Hae Anna.fi-sivustolta

Vilja-allergia - reseptejä ja vinkkejä, kiitos!

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä Keinoemo, 18.09.2005.

 1. Keinoemo Vierailija

  Eli niin ihanaa kuin onkin vihdoin saada nauttia äitiydestä, vaikkakin lainalapsella, olen aivan hukassa lapsen vilja-allergian kanssa.

  Tarvitsen hyviä reseptejä! Kaupan tuotteet maistuvat lähinnä sahanpuruille ja mielelläni leipoisin uudelle kauan odoteltulle perheenjäsenellemme jotain hyvää aamiaispöytään ja muitakin herkkuja.

  Mitä nameja on tarjolla esimerkiksi?

  Vihjeitä, pliiiis.

  t. Epätoivoinen keinoemo
   
 2. Vierailija

  Siis kaikki kotimaiset viljat (4 kpl) ovat pannassa, eivät muut? Onhan niitä paljon muitakin, mistä voi leipoa. Ensimmäisenä tulevat mieleeni maissijauho, riisijauho, soijajauho, tattarijauho ja luontaisesti gluteenittomat jauhoseokset. Ja hyvää saa aikaiseksi noillakin. Eikä pidä unohtaa kaikkia leseitä, rouheita, siemeniä yms., mitä voi myöskin käyttää yhtenä ainesosana leivonnassa. Ja esim. porkkana- tai juustoraaste antaa vaihtelua makuun.

  Psyllium on tosin korvaamaton apu tällaisessa leivonnassa. Se lisää leivonnaisten kuitupitoisuutta ja parantaa huomattavasti niiden rakennetta. Löydät sitä ihan tavallisesta kaupasta, yleensä se taitaa olla sijoitettuna maustehyllyn lähistöön tai sitten hiivojen luokse.

  Monilla karkkeja tekevillä yrityksillä on nettisivuillaan hakukoneet, joihin voi laittaa haluamansa hakuehdot, joten sitä kautta pystyt varmasti alkaa ratkomaan tätä namiasiaa.

  Ja varmasti kannattaa käydä tsekkaamassa myös Keliakialiiton nettisivutkin, vaikkei nyt kyse olekaan keliakiasta vaan allergiasta, mutta liippaavat kuitenkin sen verran läheltä ruokavalion suhteen, että kannattaa käydä sieltä lukemassa. Ja siellä on myös paljon reseptejäkin, sekä makeita että suolaisia.

  Minkä ikäinen lapsi muuten on kyseessä? Jos asutte pääkaupunkiseudulla, niin Hakaniemenhallissa on Keliapuoti, missä kannattaa myöskin käväistä. Sieltä saa ostettua ihania erilaisia leipomuksia ja ovat TÄYSIN erilaisia kuin kaupan tekeleet. Kauppojen näkkileivät ovat muuten hyviä. Ja jos olette ostaneet kaupasta jotain leipää, niin ehdottamasti parhaalle ne kaikki maistuvat paahdettuina.

  Yritän mielelläni auttaa sinua, eli kysy vaan, jos jotain tulee mieleen.
   
 3. Keinoemo Vierailija

  Kiitos Mä kannustuksestasi.

  Kyseessä on seitsemän vuotias tyttölapsi ja todella kaikki kotimaiset ovat toistaiseksi vielä pannassa, kuten muuten myös maito. Uusiin tutkimuksiin ollaan menossa lähiaikoina ja nähdään sitten saisiko esimerkiksi kauraa kokeilla, mikä helpottaisi huomattavasti.

  Gluteeniton ruokavalio on minulle kyllä tuttu ja reseptejäkin jonkin verran on kerättynä. Nyt peränkuulutan sitten reseptejä tällaiselle kotimaisen viljan karttajalle. Että mikäli vain jonkun koneelta löytyy resepti tai pari tai vaikka nettisivu, niin kiitollisesti alan kokeilla.

  Leipäkoneen monivuotisena ahkerana käyttäjänä toivoisin löytäväni hyviä reseptejä, joilla tekaista aamupalapöytään koko pienelle perheellemme maistuvia leipomuksia. Siemenseokset ja porkkana- ja juustoraasteet ovat meillä jo vuosien varrella käyneet tutuksi tähänastisissa aamiaisleivissämme, mutta kaikki hyvät ideat ovat tervetulleita.

  Noista nameista sen verran, että tällaisille reippaasti nelikymppisille lapsettomille namien maaliman on aivan uusi ulottovuus ja yllättäen vanhemmiksi tullessamme olemme täysin hukassa siitä mistä lapset oikeasti tykkäävät. Puhumattakaan sitten tästä allergia-asiasta. Tähän astisessa elämässä pieni perheenjäsenemme ei ole juuri karamelleja saanut. Kotiolot sen verran ankeat, että hyvä kun on sopivaa ruokaa saanut ja laitoksessa ollessaan taas eivät olleet uskaltaneet tarjoilla mitään, koska eivät kokeneet osaavansa valita varmasti turvallisia tuotteita. Tämän ikäinen lapsi kuitenkin tapaa toisia samanikäisiä, joilla on karkkipäivät ja ajattelemme, että vaikka meidän aikuisten mielestä elämä ilman nameja on aivan siedettävää, niin tällaiselle pienelle tytölle se saattaa olla huomattavasti suurempi kynnyskysymys. Joten silläpä yritämme löytää jotain sopivaa herkkua mitä voi sitten vaikka tarjota kavereillekkin tuntematta itseään poikkeavaksi vielä karkkipäivänkin suhteen.   
 4. Gluteeniton lakritsa on tosi hyvää. Ainakin aikuisen mielestä, kun ei ole pitkään aikaan saanut maistaa laktritsaa. Saa ainakin Prismoista. Ja onhan niitä karkkeja vaikka kuinka, pitää vain lukea tarkkaan tuoteseloste. Irtokarkeista löytyy hyvä valikoima.
   
 5. Saara Vierailija

  Minä voin ainakin antaa vinkkiä sopivien namien suhteen. Katsoppas osoite www.dammenberg.fi.
  Heidän tummat suklaansa ovat maidottomia, gluteenittomia ja pähkinättömiä. Ilmeisesti eivät sisällä myöskään viljasta peräisin olevia aineksia. Noita saa aika monesta paikkaa, ainakin Stokkalta ja Sokoksen tavarataloista. Ovat myös tosi hyviä!!!!
   
 6. Brava Vierailija

  Keinoemo, miten tuo lainalapsesi ruokavalio eroaa gluteenittomasta ruokavaliosta? Jos hän on allerginen ns. kotimaisille viljoille (vehnä, ruis, ohra ja kaura), eikö ole helppoa noudattaa luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota? Vai puuttuuko sinulta nimenomaan luontaisesti gluteenittomien herkkujen reseptejä? Ja kyseessä on siis vilja-allergia, ei keliakia?

  (""Gluteeniton ruokavalio on minulle kyllä tuttu ja reseptejäkin jonkin verran on kerättynä. Nyt peränkuulutan sitten reseptejä tällaiselle kotimaisen viljan karttajalle."")
   
 7. Keinoemo Vierailija

  Kiitos taas vastauksista.

  Monet gluteenittomien ruokien ohjeeni sisältävät kauraa - joka on suositeltu yleensä keliaatikolle (anteeksi, mikäli taivutan sanan aivan päin hokia, tämä toinen kotimainen ei aina taivu suussani tai sormissa aivan oikeaoppisesti).

  Ja kyllä, kyseessä on vilja-allergia ja toistaiseksi vielä kaikki neljä kotimaista viljaa ovat pannaan julistettuja. Tämän lisäksi muuten sitten vielä maitoallergia. Kovasti odotamme tutkimuksiin pääsemistä, jos vaikka ruokavalio vähän helpottaisi.

  Katselin noita reseptejä netistä ""sillä silmällä"" ja aloin pohtia näitä eri jauhoseoksia. Ovatko nämä seuraavat gluteenittomia vai luontaisesti gluteenittomia?
  ° gluteeniton karkea jauhoseos
  ° melian tai finxin guteeniton leipäjauhoseos
  ° melian tai finaxin tumma gluteeniton leipäjauhoseos
  ° vähäproteiininen leipäjauhoseos

  ° Ja saako näitä maitokaupan hyllystä vai tarviiko lähteä suurempaan liikkeeseen ostoksille.
  ° Onko useampia tuotemerkkejä ja mitä eroa nillä on - siis onko jollakin tietyllä tuotemerkillä enemmän valinnanvaraa esimerkiksi luontaisesti gluteenittomien tuotteiden kohdalla?

  Ja vielä noista nameista - käsittääkseni, mutta minähän voin olla aivan väärässä, lapset eivät pidä tummasta suklaasta... Olisiko hyviä ehdotuksia näiden suhteen.
   
 8. Miksi ei Vierailija

  Mikseivät pitäisi tummasta suklaasta? Olekos koskaan tarjonnut sellaista? Jokainen lapsi on yksilö ei voida yleistää, etteivät pitäisi tummasta suklaasta. Oma lapseni ei syö mustia karkkeja elikkä salmiakkia ja lakua.
   
 9. Nanna Vierailija

  Heippa! Kuinka paha allergia lapsella on? Siis tuleeko rankat oireet jo ihan pikkuisesta määrästä? Meillä 4v vilja-allergikko, maito saatiin juuri ruokavalioon. Hiphei! Siis, erillinen margariinirasia oltava,ettei veitsen mukana mene viljaa ja siirry lapselle.. Jos todella paha,vältä irtokarkkeja,niitä kun samoilla ottimilla otetaan,kuin sopimattomiakin. Marmeladit sopivat ainakin suurimmaksi osaksi. Meillä vielä pikkuinen poika,jonka herkkua puuha pete-karkki. Pienet hedelmäpastilli-rasiat usein käy. Katson aamulla noita meidän jauhokaappeja ja laitan lisää infoa. =D
   
 10. Möhkö Vierailija

  Jos lapsi on koko ikänsä ollut maidolle allerginen, eikä ole syönyt ikinä maitosuklaata, niin luulen, että saattaisi pitää tummasta suklaasta. Tummasta suklaasta monet lapset eivät pidä sen takia, että ovat tottuneet miedomman makuiseen maitosuklaaseen ja voimakkaamman makuinen tumma suklaa ei sitten enää olekaan hyvää.

  Rittersportin minttusuklaa on maistunut monille tuntemilleni lapsillekin ja se on maidoton. Tosin en ole varma onko siinä jotain viljaa, eikä satu olemaan pakkaustakaan lähistöllä, että voisi tarkistaa. Myös Fazerin Wienernougat on maidoton, enkä kyllä senkään kohdalla tiedä viljattomuudesta. Tuoteseloisteista voi kyllä tarkistaa.
   
 11. Nanna Vierailija

  Heippa taas! Meiltä löytyy semperin luontaisesti gluteenittomia jauhoja, sekä karkeaa että hienoa seosta. Reseptejä löytyy jauhojen valmistajilta. Esim. Semperillä on esite, jonka voi tilata ainakin numerosta 080092752. Lisäksi heillä on paljon esitteitä eri tuotteista. Ja www.arla.fi on heidän kotisivut, itse en ole päässyt katsomaan,mutta luulisi jotain löytyvän. Jyttejauhot ovat kalliita,mutta tosi hyviä leivonnassa. Infoa www.oriola.fi. Farinalla on myös luont.glut jauhoja, maissia ja riisiä ainakin, sekä valmiita leipä-, suklaakakku-ja piirakkapohjaseoksia yms. Osoite www.farina.fi. Kerrothan onko näistä apua..
   
 12. Keinoemo Vierailija

  Voi kiitos, kiitos - ette arvaakkaan kuinka paljon teistä on apua!

  Nyt tämä keinoemo alkaa surffailla netissä ja tutkia näitä sivuja ""sillä silmällä"", tilailee esitteitä ja lähtee heti aamulla kyläkauppiaan juttusille ehdottaan mitä kaikkea voisi valikoimaan lisätä - ja uhkailla ostavansa loputkin kaupungista, jos sinne asti tarvii lähtä ajeleen jauhojen perään.

  Ja kuten sanottu, kaikkinainen reseptintynkäkin ja vihje on todella tervetullut. Meillä tässä muutenkin tämä elämä on yhtä jännitystä koko kolikolla, kun opetellaan uusia roolejamme puolin ja toisin ja tutustutaan naapurustoon perheenä. Siis me vanhat kääpäthän naapurit tunnetaan, mutta tämä on sitten taas uusi rooli ja asia koko pienelle pitäjälle.
   
 13. Nanna Vierailija

  Kiva jos apua.. =D tykkäätkö tehdä karjalanpiirakoita ite? Mulla hyvä resepti, tattarijauhoilla. Tuli itsekin syötyä jokunen kun pojalle leivoin.. =D kirjastosta löytyy myös ihan kokonaisia keittokirjoja, en toki nimiä muista,mutta kansiollisen reseptejä niistä poimin. Muna-vilja-ja maitoallergisille.
   
 14. !!! Vierailija

  Jos tytölläsi on vilja-allergia, niin gluteeniton leipä EI käy -katsoin hieman huolestuneena noita viestejä, joissa suositeltiin niiden käyttöä! Keliakia ja vilja-allergia ovat kaksi eri asiaa: keliakiassa ollaan yliherkkiä vain viljan gluteenille kun taas vilja-allergiassa ylipäätään viljalle kokonaisuudessaan eli jos tarjoat vilja-allergiselle lapsellesi gluteenitonta viljaa, saa hän samoja oireita kuin tavallisestakin viljasta. Olen itse aikuinen vilja-allergikko.
   
 15. Keinoemo Vierailija

  Aivan, aivan.
  Tiedän hyvin kelialkian ja vilja-allergian eron - ja silläpä tämän keskustelun aloitinkin, kun aloin etsiskellä näitä kotimaista viljaa vailla olevia vaihtoehtoja.

  Joskus muuten olen piirakoita nypytellyt koulun kotitaloustunnilla viimeksi, mutta eiköhän tuo kävis kotonakin. Kiitollisin mielin kyllä reseptin otan vastaan. Ja jos ei muuta, niin onpahan ainakin yhteistä pikkupuuhastelua lapsosen kanssa - vaikka nypläys nyt ei kaiken taiteen lajin mukaisesti sujuiskaan.
   
 16. Brava Vierailija

  Hyvä, että tuo ero on selvillä :) Mutta tarkista kuitenkin vielä muutkin kuin ns. kotimaiset viljat. Itse olen allerginen riisille, hirssille, tattarille, ohralle ja rukiille. Vehnää kestän kypsennettynä. Onkohan nämäkin jo kenties testattu?

  Muutenkin kun etsit sitä oikeaa tuotetta, mainitse tarkkaan nuo neljä allergisoivaa viljalajiketta. Kotimainen vilja on usein monelle sama kuin ""gluteenia sisältävä"". Jos viittaat hiemankaan gluteenittomuuteen, voit saada esim. vehnätärkkelystä sisältävää ruokaa :(
   
 17. Keinoemo Vierailija

  Alun alkaen testattu on ja kaikki kotimaisten neljän viljan tuotteet, niin kypsennettynä kuin kypsentämättömänä on ollut pannassa. Riisi, hirssi ja tattari ovat syötävien listalla. Ja nyt, kuten varmasti olen maininnut, odottelemme uusiin testeihin pääsyä - josko vaikka tuo ruokavalio edes vähän lavenisi. Meillähän on myös tämä maitoallergia ongelmana.
   
 18. Vierailija

  Niin, gluteenitonta ruokavaliota ei voi läheskään yhtä hyvin verrata vilja-allergiaan kuin luontaisesti gluteenitonta.

  Luontaisesti gluteeniton ruoravaliohan on juuri sellainen, missä kaikki neljä kotimaista viljaa ovat pannassa ja esim. gluteenittomia jauhoja EI voi käyttää, vaan pitää käyttää luontaisesti gluteenittomia jauhoja. Eli sama juttu kuin tässä vilja-allergiassa.
   
 19. Olivia Vierailija

  Kannataa muistaa myös, että useat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat jauhot sis. maitoproteiinia. Ja Rittersportin minttusuklaassa on nimenom. maininta maitoallergisille, että voi sisältää maidon proteiinia eli juuri sitä allergian aiheuttajaa...
   
 20. Brava Vierailija

  Vilja-allergia _ei_ ole sama kuin allergia ns. kotimaisille viljoille. Joten luontaisesti gluteeniton ei ole sama juttu kuin vilja-allergisen ruokavalio.

  Vilja-allergikko voi olla allerginen kotimaisille viljoille tai monelle muulle viljalle. Pakko tarkentaa, kun tämä ei ole mikään ""sinne päin""-juttu omassa elämässäni :D
   
 21. ja muitakin Vierailija

  Rittersportin suklaat eivät ole ainoita, jotka on valmistettu samassa tehtaassa tai samalla linjastolla maitotuotteita sisältävien suklaiden kanssa. Eli hyvin moni tumma suklaa saattaa sisältää maidon ainesosia. Samoin lähes kaikki keksit, mutta toisaalta useimmat keksit sisältävät kotimaisia viljoja eli on ihan sama onko niissä maitoa vai ei, jos viljat ei käy.
   
 22. Ulkomaan elava Vierailija

  Kavin toissapaivana immunobiologin vastaanotolla. Han kertoi, etta maitoallergia, siitepolyallergia, selkakivut, mahavaivat ja kuiva iho, josta karsin, voivatkin johtua yhdesta ja samasta eli viljasta! Ja etta muut vaivat saattavat havita, jos jatan viljat pois. Nyt olen kuuden viikon ajan viljattomalla ruokavaliolla.

  Immunobiologi sanoi myos, etta vilja-allergia ja keliakia ovat periytyvia, joten vanhemmat - testauttakaa myos itsenne, jos lapsellanne on viljaongelmia!

  Loysin netista sivut (englanniksi), jolla oli viljattomia resepteja seka lista aineksista, milla viljaa sisaltavia tuotteita voi korvata :
  http://www.users.on.net/~jokoko/jokoko/recipes.htm

  Ohjeissa aineksia mitataan usein kupilla (cup). Yksi kuppi on 2.5 dl / 250ml (1/2 cup siis 1.25 dl tai 125ml, jne). Jotkut aineksista saattavat olla tuntemattomia Suomessa eika minulla ole hajuakaan, mita ne mahtaisivat olla suomeksi, mutta useimmat ohjeet ovat ymmarrettavia.
   
 23. hmmmmm Vierailija

  Oletko sitä ennen kokeillut luomuviljaa? Tavallisessa on korrenvahvistajia, jotka tekee viljasta liian "puista" sulatettavaa.

  Mahavaivat johtuu usein myös lääkkeistä, joissa on apuaineena natriumlauryylisulfaattia - kertoiko hän siitä?
  Jos ei, miksi...:
  http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/afta.htm
   
 24. siis tä? Vierailija

  mikä on immunobiologi?? Mitä se tietää ravitsemuksesta?
   
 25. Keliakiaa sairastavilla voi helpommin tulla laktoosi-intoleranssi, koska suolinukka on vaurioitunut, jopa niin paljon, että ohutsuolen erittämä laktaasi (ym. entsyymit) eivät pääse erittymään normaalisti ja vaikuttamaan normaalisti vaikkapa juuri maidon laktoosiin.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti