Hae Anna.fi-sivustolta

Vela-miehet

Viestiketju osiossa 'Vapaaehtoinen lapsettomuus' , käynnistäjänä Maisa, 05.04.2015.

 1. Maisa Vierailija

  Kiinnostaisi tietää paljonko tätä palstaa käy lukemassa vela-miehet ja kiinnostaisi myös kuulla teidän ratkaisuja siitä miksi päädyitte veloiksi?
   
 2. Vela-mies Vierailija

  Olen vela-mies ja tämäkin palsta on tullut oleellisilta osin luettua tarkasti läpi. Käyn täällä nykyisin harvemmin lähinnä hymähtämässä epätoivoisille trollausyritelmille. Suosin ulkolaisia palstoja.

  Täytyy tunnustaa, että päädyin velaksi sen sijaan, että olisin aina ollut sellainen. Kammosin toki nuorena miehenä lapsia, mutta pidin sitä siinä iässä täysin normaalina. Tapasin nykyisen puolisoni opiskeluaikoina ja olemme olleet yhdessä jo vajaan vuosikymmenen. Kun suhde alkoi vakiintua, aloin ihan oma-aloitteisesti pohtia tätä lapsiasiaa. Jostain syystä lapset eivät olleet koskaan tulleet puheeksi, vaikka suhdetta oli jatkunut jo joitain vuosia. Meillä oli nyt molemmilla ammatit ja työpaikat, ja olimme alkaneet tottua tasaiseen työläisen arkeen. Tajusin edelleen kammoavani lapsia.

  No niin, mitä mies tekee salaa internetissä ollessaan yksin kotona? Väärin, hän ei katso pornoa. Hän lukee kauhuissaan vauvapalstoja, googlettaa esimerkiksi fraasilla "en halua lapsia" ja yrittää selvittää miehen oikeudellista asemaa avioeron sattuessa. Tässä vaiheessa hän myös törmää käsitteeseen vela ja alkaa ymmärtää itseään vähän paremmin. Luin, pohdin ja tein itsetutkiskelua vuoden verran ennen kuin nostin kissan pöydälle. Minä en halua lapsia. Se oli vaikea vuosi, mutta pitkien keskusteluiden jälkeen päätimme jatkaa matkaa yhdessä. Hän vaikuttaa onnelliselta, mutta myönnän aina toisinaan pelkääväni hänen muuttavan mielensä. Se hänelle ilman muuta sallittakoon.

  Päädyin velaksi siksi, että en vain ole kiinnostunut tulemaan isäksi. Se on se pohjimmainen syy ja vastaukseni kysymykseen miksi. Tähän voisi listata pääteesini tueksi niitä samoja "pikkusyitä", joita tälläkin palstalla on usein toistettu, mutta nähdäkseni täysi tahdon ja halun puuttuminen ovat itsessään aika lyömättömiä perusteluita.

  Kävin ulkomailla teetättämässä vasektomian ollessani 27-vuotias. Koko reissu hotelleineen ja lentoineen tuli maksamaan noin tuhat euroa. Miehenä tämä oli helppoa, sillä tällaisen pikkuoperaation jälkeen piti odottaa vain kolme päivää ennen kuin sain taas lentää. Siemennesteen testaaminen onnistui postin välityksellä, mutta kävin vielä varalta toisessa testissä täällä Suomessa saatuani tiedon leikkauksen onnistumisesta. Suomen 30:n vuoden ikäraja syrjii mielestäni köyhiä miehiä ja kaikkia naisia.

  Kammoan yhä edelleen lapsia, mutta suhtautumiseni heihin on nykyisin paljon suvaitsevampaa. Kun ruokakaupassa lapsi huutaa kuin palosireeni, minä hymyilen. Tuo ääni ei muistuta minua odottavasta ikuisesta Helvetin tulesta, vaan se on vain lapsen itkua.
   
 3. heimovesa Vierailija

  No, omalla kohdalla kaikki alkoi siitä, kun ostin asunnon VELAksi. Myös auto on hankittu VELAksi. Jopa vaimon kanssa yhdessä on tehty päätös ostaa VELAksi. Et ei kai siinä sen kummempaa....
   
 4. Maisa Vierailija

  Kiitos vela-mies vastauksesta :) Mulla on nyt tämä aihe ajankohtainen, kun ollaan mieheni kanssa siinä tilanteessa, että ilmoitin hetki sitten hänelle, etten tule koskaan hankkimaan lapsia. En ole niitä koskaan halunnut, enkä tule varmuudella haluamaan. Mies on hieman pöllämystynyt tästä ilmoituksestani ja varmaan pohtii nyt omaa kantaansa. Ikinä meillä ei ole ollut puhetta lasten hankinnasta, mutta kun suhde otti askeleen kohti vakavampaa muotoa, niin halusin myös nostaa kissan pöydälle ja tehdä asian ajoissa selväksi.

  Tiedän ettei hänkään ole mikään lapsirakas, ja mielummin säälii lapsiperheitä kuin sellaista elämää(perhehelvettiä) itse haikailisi (tyyliin ravintolassa tai kaupassa surkuttelee huutavien kakroiden vanhempia), joten odotukset on korkealla hänen suhteensa :) Hän on kaikinpuolin ihana ja täydellinen mies, mutta jos ilmoittaa haluavansa joskus lapsia, en tiedä mitä teen jatkon suhteen. Odotanko että tulee järkiinsä, jätänkö heti vai jatkanko keskustelua aiheesta? Ollan suht nuoria vielä, hieman alle kolmekymppisiä, ja heti kun täytän 30-vuotta, hankin myös tuon sterilisaation itselleni :) Sitä päivää odotetaan kuin kuuta nousevaa!
   
 5. *XY Vierailija

  Pitää erottaa toisistaan syy olla vapaaehtoisesti lapseton ja ne hyödyt, joita vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on. Se, ettei tarvitse heräillä yöllä, on enemmän vapaa-aikaa, voi harrastaa vapaasti, käyttörahaa on enemmän jne. ovat mukavia bonuksia, mutta eivät ne voita lapsettomuuden kannalle ketään, joka palavasti haluaa lapsia.

  Todellinen syy on minullekin ollut se, etten yksinkertaisesti halua isäksi. En näe vanhemmuudessa mitään hienoa tai tavoittelemisen arvoista, ja pidän lapsiperhe-elämää erittäin vastenmielisenä elämäntapana.

  Oivalsin tämän asian parinkympin paremmalla puolella, kun oikeasti aloin miettiä, mitä elämältäni haluan. Siihen asti olin ajatellut, että kyllä niitä lapsia vain tulee "sitten joskus aikuisena". Epäily pettäneestä ehkäisystä ja sitä seurannut raskauspaniikki vahvistivat tunteeni: ei koskaan lapsia minulle.

  Aloittajan mies saattaa olla kasvanut ajatukseen, että lapsia vain hankitaan, niin kuin aikaisemmatkin sukupolvet ovat hankkineet. Joillekuille ajatus siitä, ettei lapsia ole mikään pakko tehdä ja että elämä voi olla parempaakin ilman lapsia, voi oikeasti olla uusi ja koettelematon.
   
 6. Mies Turusta Vierailija

  Se on osa persoonallisuutta, ettei halua lapsia. Eri ihmiset haluavat eri asioita. Siksi tähän ei tarvittu mitään ratkaisua, koska asia on koko ajan ollut näin. Tietysti vasektomian hankkiminen vaati tietoisen päätöksen, mutta se oli vain luonnollinen seuraus siitä, ettei halua lapsia.
   
 7. heimovesa Vierailija

  Niin juuri, samaa ajattelen minäkin. Nää on niin henkilökohtaisia juttuja. Henkilökohtaisia, ja toisaalta, onko sitä itsekään varma omasta ratkaisustaan? Itseä joskus emmityttää tehdä koko loppuelämää sitova valinta. Että onko ne ajatukset samoja sitten vuosikymmenien päästä? Vähän niinkuin nää tyypit, jotka ottaa tatskoja. Eroon ei niistä sitten pääsekään noin vain. Kestääkö se teinikapina hautaan asti, vai haluaisko myöhemmin ilmaista itseään toisenlaisin sävyin? No, ehkä jos vaan vetää tollasta mustaa tribaalitatskaa koko kehon peittoon, niin se ei ole niin ikäsidonnainen juttu. Tai sit nää ihmiset on superitsetietoisia, ja vielä mummonakin, et "Hells Bells" ja "Bite the Bullet". Mä itse en ole. Sama ton lapsenhankkimisen kanssa. Se on kuitenkin hoidettava maailmaan aikanaan. Ärsyttävää. Tai voihan sitä sit ostaa vaik marketin pakastebroilerin ja lykkiä sitä rattaissa ja viedä sukulaisten ihmeteltäväks. Ei niin eläväinen, mut ei myöskään pasko eikä kilju.
   
 8. SirjeG Vierailija

  Vela-mies kirjoitti hyvin siitä, kuinka täysi tahdon ja halun puuttuminen on itsessään lyömätön peruste velauteen, ja näin onkin. Nämä kaikki muut perustelut, joita täällä jankataan ja vatvotaan, on turhia. Kun ei halua lapsia, niin se on siinä ja kirjan kannet kiinni, eikö niin?

  Sen sijaan tuntui hieman huvittavalta tuo, että lapsia haluamaton mies istuisi illat pitkät netin ääressä lukemassa vauvapalstoja ja sieltä vielä etsimässä perusteita lapsettomuudelleen. Jaa jaa, enpä nyt usko, tai sitten on vähän poikkeavampi yksilö kyseessä. Miksi niillä palstoilla nais-velatkaan käyvät, sitä en myöskään ymmärrä, mutta olisiko sitten naisilla enemmän tarvetta etsiä sieltä esimerkkejä siitä, kuinka pikkuvauvojen äideillä on kaikenlaisia huolia ja sitten niitä täällä ilkuskella, en tiedä. Naistenhan sanotaan olevan susia toisilleen.
   
 9. Kolkyt lähestyy Vierailija

  Itse ainakin hieman naurahdin tuon luettuani, kun itseni täältä löysin.

  Minä tunnen olevani vähän hämmentyneessä tilassa, kun lapset ei missään nimessä kiinnosta nyt, enkä näe mitenkään tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa. Mutta ettäkö ei koskaan.... tiedä sitten.
   
 10. cf-mies Vierailija

  Olen 36-vuotias mies ja vapaaehtoisesti lapseton. Päädyin tälle palstalle ensimmäistä kertaa nyt hakukoneen kautta, viime vuosikymmenellä tätä foorumia ei ilmeisimmin ollut, kun lasten hankkimatta jättäminen elinikäisenä tavoitteena konkretisoitui omassa tietoisuudessa vapaaehtoiseksi lapsettomuudeksi ja kävin asiasta aktiivisempaa keskustelua. Olemme olleet aviopuolisoni kanssa jo pian naimisissakin 10 vuotta, yhdessä muutamia vuosia kauemmin. En ole ikinä tuntenut pienintäkään halua hankkia lapsia, puolisoni nuorempana oli asiasta epävarma, mutta yhdessä olemme huomanneet nauttivamme elämästämme aivan liikaa pilataksemme sen lapsiperhearjella. Ikäisemme ja nuoremmat lapsiperheet perustaneet herättävät tunteena lähinnä pohjatonta sääliä. Emme myöskään ns. pidä lapsista ja valitsemme tyypillisesti menomme, harrastuksemme ja matkustamisen siten ettei lapsia juuri ympärillä ole - tämä ei ole tietojeni mukaan yleistä velojen parissa, mutta itse sanon sen rehellisesti.

  Vuosiin en ole asiaa edes ajatellut, täytyypä ryhtyä seuraamaan keskustelua tällä foorumilla. Neljättä kymmentä käydään hyvää vauhtia, mutta "perhe" tuntuu edelleen olevan täydessä kokoonpanossa eikä se kuuluisa mieli ole osoittanut muuttumisen merkkejä.
   
 11. Kelvin Vierailija

  tämä ei ole ainoa paikka, mutta pääsy muihin on kiven takana. Ei ole vaikea arvata syytä miksi.
   
 12. steriloimislaki Vierailija

  Suomen steriloimislain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
  Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

  Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

  Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.

  Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.
   
 13. *XY Vierailija

  Enpä ole minäkään koskaan tuntenut sellaista kipinää, että haluaisin isäksi. Tuo luonnehdinta, että kyse on persoonallisuuden ominaisuudesta, tuntuu hyvin tutulta. Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi olen päättänyt pysyä heterona.
   
 14. Jessica Jones Vierailija

  Missä nämä vapaat vela-miehet sitten luuraa? Esim. Tinderissä en ole törmännyt yhteenkään mieheen (jonka kuvat houkuttaa niin että olisin profiilitekstin lukenut), joka olisi kertonut ettei halua lapsia. Vaikuttaa siltä että sitä ei tuon kaltaisessa asiayhteydessä uskalleta sanoa ääneen tai ollaan itsekin epävarmoja. Sitten ajaudutaan ongelmiin kun suhteen syvennyttyä käykin ilmi että toinen ei haluakaan lapsia. Olen 30v ja olen kertonut oman vela-asenteeni avoimesti Tinderissä. Ahdistaa ajatus siitä että kiintyy toiseen ja suhde kariutuisi taas siihen että toinen haluaakin lapsia. Näin päättyi edellinen 7 vuoden suhteeni.
   
 15. vierailija Vierailija

  Olen vapaaehtoisesti lapseton mies, pian 40 kuten vaimonikin. Tajusin aikoinaan ulkomailla asuessani, etten koskaan halua lapsia, vaimoni olisi niitä halunnut, mutta asian ehdottomuudesta keskusteltuamme hän päätti ottaa minut lasten sijaan. Olen ajatellut, että ehkä olemme oikeassa rakkaussuhteessa kun olemme yhdessä vain toistemme vuoksi.

  Päätyminen: Taloudellinen epävarmuus oli ensimmäinen asia, en tiennyt koskaan aamuisin olisiko minulla illalla enää elintaso samalla mallilla.

  Sittemmin tilanne on toki muuttunut, olemme oikein hyvin toimeentulevia turvallisesti espoolaisia, muttei lapsettomuus kaduta, päinvastoin, se mahdollistaa meille käsittämättömän upean elämän!
   
 16. vierailija Vierailija

  Missä se nimimerkki Neitopeikko on? Se on ainoa järkevä kirjoittaja tällä palstalla. Järkevä ja samalla hauska. Saa ulvoa naurusta.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti