Hae Anna.fi-sivustolta

  1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

    Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

    Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

    Ystävällisin terveisin,

    Annan toimitus
    Dismiss Notice

Viinikivi

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Eräs, 16.10.2006.

  1. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 111
    Saadut tykkäykset:
    17

    Paljon helpommin ja kenties halvemmin saa, kun ostaa suoraan kaupasta, joka on Helsingin keskustassa. En ymmärrä jenkeistä tilaamista tässä tapauksessa. Tietysti, jos ei asu Helsingissä, mutta Helsingissä olevalla kaupalla on myös nettikauppa.
     
  2. aivanniin Vierailija


    Viinikivi, se aito, muodostuu viinipullon pohjalle, on kirkasta väriltään. Sitä on siis vanhemmissa vuosikertaviineissä.
    Viinikiveä on ainakin joskus ollut Stockan herkun hyllyssä, en sellaista tarvitse kuitenkaan.
     
  3. jössesmaria! Vierailija


    Ei tuo ole oiekata viinikiveä, se joka jotain asioista tietää, ei edes erehdy väittämään tuollaista.
    Viinikiveä on sattumoisin ollut muutamissa viinipulloissa, jotka olen dekantoinut. Silloin sen on havainnut.
     
  4. Kolibri Vierailija

    Etikkaa tai sitruunamehua
    Koska etikka ja sitruunamehu ovat vahvoja happoja, joskus voit käyttää sijasta viinikiveä. Yleensä kannattaa käyttää kaksi tai kolme kertaa enemmän etikalla tai sitruunan mehu, että voisitte käyttää viinikiveä. Esimerkiksi, jos resepti vaatii 1 tl viinikivi, 2-3 käyttö etikkaa tai sitruunamehua.
    näkökohdat
    Viinikivi korvaavia hieman muuttaa kemiallista, ja mahdollisesti maku resepti. Esimerkiksi, jos käytät sitruunamehua tai etikkaa sijaan viinikiveä nämä korvikkeet tuo hapan maku. Siksi sinun on ehkä lisätä sokeria vastapainoksi happamuus sen osa. Lisäksi sitruunan mehu toimii hyvin korvikkeena viinikiveä in marenki sitruuna piirakka, koska sen maku on jo läsnä.
    Huom: Nämä ovat vain ainesosia, jotka voivat korvata viinikiveä.
     
  5. ojnhpoqnjpoa Vierailija

  6. vierailija Vierailija

    Ruohonjuuresta näyttäisi tuota viinikiveä löytyvän...
     
  7. vierailija Vierailija

    Riippuu paljon paikkakunnasta ja apteekkihenkilökunnan iästä...
    Viinikivi on yleinen aine leivontaresepteissä "ennen sota aikaa" eli aikaa jolloin ei ollut leivinjauhetta... vanhemmat apteekkarit sen tuntee nuorempia paremmin. Itse olen käyttänyt sitä leivonnassa jo 80, 90 luvulla ja isovanhempani jo tuot aiemmin. Apteekista löyty tuolloin helpostikkin ja sai jopa pieninä annoksina pussiin. 2000 luvulle tultua alkoi hävitä ainakin pienemmistä apteeksista (yksityiset yhden tai parin paikkakunnan yrittäjät) mutta yliopisollisesta sitä on aina saanut. (joskus on joutunut tilaamaan kun ei ole vähäisen menekin takia varastossa) Tosin nuoremmat apteekkarit sielläkin ihmettelevät joskus että mitä..? .. kun tietää kemiallisen nimen niin löytyy helpommin. Annos koko on muuttunut isoon purkkiin eikä ainakaan meilläpäin enää saa muutaman mitallisen verran pussiin mitattuna. Sitä mukaa kun apteekeista hävisivät keräilijöiden suosimat ruskeat pullot, hävisi tuo ja paljon muutakin mitä sai mitta määräisesti ostettua. (samaan kategoriaan kuuluu gremotarjauhe, hirvensarvisuola yms....) kaikki leivonnassa yleisesti käytössä olleita tuolloin "ennen vanhaan".
    Nykyisin sitä saa jo leivontapuodeista, isoista marketeista, nettikaupoista.
    Linkin 2011-2013 aikoihin lienee ollut vähemmän tietoa netissä kuin nykyisellään vastausketjuista päätellen. Joten haulla viinikivi löytyy kaikki oleellinen nykyisellään.
    Viinikivi ei ole leivonnassa pakollista ja sen voi yleensä jättää pois tai korvata leivinjauheella tai soodalla riippuen taikinan happamuudesta. (hapanata esim piimää sisältävä tarvii soodan. leivinjauhe "kuolee" ja kakku ei kohoa kunolla.)
     
  8. vierailija Vierailija


    Tuo samainen kal,bitart,ph tunnetaan myös nimellä kremotar tai cremortar jauhe. Eräät pikkuleivät ovat saaneet jopa nimensä tuosta jauheesta....

    Jos tuohon pikkuleipä reseptiin vaihtaa normi leivinjauheen ei niiden koostumus lopputuloksessa ole enää samanlainen. Kokeiltu on. kyllä niistä syötäviä pikkuleipiä tulee, mutta ei samanlaisia koostumukseltaan. Pullankin voi tehdä leivinjauheella, mutta ei se ole samanlaista kuin hiivalla. Eroa havainnollistaen!

    Eli periaatteessa voi korvata, mutta ei aina jos varsinkin haluaa juuri tietyn koostumuksen. Kuten marenkiakin tehdään lähes pääsääntöisesti ilman viinikiveä tai noita muita korvaavia vaihtoehtoja, kuitenkin kokeiltuasi voi huomata eron lopputuloksessa nimenomaan sen koostumuksen ja rakenteen kestävyyden osalta, marengin työstettävyyden kannalta.

    apteekista saa jos osaava henkilökunta! jos ei paikanpäällä niin tilaten.
    Löytyy nettikaupoista ja isoista marketeista, leivontapuodeista.
     
  9. vierailija Vierailija


    Apteekista osataen sai ja saa edelleen tuota viinikivijauhetta riippuen henkilökunnan ammattitaidosta. (entisten leivonta tuotteiden tuntemusta). Sittemmin tuli ruokakauppihin leivinjauheen nimellä juurikin tuolla koostumuksella jota mainitset käytetäävän amerikassa... koska kustannuksiltaan ja saatavuudeltaan viininvalmistuksen sivutuote oli rajallista ja siten leivinjauheen hinta rupesi kallistumaan kun isompi määrä ihmisiä erimaissa alkoi käyttää helpoutensa takia leivinjauhetta ( joskus 70-80-90 luvun tienoilla).
    vaihtoi osa valmistajista leivinjauheen koostumusta halvempaan eli tuohon toiseen mainitsemaasi...
    jos leivinjauhetta käyttäessä on joskus ihmetellyt miksi toisen valmistajan tuote kohottaa eritavalla niin ero voi olla tuossa koostumuksessa tai sitten tuon jäljempänä olevan tuotteen valmistusprosessissa jossa tuo natriumpyrofosfaatin käsittely on ollut jollakin osallaan (kuumennus liikaa tai liian vähän) huonoa.

    sooda viinikivi seoksen voi korvata leivinjauheella ellei taikina sisällä hapanta maitotuotetta kuten esim piimä, cremfrace yms
     
  10. vierailija Vierailija


    Itselläni on leivontakirjana Otavan Kotiruokaa (Isotalo,Kuittinen,Tennbergs). Kirja on 1989 uusinta painoksena tehty samaisesta kirjasta joka on ensi kerran ilmestynyt 1908!
    Tuo aiemmin ilmestynyt versio löytyy äidiltäni 40 luvulta.
    Ero kirjoissa on siinä että resepteissä alunperin on ollut viinikiveä, hirvensarvisuolaa yms ja uudessa ne on korvattu soodalla ja leivinjauheella. (muutamassa on hirvensarvisuola mainintana parempana vaihtoehtona).
    Viinikiveä kummasteleville vielä vanhempana kohotusaineena on ollut potaska (tuhkasta valmistettu)

    Apteekista olen sitä aina saanut. Joskus nuoremmat työntekijät ovat ihmetelleet ja kyselleet vanhemmilta että mitä on... ovat vastanneet että katso kaliumbitartarina...
     
  11. vierailija Vierailija

    No tyhmäthän voi hymyillä toisten tyhmyydelle tietämättä että ovat itse tyhmiä!!!

    Tuo kysyin Stockalta kertookin jo paljon siitä että ei tiedetä mistä puhutaan!!

    Vanhan ajan kohotus ainetta ei Stockkan hienoissa piireissä varsin tunneta!!!
     
  12. vierailija Vierailija


    Viinipullon pohjalla oleva sakka (värillinen) on joskus ruokamyrkytyksen aiheuttaja joten sitä ei kannata kaataa lasiin eikä aina kannata juoda sitä viiniäkään... .. vanhoissa viineissä jauhemaisena oleva saostuma yleensä vain parantaa viiniä (tätäkään ei kannata juoda vaan jättää pulloon), mutta jos se sakka on jo klönttiytynyt on syytä epäillä sen pilaantuneen ...kannattaa aina maistella viini ja jos maussa on vikaa niin kaataa koko pullo toiseen astiaan tarkistaen onko sitä sakkaa pohjalla ja missä kunnossa. etikkainen maku on merkki pilaantumisesta!

    karahvit on keksitty juuri sitä varten että viini kaadetaan niihin ensin "tarkistaen" sen sakkaisuus ja antaen viinin hapettua pitkään pullossa olonsa jälkeen.

    Viinikivi ei ole tuota sakkaa vaan ihan eriasia!
     
  13. vierailija Vierailija

    Viinikivi on kiteytynyttä viiniä, esiintyy valkoviinissä ainakin, joskus myös punaviinissä. En ole ikinä kuullut että sitä leivonnassa käytetään ja mihin tarkoitukseen, jos saan kysyä?
    Ei sitä myytävänä ole ainakanaan, löydät sitä vähän iäkkämmästä viinistä esim.

    Voi Sarita!
    Kyllä kyse on juuri tuosta viinikivestä ja kyllä sitä myydään!!
     
  14. vierailija Vierailija


    Moni käyttöinen aine!
    Leivontaan etenkin soodan korvikkeena tai kanssa (myös leivinjauhe jos ei sisällä hapanta maitotuotetta).
    Siivoukseen... kaikkeen mihin sooda käy... eli pohjaanpalanut kattila, kiillotus, raikastus jne.
    Pitkään tallissa seisova benskäyttönen auto yms... bensaan sekotettuna auttaa käynnistys oireisiin.. ainakin perus bensa...
     
  15. vierailija Vierailija


    Juuri skonsseissa olen käyttänyt ja muissa samantapaisissa leivonnaisissa. Toiii paremmin kuin korvikkeet, (sooda tai leivinjauhe) rakenteen osalta.

    toinen mikä on leivonnassa ainakin itelle tärkee... ..hinta!
    Jos leivinjauhe tai sooda purkin saa eurolla tai jopa alle ..niin viinikivi maksaa lähes kymmen kertaisesti!!! Halvimmillaan hinta eron oon saanut kurottuu tupalan ja tripalan väliin, mutta sitten on määrä ollut suurempi.
     
  16. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 111
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ei tulis mieleenkään laittaa soodaa sconeseihin. Leivinjauhetta ainakin minun käyttämässäni ohjeessa käytetään. Tosin minun käyttämässäni ohjeessa ei ole hapanmaitotuotteita. Minulla käytössä erinomainen ohje.
     

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti