Hae Anna.fi-sivustolta

yo-juhlat

Viestiketju osiossa 'Kodin juhlat' , käynnistäjänä kokematon, 14.05.2006.

 1. kokematon Vierailija

  Auttakaa!Pitäisi järjestää pojan yo-juhlat,mutta ei ole oikein tietoa,miten juhlat etenevät.Ohjemavinkkejä kaipailen.Kai sitä tarjottavaa aina keksii.
   
 2. Ruoka ohjeet Vierailija

  Tarjottavien ohjeita kannattaa kysyä keittiöstä.
   
 3. mr Vierailija

  Ohjelmaa? Minä en ole ikinä ollut sellaisissa lakkiaisissa missä olisi ollut jotain ohjelmaa, eikä ole meidänkään esikoisen lakkiaisissa.
   
 4. yo Vierailija

  Oon ollut monissa yo-juhlissa (omat mukaanlukien) eikä niissä mitään ohjelmaa ole koskaan ollut.
  Yleensähän se menee niin, että ensin on juhlat koulussa, minkä jälkeen ylioppilas voi tulla kotiin vanhempien kanssa tai joskus käydä vaikka kuvauttamassa itsensä heti juhlien jälkeen.
  Missään tapauksessa ei kannata kutsua vieraita minuutilleen koulun juhlien jälkeen, vaan jos juhlat loppuvat koulussa esim. 13.00 niin vieraat voi kutsua 14.00. Ja kutsukortteihinhan siis kirjoitetaan joku aikaraja tyyliin ""kahvipöytä katettuna kl 14-18."" Tämänkin jälkeen vieraita voi tulla ja se on sitten oman harkinnan varassa tarjoaako heille jotakin vai ei. Yleensä itse juhlakalu kuitenkin lähtee kavereiden kanssa iltaa viettämään eikä ole siis välttämättä edes kotona myöhään tulleiden vieraiden aikana.

  Vieraat sitten tulevat ja menevät niin kuin heille parhaiten sopii. Yleensä ""raukka"" ylioppilas saa ravata ovella harvasen hetki ottamassa vastaan vieraita. (Vieraat ottaa vastaan siis sekä ylioppilas että hänen vanhempansa). On kohteliasta antaa ylioppilaan sitten puhua vähän aikaa näiden uusimpien vieraiden kanssa, jonka jälkeen he voivat katsella vaikka lahjapöytää ja ottaa kahvia ja alkaa seurustella muiden vieraiden kanssa.

  Mitään ohjelmaa on vaikeaa järjestää, koska ylioppilas saa kuitenkin juosta ovella koko ajan (yo-juhliinhan saa tulla siis myös kutsumatta, kuka vaan oikeastaan voi tulla onnittelemaan uutta ylioppilasta). Joskus vieras voi haluta pitää puheen ylioppilaalle, mikä on tietenkin ok.

  Meillä tehtiin niin, että skoolattiin ensin perheen kesken ja sitten ylioppilas skoolasi aina kaikkien vieraiden kanssa siinä järjestyksessä kun ne tuli ovesta sisään. Ylioppilaalle tosin annettiin alkoholitonta boolia, jottei olisi ihan änkyrässä viimesten vieraiden kanssa skoolatessa!;) Toiset vain onnitteli, toiset puhui, toiset lauloi jne. Tämä ei kuitenkaan ollut ""yleistä ohjelmaa"" vaan hlö.kohtaiset onnittelut ylioppilaalle.

  Keittiössä kannattaa olla pari apulaista. Paras olisi, jos äiti voisi pysytellä poissa keittiöstä koko ajan ja seurustella vieraiden kanssa. ""Keittiöhenkilökunta"" sitten huolehtii kahvitarjoilusta ja että pöydästä löytyy kaikkia sortteja (muista varata myös jotain pikkusuolaista, se tekee useammin paremmin kauppansa kuin makea).

  No tulipas tekstiä. Toivottavasti tästä oli jotain apua.
  Onnea vaan juhliin ja uudelle ylioppilaalle!:)
   
 5. Ei muuten saa Vierailija

  tulla kutsumatta sillä mistä hitosta se emäntä tietää kuinka paljon tarjottavaa varataan. Ei kutsumattomia vieraita mihinkään juhliin tai tarjottavat loppuu kesken.
   
 6. yo Vierailija

  Kyllä vaan, ylioppilasjuhliin saa tulla kuka vaan!
  Ap:lle tiedoksi, että useimmin nämä ns. kuokkavieraat tulevat vain pyörähtämään ovella ja jättämään kukkasen. Joskus joku voi istahtaa hetken sisällä, mutta useimmiten he eivät ota muuta kuin korkeintaan alkumaljan.
  Eri juttu on tietenkin ylioppilaan kaverit, joita voi parveilla paikalle. Kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen itse sankarin kanssa ketä mahdollisia kavereita voi tulla, vaikkei heille lähetettäisikään kutsua.
   
 7. marianne Vierailija

  Ohjelmavinkkejä?? Ei yo-juhliin tarvitse järjestää mitään erityistä ohjelmaa. Vieraat tulevat ja lähtevät eri aikoihin. Olisihan se noloa jos 10 vierasta sattuu tulemaan juuri kun joku ""ohjelma"" on kesken ja joutuvat sitten seisoskelemaan ovella kunnes ohjelma on loppu ja ylioppilas ehtii tulla vastaanottamaan onnittelut.

  Ylioppilaan ja vanhempien aika kuluu aika pitkälti siinä kun juostaan muutaman minuutin välein eteiseen vastaanottamaan uusia vieraita. Ei siinä mitään ohjelmia kerkiä ajatella.
   
 8. Edelliselle Vierailija

  Mistä hitosta sinä tiedät täytyykö tarjottavaa varata 50 vaiko 100 henkilölle? Ei todellakaan kutsumatta kenenkään juhliin on minun mielipiteeni. Täällä pääkaupunkiseudulla ei todellakaan mennä kenenkään juhliin kutsumatta.
   
 9. yo Vierailija

  Kuules nyt, lue vaikkapa etikettikirjasesta. Siellä kerrotaan, että ylioppilasjuhlat ovat avoin juhla, joihin kuka vaan halukas saa tulla onnittelemaan ylioppilasta. Ei siis ole minun ideani, vaan yleinen käytäntö!

  ""Tyhmiä"" ovat kuitenkin tällaiset vieraat, jotka tulevat vain syömään. Ne, keitä ei ole kutsuttu, eivät oikeastaan ole oikeutettuja tarkoiluun, mutta tietenkin on kohteliasta varata tarjottavaa hieman enemmän kuin ""yksi pikkuleipä per vieras"".
   
 10. No Vierailija

  Sen verran jokainen tietää, että pikkuleipiä kannattaa varata enemmän kuin 1 per kutsuttu vieras. Jos ja, kun itse joudu/pääsen tuollaiset juhlat järjestämään niin takulla kutsumattomat vieraat käännytetään ovelta sillä on aivan turha odottaa emännän kestitsevän muita, kun kutsuttuja vieraita.
   
 11. lyyra Vierailija

  No, huh, huh.
  Meillä ei ainakaan ketään vierasta ole ovelta käännytetty. Johan sinä itsesi munaat, oli mielipiteesi mikä tahansa.

  Yo- juhliin voi mennä kutsumatta, kertoo perimä- sekä etikettitieto.

  Ei meille ainakaan kymmeniä kutsumattomia vieraita tulisi, ei ne nyt niiiin tärkeet hipat ole, paitsi tietty juhlakalulle itselleen ja perheelle.

  Kolmet olen järjestänyt ja kyllä sen nyt suunnilleen tietää tuleeko viis vai sata vierasta.
  Ja meillä ainakin monet kysyivät, onko juhlia tulossa. Toki silloin vastattiin myöntävästi ja esitettiin suullinen kutsu.
   
 12. mr Vierailija

  Voihan sitä mennä kutsumattakin mutta luulisin, että aika harva sen tekee, kyllähän sitä varmaan jokainen kutsuu ne lähimmät sukulaiset ja muut ja mieleni tulee nyt vaan,että ehkä joku naapuri korkeintaan saattaisi piipahtaa onnittelemassa kutsumatta.

  Itse en ainakaan kutsumatta menisi, mistä sitä edes tietää järjestääkö joku juhlia ja missä järjestää.

  Viime keväänäkin oli erään sukulaistytön lakkiaiset, tai siis lehdestä luin, että oli läpäissyt mutta kun kutsua ei kuulunut en tietysti mennyt paikalle. Ensinnäkin kutsut olivat tulleet kahdesta vanhimmasta lapsesta ja tyttö ei enää edes asunut kotona niin en lähtenyt arvailemaan, että pitääko juhlat vanhempien kotona vai omassa kodissaan vai pitääkö ollenkaan.
   
 13. Laura Vierailija

  Täällä alkaa joka vuosi tämä sama rähinä.. Jostain syystä joku aina ottaa tämän saman ""ei täällä pääkaupunkiseudulla vaan""-aiheen esille. Mitenkä se pääkaupunkiseutu eroaa muusta Suomesta?

  Harvoin ylioppilasjuhliin ketään tulee ihan kutsumatta, mutta jos tulee, niin on kyllä todella tökeröä lyödä ovi nenän edestä kiinni.. Ei meillä täällä Turun seudulla ainakaan niin tehdä.. ;)
   
 14. sam Vierailija

  Piti nyt oikeen tarkistaa: etiketti todella kertoo, että yo-juhliin saa tulla ihan kuka vaan kadunkin mies onnitteleen sankaria!
  Meilläkin kävi sillon aikoinaan muutama kutsumaton, mut he tosiaan kävi vaan jättämäs kukan oven taa. Sit oli kutsuttu naapureita ym puolituttuja ihan sillai suullisesti ohimennen kun ne kerran muutenkin tiesi et lakkiaiset oli tulossa (jotenkin olis vaan tuntunu nololta olla kutsumatta, kun ne kysyy, että no koskas lakkiaisia vietetään...)

  Kutsuja sitten lähetettiin oikeastaan vain sukulaisille ja lähimmille ystäville.

  Ap:lle onnea ja iloisia juhlia!:)
   
 15. relaa Vierailija

  ""Ylioppilasjuhlaan ei lähetetä kutsua. Uutta valkolakkia saa mennä juhlimaan, kunhan etukäteen on ottanut selville, että koulunsa päättävä on sen saanut, sanoo tapakouluttaja Kaarina Suonperä.""

  Uskokaa nyt vaan tämä asia.
   
 16. Suonperällä Vierailija

  Onkin enemmän euroja käytössä kuin keskiverto suomalaisella eli on varaa laittaa vaikka minkälaiset pidot. Ei minulla olisi varaa kestitä kutsumattomia vieraita.
   
 17. milla-magia Vierailija

  Kyllä sen täytyy olla tosi tuttu, joka viitsii yo- juhliin mennä. En minä ainakaan ole mennyt muun kuin ihan lähipiiriin kuuluvan valmistujaisiin.
  Ymmärtäisin, jos olisi jotkut ilta- pirskeet, voisi vaikka jotkut nuoret kulkea juhlasta toiseen.

  Siis ihan oikeasti, etkö tiedä suunnilleen, ketä lakkiaisiin tulee? Noin?

  Meillä ainakin tyttö on sanonut, että kymmenkunta kaveria tulee, samoin minun ja miehen sisarukset perheineen (12 aikuista, 8 teiniä, pari pienempää), neljä ystäväperhettä (8 aikuista, 4 teiniä, vauva), parista naapurista voi joku poiketa (ei varmaankaan muuta kuin onnittelemaan, jos tulee pitemmäksikin aikaa, todella tervetulleita ovat).

  Noin kuudellekymmenelle olen ajatellut varata murkinaa ja varmasti riittää, jos joku muukin haluaa tulla. En kyllä keksi kuka voisi tulla, mutta mistä sen ikinä tietää....

  P.S Pakastin on hyvä keksintö.
   
 18. kokematon Vierailija

  Kiitos ihanat ihmiset viesteistä.Eli ei mitään kummenpaa ohjelmaa eikä meidän vanhempien tarvitse pitää puhetta .!?En tiedä vielä ketä tulee tarkalleen.Kutsuja on kyllä lähetetty.Jännittää aika lailla.Itse en ole koskaan ollut yo-juhlissa.Muutamiin on tullut kutsu,muttaolen vain laittanut kukkia,kun mies ei halua lähteä .Jos vielä voisitte kirjoitella,niin tuntuisi mukavammalta järjestellä juhlia.Minulla alkaa loma ensi viikolla,niin sitten aloitan.
   
 19. yo Vierailija

  Ei meillä ainakaan vanhemmat pitäneet puheita. Pari vierasta siinä puhu sitten keskellä olohuonetta niin, että muutkin kuulivat, mutta ne olikin ainoot puheet. Jotenkin tuntuu, että toi puheitten pitäminen on suomalaisille sellaista pakkopullaa, että parempi olla puhumatta. Usein puheista kun tuppaa tulemaan sellasia jäykkiä ja omituisia. Parempi onnitella ihan reippaasti vaan niin ei tule kellekkään väkinäinen olo (varsinkaan itse ylioppilaalle!).

  Kannattaa tosiaan leipoa pakkaseen niin paljon kuin mahdollista. Meillä tilattiin osa suolasista piirakoista valmiina, kun tuntui, ettei aika riitä kaiken tekemiseen. Samasta paikasta saatiin vuokrattua kahvikupit, lautaset ja lasit.

  Suosittelisin myös tekeen ""suursiivouksen"" noin viikkoa ennen juhlaa ja sitten vain hieman siivoskella hieman pölyjä pois juhlaa edeltävänä päivänä, Tällöin voi myös silittää liinat pöytään ja mielellään vaikka kattaa jo pöytään kupit yms valmiiksi. Näin vähenee stressi kummasti!:)

  Niin ja sitten vielä semmonen juttu, että kannattaa hakea esille kaikki isommat ja pienemmät vaasit, koska kukkasia tulee ja tulee ja tulee....ja ne pitäis heti saada veteen. Hyvä olis, jos joku muu kun perheen äiti tekis tän homman...;) Koska yleensä vieraita tulee koko ajan ja olis harmi, jos äiti vain toimis ""kukkaistyttönä"" eikä ehtis ottaan vieraita vastaan.
   
 20. marianne Vierailija

  ""Eli ei mitään kummenpaa ohjelmaa eikä meidän vanhempien tarvitse pitää puhetta .!?""

  Ei tarvitse pitää puhetta. Jos välttämättä haluatte niin ei se kiellettyäkään ole :) Olen ollut monissa yo-juhlissa eikä yksissäkään ole ollut mitään erityistä ohjelmaa.
   
 21. et Vierailija

  Ylioppilasjuhliin ei järjestetä ohjelmaa, koska osa vieraista viipyy vain 30-45 minuuttia (Juhlia voi olla useat samana päivänä, myös ammattiin valmistujia on). Joku läheinen voi olla vielä sen jälkeenkin kun nuori on lähtenyt juhlimaan noin klo 18. Kaikki nuoret eivät lähde juhlimaan.

  Toki toinen vanhemmista voi pitää ylioppilaalle puheen, joko ennen vieraiden saapumista tai sitten kun tärkeimmät vieraat (mummit, papat, kummit) ovat saapuneet.

  Ylioppilas ottaa vieraat vastaan vanhempiensa kanssa. Samalla juodaan malja. Isäntäväki vain siemaisee juomaa, jos se on alkoholia ja muutenkin voi olla vaikea juoda monta lasillista...

  Tarjottavaa kannattaa olla sekä suolaista että makeaa. Suolainen voi olla myös pitopöytä noutopöytänä, josta jokainen saa hakea omaan tahtiinsa syötävää.

  Kutsut laitetaan kutsukortilla tai puhelimitse tai sanotaan tavattaessa. Siinä, mennäänkö ylioppilasjuhliin kutsumatta on täysin paikkakuntakohtaisia ja jopa lukiokohtaisia eroja. Asiasta ei kannata kiistellä. Jos joku onnittelija tulee yllättäen, hänet kestitään kuten muut. Yleensä nämä yllätysonnittelijat lähtevät vikkelästi, kun juhlakalun isotäti voi viipyä ja viipyä.

  Joillain paikkakunnilla on tapana, että ylioppilas ostaa äidilleen rintalyyran, jonka hän antaa äidilleen juhlapäivän aamuna.

  Lippu nostetaan salkoon juhlapäivän ajaksi.

  Kakun päälle voi ostaa konditoriasta marsipaanista tehdyn ylioppilaslakin tai lyyran.

  Pitkävartisia ruusuja tulee runsaasti. Tytölle enemmän kuin pojalle. Niitä varten kannattaa varata iso sinkiämpäri ja korkeita maljakoita. Yleensä vieraat haluavat nähdä ylioppilastodistuksen ja lahjapöydän. Korttien välissä olevat rahat ja shekit kannattaa ottaa pois, jolloin vain kortit jäävät vieraiden selailtavaksi.

  Keittiöön kannattaa varata riittävästi apujoukkoja ja jonkun pitää sijoitella kukkiakin esille. Apuvoimien määrä riippuu ennakoidusta vieraiden määrästä.

  Tarjottavat voi tehdä itse tai tilata pitopalvelusta (ei onnistu enää) tai hoitaa näiden yhdistelmänä. Kannattaa miettiä, miten kylmä pysyy kylmänä ja lämmin lämpimänä. Säilytystiloja ruoalle on yleensä vähän.

   
 22. kajsa Vierailija

  Itsekö nuo säännöt olet laatinut?
  ""Siinä, mennäänkö ylioppilasjuhliin kutsumatta on täysin paikkakuntakohtaisia ja jopa lukiokohtaisia eroja."" Ja höpö, höpö.
  Asiasta on turha kiistellä; kutsuja toki voi laittaa, sanoa, soitella... mutta, kutsumattakin voi mennä.

  Miksi pitopalvelusta ei onnistu enää? Meidän pitopalvelussa ollaan varauduttu siihen, että valmistuja (yo) saa varman tiedon viimeistään tänään. Ja voin taata, että puhelin on soinut koko aamun. 18 henkilöä on käytössä, joten aika paljon on varaa leivonnaisia vääntää.

  Valmistujan äiti ""saa"" juoda niin paljon maljoja, kun haluaa. Tämä on fakta.
   
 23. Edelliselle Vierailija

  Et:in kirjoitus koskikin sellaisia sivistyneitä perheitä, joissa tiedetään miten juhlitaan. Noissa juhlissa ei ole tarkoitus olla änkyrässä.
   
 24. Tuula Vierailija


  Ai oikein sivistyneitä perheitä? Ei kuohuviinistä nyt änkyrään ihan heti tulla, vaikka ottaisi useammankin maljan.

  Meillä kyllä pojan yo-juhlat jatkui aamuun asti, mitä enemmän väki väheni, pidot parani. Lopulta jäljellä oli poika + muutama kaverinsa, pojan kummit, eno vaimonsa kanssa ja täti + miehensä sekä mummo ja vaari. Lähdettiin vielä kaupungille juhlimaan, tosin poika ja kaverinsa suunnistivat eri paikkaan ja yöllä tulessa syötiin loput suolaiset jääkaapista. Osa vieraista jäi yöksi. Ylä- ja alakerran asukkaille vein aamulla kuoharipullot ""anteeksipyyntönä"" metelistä, olivat kovin mielissään.


   
 25. kajsa Vierailija

  Sehän on vaan sanonta!
  ""Saa"" juoda ei tarkoita, että juo.
  Ja voihan olla, että vieraita ei tule paljon ja nekin tulee samalla kertaa, niin eihän sitä näin sivistymättömissä perheissäkään juoda kuin yksi onnittelumalja.
  Neljät lakkiaiset järjestäneenä, voin sanoa, että en ole ollut edes hiprakassa, saati änkyrässä.
  Kuka nyt kuohuviinistä känniä ottaa??
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti