Hae Anna.fi-sivustolta

Yksilönsuoja mureni Ruotsissa

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Kompiainen., 20.02.2020.

 1. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 639
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ruotsin eduskunta sallii puhelimiin ja tietokoneisiin asetettavat laitteet, jotka mahdollistavat sen, että valtio voi reaaliaikaisesti seurata yksilöä. Näin ollen on helppo muodostaa käsitys seuratun poliittisista mielipiteitstä tai seksuaalisista mieltymyksistä. Kysymys on siis vakoiluohjelmista, joiden avulla voidaan seurata yksilön käyttämiä kaikkia laitteita, kuten puhelimia ja tietokoneita.

  Ruotsissa hyväksyttiin lähes yksimielisesti laki, joka antaa valtiolle oikeuden tarkkailla yksilöä reaaliaikaisesti. Yhteydet toimittajiin, asianajajiin tai terveydenhoitoon voivat päätyä poliisin tietoon. Totta on, että laki on voimassa vain silloin, jos on syytä epäillä yksilön tekevän vakavia rikoksia. Tarvitaan myös tuomioistuimen sustumus ennen kuin lupa vakoiluun annetaan. Ja tietysti lainkäyttöä valvova elin asetetaan.

  Silti kaikki on toisin kuin ennen, sillä datalakia tarvittiin ensin vain terroristien ja huumeparonien vuoksi, mutta lähes heti sitä käytettiin tietovuotajien paljastamiseen. Ei käy kieltäminen, että lakia on uusittava, koska rikolliset hyödyntävät tekniikan kehittymistä, mutta missä lienee raja. Unkarissa vakoillaan jo pakolaisten oikeuksia puolustavia.

  Aiheen antoi:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/...a-mer-om-det-nya-samhalle-vi-haller-pa-att-fa
   
  Last edited: 20.02.2020
 2. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 639
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ai niin, unohtui kertoa, että laki tulee voimaan aprillipäivänä, mutta ei ole juksaus.
   
 3. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 639
  Saadut tykkäykset:
  3
  Toimittaja Oisin Cantwell olisi halunnut seurata kyseisen lakimuutoksen käsittelyä eduskunnassa, mutta eipä saanut lupaa, sillä uutispäällikön mielestä Palmen murhajuttu oli tärkeämpi seurattava. Toki kaikki tiesivät, ettei siitä heru muita kuin väkisinväkätettäviä uutisia. Onneksi sentään sai kirjoittaa valtion vakoilusta, jotta ihmiset edes tietävät, millaisia valtuuksia toisilla ihmisillä on toisiin.
   
  Last edited: 21.02.2020
 4. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 639
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuollaiset päätökset merkitsevät sitä, että rikolliset painuvat maan alle, joten eipä voida sen jälkeen vakoilla heidän puuhiaan. Sen sijaan tavalliset tallaajat eivät suojaudu samalla tavoin, mutta heidän käytöstään voidaan seurata tarkoin. Tosin siten tehdään jo nyt, sillä internetissä osataan mainostaa siten, että se kohdistuu yksilöön, eikä ryhmiin.
   
 5. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 639
  Saadut tykkäykset:
  3
  Aftonbladetin Cantwellin mielestä nyt pitäisi puhua siitä, millaista uutta yhteiskuntaa ollaan luomassa, kun ihmisiä aletaan seurata toisin tavoin. Ruotsissa vakavia rikoksia tehtaillaan jo niin paljon, että siellä lähes kaikki haluavat virkakoneistolle antaa luvan seurata vähänkin epäiltyä erityisen tarkoin. Päätös tuli sinä päivänä, kun Palmen murhasta muokattiin taas otsikoita, vaikkeivat kaikki niihin tarttuneet.

  Totta kai on havaittu, että Kiinassa kyetään löytämään ihmisvirrasta jopa sellaiset, jotka ovat peittäneet kasvonsa, joten samanlaiset tekniset kamerat alkanevat yleistyä muuallakin. Vaikeata on sen jälkeen salata yksityiselämän käänteitäkään, jos kamera välittää tiedon seuralaisen henkilöllisyydestä.

  Aika vaikea on pyyhkiä Palmen murhan tiimoilta tiettyjä mielikuvia, jotka ovat piirtyneet ihmismieliin. Yksikään turvamiehistä ei ollut sattumoisin saavutettavissa, kun Palmen pariskunta oli lähdössä elokuviin. Eipä ihme, että salaliittoteoriat elävät, eivätkä ilmeisesti kuole, vaikka tapaus kirjattaisiin lopullisesti ratkaistuksi.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti