Auttakaa mua ideoimaan menu kun kyseessä on mökkikeittiö ja tosi pieni jääkaappi..

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ruokapulma
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
R

ruokapulma

Vieras
Vietän siis 3kymppiseni meidän mökillä, vieraita tulee vain mulle rakkaimmat ystävät eli 10 henkeä meitä on yhteensä.
Tarkoitus on valmistaa ruuat kodassa tai grillissä.
Nyt vinkkiä mitä tarjottavaa keksin kun jääkaappitilat on tosi pienet, eli esim.ei mahdu mitään isoja salaattikulhoja... :/
Lähdemme mökille jo huomena, joten kotona en etukäteen valmista mitään. Käymme kaupassa vielä torstaina tai perjantaina.
Enkä muuten tarjoa esim.kakkua, koska täytekakku ei mahdu jääkaappiin/vie sieltä niin suuren tilan. Pakastin on vain lokero.. Taidan ostaa vaan pullaa ja keksiä, säilyvät huoneenlämmössä..

Kaikki vinkit otan kiitollisena vastaan! :)
 
Hyödyntäisin varmaan paljon kasviksia joita ei varsin kylmässä tarvitse säilyttää. Onko teillä järvi siinä mökillä? Meinaan vedet on vielä niin kylmiä että sitä voisi hyödyntää "viileäsäilytyksessä"?

Menisin varmaan uusilla perunoilla ja grillattavalla. Uusista perunoista saa oivaa salaattiakin. Eli keitetyt perunat ruskistetaan pannulla ja joukkoon lisätään vaikka oliiveja, rucolaa ja yrttejä. Mahdollisesti jotain juustoa (mitä voimakaampaa juustoa, sitä vähemmän tarvitsee =vie vähemmän tilaa). Jälkkäriksi vaikka grillattua ananasta, eli tuoreesta ananaksesta leikataan "pötkylöitä" jotka grillataan. Ja tuo ananashan säilyy pöydällä. Rinnalle vaikka vanhanajan vaniljakastiketta, jonka teet pussista....
 
Monia kasviksia voi grillata: kesäkurpitsa, munakoiso, pihvitomaatti, uuden sadon sipulit, herkkusienet jne.
Juureksista onnistuvat lastuina porkkana, uudet perunat,nauris jne.
Salaatin ei tarvitse olla kylmää, jos teet yksinkertaisen salaatinlehdistä, kurkusta ja vesimelonista. Jos mökin pihalla kasvaa yrttejä, vuohenputkea, voikukkaa, niin niistä hienoksi hakkaamalla saat piristivää lisämakua salaattiin.
Makkaralaatuja ja marinoituja lihoja saa monenlaista. Vahvan marinadin yksi idea on pystyä pitämään liha lämpimässä. Tämän moni unohtaa (paitsi broileri, jonka kanssa saa olla varovainen kesäaikaan)
Kalaa voi savustaa ja se menee aina kaupaksi nopeasti.
Herkimmin pilaantuvat elintarvikkeet ovat yleensä maitotuotteita, mutta avaamattomissa purkeissa voi säilyttää huoneenlämmössäkin niin kermat kuin maidotkin. Majoneesipohjaiset pilaantuvat, mutta majoneesin voi jättää pois ja vaihtaa se öljyyn.
 
Monia kasviksia voi grillata: kesäkurpitsa, munakoiso, pihvitomaatti, uuden sadon sipulit, herkkusienet jne.
Juureksista onnistuvat lastuina porkkana, uudet perunat,nauris jne.
Salaatin ei tarvitse olla kylmää, jos teet yksinkertaisen salaatinlehdistä, kurkusta ja vesimelonista. Jos mökin pihalla kasvaa yrttejä, vuohenputkea, voikukkaa, niin niistä hienoksi hakkaamalla saat piristivää lisämakua salaattiin.
Makkaralaatuja ja marinoituja lihoja saa monenlaista. Vahvan marinadin yksi idea on pystyä pitämään liha lämpimässä. Tämän moni unohtaa (paitsi broileri, jonka kanssa saa olla varovainen kesäaikaan)
Kalaa voi savustaa ja se menee aina kaupaksi nopeasti.
Herkimmin pilaantuvat elintarvikkeet ovat yleensä maitotuotteita, mutta avaamattomissa purkeissa voi säilyttää huoneenlämmössäkin niin kermat kuin maidotkin. Majoneesipohjaiset pilaantuvat, mutta majoneesin voi jättää pois ja vaihtaa se öljyyn.
Lihaa ei lämpimään. Ei edes marinadissa. Keittiöiden kultainen sääntö. Lihat ja kalat kylmään. Samoin maitotuoteet. Aina. Muutoin hyviä vinkkejä, mutta raakalihaa ei säilytetä missään tapuksessa lämpimässä. Ennen kokkausta vain sen verran että lämpiää huoneen lämpöön, mutta sen jälkeen tulee heti valmistaa.
 
Monia kasviksia voi grillata: kesäkurpitsa, munakoiso, pihvitomaatti, uuden sadon sipulit, herkkusienet jne.
Juureksista onnistuvat lastuina porkkana, uudet perunat,nauris jne.
Salaatin ei tarvitse olla kylmää, jos teet yksinkertaisen salaatinlehdistä, kurkusta ja vesimelonista. Jos mökin pihalla kasvaa yrttejä, vuohenputkea, voikukkaa, niin niistä hienoksi hakkaamalla saat piristivää lisämakua salaattiin.
Makkaralaatuja ja marinoituja lihoja saa monenlaista. Vahvan marinadin yksi idea on pystyä pitämään liha lämpimässä. Tämän moni unohtaa (paitsi broileri, jonka kanssa saa olla varovainen kesäaikaan)
Kalaa voi savustaa ja se menee aina kaupaksi nopeasti.
Herkimmin pilaantuvat elintarvikkeet ovat yleensä maitotuotteita, mutta avaamattomissa purkeissa voi säilyttää huoneenlämmössäkin niin kermat kuin maidotkin. Majoneesipohjaiset pilaantuvat, mutta majoneesin voi jättää pois ja vaihtaa se öljyyn.
Luin huonosti. Kehotatko herranen aika maitoakin pitämään lämpimässä?? Ei nyt sentään, paitsi iskukuumennettuja hylatuotteita, jotka kaupssakin myydään lämpimästä hyllystä.

Sulla hieman riskaabeleja neuvoja. En suosittele ap, jollet halua ruokamyrkytysepidemiaa juhlaväelle.
 
Jonkin vihreitä salaatteja, kurkkua ja tomaattia yms sisältävän salaatin ainekset säilyy kyllä huoneen lämmössäkin kokonaisina. Pilkot ne sitten ennen tarjoilua.
 
Just oli juhlaruuat sähköttömällä mökillä, "jääkaappina" kaasulla toimiva kylmälaukku ja tavallinen styroks kylmälaukku kylmäkalleilla. Syöjiä oli 8. Ruokana oli naudan filee pihvit (käsiteltiin liha kotona pihveiksi ja pakastettiin), possun sisäfilettä savustettuna, uusia perunoita, kasvisvartaita, fetasalaattia ja sienikastiketta. Oli herkkua, nam. Tehkää jälkkäriksi lettuja hillon ja kermiksen kera.
 
Eihän sun tartte saada kylmään kuin liha/kala ja maitotuotteet(ja tosiaan voit ostaa myös uht-kermaa ja uht-maitoa jotka säilyy avaamattomina huoneenlämmössä.
Jos ulkona on tällaiset 15 astetta lämmintä niin perunat ja kasvikset säilyy kyllä ulkona varjossa, laitat vaan eläimiltä suojaan. Kylmälaukku tasaa lämpötilavaihteluja eli yöllä viilentynyt laukku ei päivällä. Ehdi kauhesti lämmetä.
Kaljat ja valkoviini tietysti muovipussissa järveen.
Voit siis tehdä ihan mitä haluat.. Salaatit teette porukalla viime hetkellä niin eivät pilaannu. Samoin kakun voi kasata vasta juuri ennen tarjoilua kun vaan kostuttaa hyvin(tai tee esim britakakku).
 
katiska järvessä toimii hyvänä jääkaappina.Esim.juomat ja muoviin pakatut lihat/kalat,miksei salaattikin jos pakkaat sen ilmatiiviiseen isoon pussiin.Esim.minigrip.
 

Yhteistyössä