Hae Anna.fi-sivustolta

  1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

    Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

    Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

    Ystävällisin terveisin,

    Annan toimitus
    Dismiss Notice

Voiko garahamvehnäjauhosta tehdä leipää tai pizzataikinaa

Viestiketju osiossa 'Keventäjän ruokavinkit' , käynnistäjänä denkku, 02.03.2008.

  1. denkku Vierailija

    Tarkoitukseni on jättää valkoiset vehnäjauhot kokonaan pois, mutta voiko Graham täysjyvävehnäjauhosta tehdä leipää tai pizzataikinaa sekä pitaleipiä? Siis niin ettei mukaan laita muita jauhoja, ainoastaan hiivaa, vettä ja suolaa ym. mausteita? Ainakin Vaasan & Vaasan valmistaa kuulemma ensimmäisenä Suomessa kokonaan täysjyvää olevaa vehnäleipää http://www.taysjyvavehna.fi/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
    Tuota leipää on haukuttu koska siinä on säilytys- ja lisäaineita sekä tyydyttynyttä rasvaa, mutta miksei täysjyvävehnäleipää ole markkinoilla enemmän? Eikö graham täysjyväjauhosta pelkästään saa leivottua leipää? Eikö se säily ilman lisäaineita tarpeeksi kauan kaupalliseen leivontaan? Eikö grahamjauho nouse hiivalla? Onko se pahaa? vai mistä johtuu?
     
  2. avuton oon Vierailija

    Ei vo! on se niin pahaa ja huonoa;))
     
  3. denkku Vierailija

    Siis oletko koittanut ettei voi vai kuullut? Miksei voi? Miksi se on pahaa ja huonoa, mielestäni Vaasan & Vaasan 100% täysjyvävehnäleivät on ihan hyviä, niissä on vain liikaa säilöntäaineita, lisäaineita ja käytetään kovaa rasvaa.
    Eikö leivän tai pitaleivän teko muka onnistu täysjyvägrahamjauhosta, hiivasta, oliiviöljystä ja suolasta sekä vedestä? Eikö taikina nouse tai tule kuohkeaksi, vai mitä?
     
  4. vaie Uusi jäsen

    liittynyt:
    23.06.2006
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    totta kai voi leipoa siinä missä muillakin.. ei niillä tietty voi ranskalaista patonkia tehdä koska ovat eri jauho mutta kunnon leipiä silti.
    ja kaikissa leivissä jotka tulee tehtailta on lisäaineita, ainoastaan pakkaamattomat leivät pitää olla lisäaineettomia.
    ..kaupan vehnäjauhossakin on lisäainetta
     
  5. leipurimestari Vierailija

    Ei pidä paikkansa.

    Graham täysjyvävehnäjauho
    http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/tuotteet/jauhot/graham_taysjyvavehnajauho/
    AINEKSET: täysjyvävehnä
    Ei lisäaineita, ainoastaan täysjyvävehnää!

    Graham-täysjyvävehnäjauhoista saa aivan hyvää leipää, ja kotona tehty leipä syödään sen verran nopeasti ettei lisäaineita ja säilöntäaineita edes tarvitse käyttää. Vain vettä, leivontahiivaa ja ripaus suolaa sekä vaikka kylmäpuristettua oliiviöljyä mukaan, niin saadaan huipputerveellisiä patonkeja, sämpylöitä, leipiä, pita-leipiä, rulla-kebabeja, pizzapohjia. Täysjyvä on hieman täyttävämpää kuin höttöjauhoista tehty mutta hyvää. Laita taikinaan vielä porkkanaraastetta, seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä ym. niin saat erilaisa makuja. Itsepaistettu tuore leipä on jumalatoman maukasta.

    Myös 100% täysjyväruisleipää voi tehdä itse. Tee ensin taikinajuuri ja säilytät sitä niin voit käyttää samaa juurta leipomiseen. Täysjyväruisjauhoja ja vaikka täysjyväruisrouhetta sekä vettä ja hieman suolaa, niin saat takuulla terveellistä 100% täysjyväruisleipää.

     
  6. vaie Uusi jäsen

    liittynyt:
    23.06.2006
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    meinasin tota askorbiini happoa jota on vehnäjauhoissa..
     
  7. vaie Uusi jäsen

    liittynyt:
    23.06.2006
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    vähän jatkoa.. "ja kotona tehty leipä syödään sen verran nopeasti ettei lisäaineita ja säilöntäaineita edes tarvitse käyttää."
    en mitään sanonut että kotona tarvisikaan vaan että pakatussa leivässä vaan on.

    Itsepaistettu tuore leipä voi olla jumalattoman maukasta.
     
  8. leipurimestari Vierailija

    Kaikki lisäaineet pitää merkitä, eikä tuossa ole askorbiinihappoakaan.
     
  9. voivoi* Vierailija

    Askorbiinihappo on sitten C-vitamiinia. että se siitä kauheasta lisäaineesta.....
     
  10. Yleensä... Vierailija

    ...teen sämpylät nimen omaan grahamjauhoista ja hyvin onnistuu. Joskus korvaan osan jauhoista porkkanaraasteella. Panen sämpylät (siis ne, joita ei heti syödä) heti jäähtymisen jälkeen pakastimeen ja sieltä sulatetaan aina syötävä määrä kerralla. Näin ne pysyvät hyvänä ja ovat uudenveroisia.
     
  11. vaie Uusi jäsen

    liittynyt:
    23.06.2006
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    siksi sanoinkin että Kauhea :)
    monet muutkin aineet on yhtä kamalia.. mutta silti parempi ilman.

    tänään lässähti 18 peltiä grahamporkkana sämpylää, är. hankalat aineet
     
  12. Vaielle Vierailija

    18 x 9 sämpylää. Johan paljon osasit pilata. Kannattaa harjoitella lisää.
     
  13. ohjeapua Vierailija

    Laittaisitko tarkemmat sämpyläohjeet määrineen. Myös muut voisivat laittaa ohjeita joilla saa täysjyväjauhoista pelkästään tehtyä hyviä leipiä, sämpylöitä, pitaleipiä ym.

     
  14. tässä yksi Vierailija

    http://org.utu.fi/tyyala/luomupiiri/graham.html


    Raaka-aineet:

    500g grahamjauhoja
    6 dl vettä (tai maitoa)
    30g hiivaa
    6g suolaa

    Valmistus:

    Sekoita hiiva ja 2 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä. Pidä seosta huoneenlämmössä 20 minuuttia.

    Sekoita jauhota ja suola. Halutessasi voit käyttää myös juustoraastetta, pähkinöitä, rusinoita tai auringonkukan siemeniä. Lisää hiivaseos ja loppu maito tai vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta lämpöisessä paikassa 1 1/2 tuntia.

    Muotoile taikina ja odota vielä 15 minuuttia. Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Anna leivän jäähtyä.

     
  15. lisäys Vierailija

    Ohjeella saa tehtyä niin leivät, sämpylät, patongit, pitaleivät kuin pizzapohjatkin.

    Pitaleipiin, rullakebabiin ja pizzapohjiin, lisää ohjeeseen pari ruokalusikallista kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.


    Kevyitä juustosämpylöitä ja juustopatonkeja saa kun päälle laitetaan kevyttä alle 10% juustoa.

    Hampurilaissämpylöissä päälle laitetaan seesaminsiemeniä.

    Leivän, sämpylän ja patongin päälle voi laittaa myös unikonsiemeniä.

    Porkkanaleipä, sämpylät ja patonki onnistuvat lisäämällä porkkanaraastetta.

    Valkosipulipatongin saa lisäämällä valkosipuli(voi) jossa valkosipulimurskaa, mausteita ja rasvaa/öljyä. Mielummin jos keventää haluaa niin kylmäpuristettua öljyä.

    Grahamleivän makua voi muuttaa myös lisäämällä muutaman ruokalusikallisen kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä taikinan joukkoon. Jolloin tulee Kreikkalaistyylinen leipä.

    Myös rouhetta ja leseitä voi leipään laittaa.
     
  16. Yleensä... Vierailija

    Minä teen sämpyläni hyvinkin tarkalleen tuolla nimimerkin "tässä yksi" antamalla ohjeella, tosin en koskaan mittaile ihan tarkasti jauhojen määrää, mutta veikkaisin, että se on aika tarkalleen tuohon nestemäärään juuri tuo sama. Korvaan yleensä osan jauhoista karkeahkolla porkkanaraasteella. Joskus olen lisännyt taikinaan juustoraastetta myös.
     
  17. Yleensä... Vierailija

    Lisään vielä, että että tuo 500 grammaa on deseinä noin 8 dl niitä jauhoja. Vettä laitan noin 5 dl ja suolaa vain hivenen, sillä vältän suolan käyttöä. Mutta koska oma ohjeeni on hieman epämääräinen, kannattaa varmasti noudattaa tuota paremmin ja selkeämmin annettua ohjetta!
     
  18. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 111
    Saadut tykkäykset:
    17
    Alle 10 % juusto ei sula, joten sitä en laittaisi sämpylätaikinaan enkä sämpylöiden päällekään.
     
  19. no mutta.. Vierailija

    Kyllä se sulaa tarpeeksi, käytän mm. raejuustoa pizzoissa ja lasagnessa, ja hyvää tulee.
     
  20. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 111
    Saadut tykkäykset:
    17
    Olen kokeillut ja esim. Polar 5 % ei sula. Sulatejuustot ja tuorejuustot ovatkin sitten jo eri asia. Pizzaa viimeksi mainitut eivät kuulu.
     
  21. asian sivusta Vierailija

    Kyllä se sulaa tarpeeksi, käytän mm. raejuustoa pizzoissa ja lasagnessa, ja hyvää tulee.
    [/quote]
    Olen kokeillut ja esim. Polar 5 % ei sula. Sulatejuustot ja tuorejuustot ovatkin sitten jo eri asia. Pizzaa viimeksi mainitut eivät kuulu.
    [/quote]

    Minä olen kyllä laittanut tuorejuustoa täytteeksi pizzaan, mutta siitä olen samaa mieltä, etteivät nuo kevytjuustot (esim. polar 5 %) käyttäydy hyvin ruoan laitossa, mielestäni kannattaa käyttää vähintään 17 % juustoa.
     
  22. asian sivusta Vierailija

    Jaahas, meni tuo lainaus vähän väärin, tuo "Minä olen kyllä laittanut"...-kohdasta alkaen on omaa tekstiäni, siihen saakka kaikki on lainattua.
     
  23. pitkä tos yhes ohjeessa. Kyllä puoli tuntia kulhossa ja puoli tuntia pellillä liinan alla kohotettuna riittää. Lisäksi ne nousee vielä uunissa. Sämpylätaikinan tulee olla aika löysää, muuten niistä tulee kovia käppyröitä. Löysä taikina= kuohkean pehmeitä sämpylöitä:) Nam! Mut tietysti ei liian löysiä.
     
  24. ed. Vierailija

    Loraus rypsiöljyä taikinaan niin eivät ole kuivia.
     
  25. dilaer Vierailija

    saisinko tarkemman ohjeen miten ruisleivän juuri tehdään ja miten se säilytetään?
     

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti