Hae Anna.fi-sivustolta

villan värjääminen

Viestiketju osiossa 'Askartelu ja käsityöt' , käynnistäjänä Nasu, 11.03.2006.

 1. Nasu Vierailija

  Onko olemassa kangasvärejä, joilla voi värjätä villaa? Ne tavalliset kaupassa myytävät eivät taida käydä, kun ohjeissa neuvotaan pesemään niin kuumassa? Pysyykö väri, jos käyttää kylmempää vettä? Haluasisin värjätä muutaman luonnonvalkoisen iän myötä kellettyneen neuletakin suklaan ruskeiksi. Äitini parikymmentä vuotta sitten kutomia molemmat..
   
 2. siksak Vierailija

  Värjäsin vähän aikaa sitten harmaan villapaidan Nitor(?)-värillä vihreäksi. Käytin vaan hiukan haaleampaa vettä. Väri ei kylläkään ole ihan niin tumma, kuin olisin halunnut. Väripaketin ohjeessa sanottiin, että väri soveltuu sekä kasvi- että eläinkuiduille. Villan väriliemeen lisättiin etikkaa suolan sijasta.

  Sinänsähän kuuma (ei kiehuva) vesi ei ole villalle paha, mutta nopeita lämpötilanmuutoksia materiaali ei siedä (tyyliin kylmästä kuumaan -> huopuu).

  Askartelukaupoissa myydään batiikkivärejä, joilla voi värjätä niin matalissa lämpötiloissa ettei vaha sula. En kylläkään tiedä, sopivatko ne villalle.
   
 3. opiskelija Vierailija

  kuten tuossa aiemmassa viestissä oli, niin villa ei kestä äkkinäisiä lämpötilan muutoksia. Käsinvärjääminen onnistuu kyllä, eli osta käsivärinappeja tms. niissä kyllä lukee mille kuiduille sopii. Laita märät neuletakit isoon vatiin (kattilaan tuskin mahtuu) ja hitaasti nosta veden lämpötilaa (värjäyspaketeissa on ohjeet kuinka väri sekoitetaan). Puuvillalle kun voi vaan hulauttaa kiehuvan veden niskaan niin villalle pitää ensin laittaa lämmintä vettä, sitten hieman kuumempaa, ja vielä hieman kuumempaa ja lopulta noin 90-asteista. Eli keittele vettä ja lisää kylmään veteen aina enemmän kuumaa, anna villan olla vähän aikaa ja lisää kuumaa vettä. Laita se väri siihen viimeiseen ja kuumimpaan veteen. Anna jäähtyä väriliemessä ja huuhtele sitten vasta. Kannattaa käännellä hyvin värjäyksen aikana, että tulee tasaista jälkeä. Ja tilava vati tietenkin auttaa siinä myös. Väripaketissa lisää tietoa, esim. dylonin nettisivuilta löytyy myös ohjeet.
   
 4. Nasu Vierailija

  Kiitos molemmille neuvoista! Kokeilen värjäystä viikonloppuna :)
   
 5. vierailija Vierailija

  No miten tämä pelittää ilman saunapataa?
  Ei kellään ole sellaista kattilaa mihin pari villapaita tai paksu shaali mahtuu hukkumaan vapaasti.
  Haluan harmaan shaalin mustaksi ennen talvea ja järkeviä ohjeita ei löydy.
  Se on suuri ja niin paksu kun vanhan ajan villahuovat ja harmaa nyt ei vaan käy mun iholle.
  Etsinkin nyt yritystä jolla on valmiudet värjätä se ilman palaamista.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti