että vanhemmat herkistyvät kuuntelemaan vauvan antamia signaaleja. Tyypillistä on, etteivät tällaiset ns. vaikeahoitoiset vauvat viihdy itsekseen vaan haluavat syliin, nukkuvat vain lyhyitä jaksoja ja itkevät jäädessään yksin. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, eikä sitä pitäisi sekoittaa esimerkiksi koliikkiin. Vaikean vauvan pitäisi saada olla vanhempien sylissä mahdollisimman paljon, jotta perusturvallisuus kehittyisi, mikä mahdollistaa sen että vauva oppii vähitellen olemaan tyytyväinen myös itsekseen. Vauvaan ei saa kyllästyä, vaikka mikään ei tuntuisi riittävän, sillä se vain pahentaa tilannetta. Toisaalta ongelmatilanteen laukeaminen saattaa jo olla lähempänä kuin arvataankaan. Hoidon laiminlyönti aiheuttaa vauvalle jatkuvan stressin, joka voi kärjistää ongelmia.

 
tällaista
Perinteisin malli, jota usein kutsutaan huudatusunikouluksi, lähtee siitä, että lapsen yöllinen heräily ja lohdun tai avun vaatiminen on manipulatiivinen yritys ottaa tilanne hallintaan. Kieltäytymällä kuulemasta lapsen ”vaatimuksia” vanhemmat ”näyttävät hänelle kaapin paikan” eli opettavat, että vanhemmat määräävät ja lapsen on sopeuduttava riippumatta siitä, miltä se lapsesta tuntuu. Jättäessään lapsen yksin huutamaan huoneeseen, kun hänen on vaikea saada unta, vanhempi ajattelee auttavansa lasta itsenäistymään. Useissa tapauksissa tämä toimii ja parin kolmen yön jälkeen lapsen heräily vähenee.

Mallin ongelmana on ensinnä se, että temperamenttisesti hyvin vahvat lapset jaksavat protestoida yksin jättämistä tuntikaupalla ja harvan vanhemman vaistot antavat myöden näin selkeälle lapsen viestille. Siinä joutuisi kieltämään itseltään sen perusajatuksen, että lapsen viesti omasta kokemuksestaan on todellinen ja siihen kuuluu ainakin jollakin tasolla vastata. Toinen ongelma on kiinnittymistutkimusten havainto siitä, että lapset yleistävät kokemuksensa vanhempien tavasta vastata heille heidän tarvitessaan apua tai lohtua.

Toistuvissa kokemuksissa, joissa vanhemman vastaus on torjuva tai hylkäävä, lapsi kehittää välttelevän kiinnittymissuhteen, jolloin merkittävä osa hänen omasta kokemuksestaan jää jakamatta vanhempien kanssa. Näiden lasten sisäinen maailma kehittyy kognitiivista hallintaa korostaen vailla yhteyttä suureen osaan lapsen omia tunteita, erityisesti pienuuden, avuttomuuden, pelon ja lohdun tarpeen tunteita.

Kiinnittymissysteemin vakiintuminen 6–10 kk:n iässä on vaihe, jossa olisi erityisen tärkeätä välttää lapsen turvallisuudentunnetta horjuttavia kiinnittymistraumoja. Monet vanhemmat oivaltavat tämän vaistomaisesti ja tuntevat epäluuloa yleisesti toistettua ohjetta kohtaan antaa lapsen huutaa huutonsa yksinäisyydessä. Huudattaminen toki johtaa usein siihen, että lapsi on oppinut nukkumaan yksin – ihminen on nopeasti ehdollistuva olento. Hän on kuitenkin samalla oppinut karvaan läksyn siitä, ettei hänen kokemustaan hädästä aiotakaan kuulla.

Tämän ikäinen lapsi ei pysty manipuloimaan toisia, vaan hän ilmaisee oman kokemuksensa tilanteesta ja odottaa siihen vastattavan. Vastauksen laatu vaikuttaa hänen sisäistyvään perusoletusmalliinsa siitä, kuinka aikuiset ja nimenomaan hänelle tärkeimmät aikuiset suhtautuvat häneen. Lapsen hädän ilmausten sivuuttaminen vahvistaa välttelevää, avun tarpeet tukahduttavaa kiinnittymismallia, joka rajoittaa lapsen tunne-elämän myöhempää kehitystä.

Tässä erityisen vaikeassa vaiheessa vauvat tarvitsevat paljon apua omien tunteiden säätelyssä. He tarvitsevat läsnäoloa, mutta omien unensäätelymekanismien vahvistamiseksi yön ja päivän pitämistä selkeästi erillään, selvästi toisistaan erottuvina.

Yksin nukkumisen vaikeuksissa ja siirtymäkohteen käytössä korostuu länsimaisen vanhemmuuskulttuurin erityinen vaikeus. Pyrimme korostamaan lapsen itsenäisyyden ensisijaista arvoa ja tukemaan kaikkea kehitystä, joka saa hänet selviämään jo varhain omillaan. Tämä ei kuitenkaan ollut ihmislajin kehityksellinen, evolutiivinen päämäärä, vaan lapseen on virittynyt vahva taipumus varmistaa kiinnittymisen kohteen läsnäolo ja läheisyys oudoissa ja uhkaavissa tilanteissa, joista pimeys on biologisesti keskeisin.

Nukkumiskäyttäytymisen tutkijat ovat todenneet, että siirtymäkohde tunnetaan ilmiönä ainoastaan teollistuneessa Euroopassa ja sen kulttuuria omaksuneissa maissa. Muualla, jossa pienet lapset nukkuvat läheisessä yhteydessä vanhempiinsa, äidin ulkopuoliselle kohteelle ei ole tarvetta. Lähellä nukkuminen näyttää toisten tutkimusten mukaan myös vähentävän lapsen heräilyä synkronoimalla lapsen ja äidin unirytmejä ja hengitysrytmejä toisiinsa. On näyttö siitäkin, että yhdessä nukkuminen vähentäisi kätkytkuoleman riskiä, koska lapsen hengityksen säätyminen äidin tahtiin vähentäisi äkillisen, hengityskatkokseen liittyvän hapen puutteen vaaraa. Vierellä nukkuminen on kuitenkin meidän kulttuurissamme paheksuttua, eikä meillä ole kulttuuriin liittyviä suojarakenteita vanhempien suhteen säilymiselle tässä tilanteessa vireänä.

lähde hus unikoulusta: http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2547,6444,6445,7649
 

Yhteistyössä