Hae Anna.fi-sivustolta

70-luvun sapuskat

Viestiketju osiossa 'Kodin juhlat' , käynnistäjänä miss-75, 04.01.2008.

  1. miss-75 Vierailija

    Hei enemmän elämää nähneet ellit.
    Minkalaista sapuskaa tarjottiin 70-luvulla illanistujaisissa?
    Itselleni ei tule muuta mieleen kuin lämpimät voileivät.
    Entä mitkä drinkit ja alkottomat juomat olivat suosittuja 70-luvun alkupuoliskolla?
    Kiitos paljon!
     
  2. n48 Vierailija


    Muistan ainakin, että sellaista levy-lihapiirakkaa tehtiin pellillä. Voitakina ja sinne väliin jauhelihaa, riisiä, kananmunaa -mössö... Ja sitten noita lämpimiä/kylmiä voileipiä, karjalanpiirakoita. Tietysti grillimakkarakin (uunissa) joskus tai nakkeja ja perunasalaattia.

    Sipsejä ei ollut, popcorneja kyllä.

    Keskiolutta ei juonut kukaan, paitsi vanhat papat, sehän oli ihan "kuraa". Siideriä ei myöskään tunnettu.

    Alkosta haettiin hölmöilevää (omppuviiniä), porvoon lankkua, minttusuklaata, marinellaa.

    Juotiin nelosolutta, lonkeroa, drinkkeinä votkapuolukka, votkapolar, ampiainen, sininen enkeli (yöks). Alkoholittomia drinksuja en oikein kyllä muista, taidettiin juoda sitten ihan tuoremehua tai kokista.

     
  3. Seiskaykkönen Vierailija

    Olen -71 syntynyt niin että en toiminut itse kokkina keittiössä kyseisellä vuosikymmenellä mutta yritän silti muistella (osa voi olla 80-lukua):

    - Lihapullia ja emmental-juustoa coctail-tikussa. Ehkä rohkeasti myös viinirypäleitä.
    - Anjovisvoileipiä: jälkiuuniviipale, voita päälle, keitettyä munaa siivuna ja anjovista (ei silliä vaan anjovista!)
    - Pihvit oli kunniassa ja ranskalaisia perunoita tehtiin itse vaikkei ollut liesituuletinta. Porsaankyljyksiä oli meillä usein arkiruokana. Ne oli paistettuina ja ruskeassa kastikkeessa.
    - Karjalanpiirakoita syötiin myös Helsingissä.
    - Katkarapucoctail oli luullakseni kova hitti. Ehkä säilykeananaksen kanssa.
    - Kiinankaalia oli joka paikassa mutta tuliko se vasta 80-luvun puolella?

     
  4. nainen-59 Vierailija

    Kyllä 70-luvulla tunnettiin sekä sipsit, että keskikalja. Pizza tehtiin ja erilaisia salaatteja esim. tonnikala. Voileipäkeksit ja juustot. Marlin Kiriskkaviini!
     
  5. qwerqwerqwerqwrqr Vierailija

    Olipa hyvä että tuli tällainen topic eteen, piti itsekin aloittaa vastaavanlainen mutta on unohtunut. Lisää vinkkejä kaipaan samasta aiheesta, niin ruoka- kuin juomavinkkejäkin. :)
     
  6. tuula'' Vierailija


    Sipsit taisivat tulla joskus 70-luvulla Suomeen mutta ei niitä meilläkään kyllä juuri syöty. Suolatikkuja oli ja popcorneja.

    Juotiin aika väkeviä... kossu oli rahvaan ja pultsareitten juomaa, mieluummin vodkaa. Siihen sitten jotain likööriä (+ limua). Musta ryssä, vodka spritellä tai kokiksella, campari tuoremehulla, Tom Collins...
     
  7. ttm Vierailija

    Näin myös meillä. Ja suolaisia naposteltavia olivat myös ne suolakalat, vieläköhän niitä saa?
     
  8. Kaloripommi Vierailija

    Joskus meilla naki rennoissa illanistujaisissa uunissa paistettua lenkkimakkaraa johon oli leikattu viiltoja ja niissa viiloissa oli mukavasti sulaneita juustonpaloja. Oli tuhtia tavaraa! Kaljaa ja lonkkua juotiin, ja votkaa lantattuna joko puolukkamehulla, spritella tai colalla. Nuorempi sakki teki kotitekoista pitsaa, johon paalle laitettiin yleensa tonnikalaa tai jopa sardiinia, jos rahat olivat vahissa.
     
  9. synt 65 Vierailija

    JOku tuossa jo aikaisemmin oikein kertoikin, että keskiolut oli puliukkojen juomaa ja tuli ns. salonkelpoiseksi vasta 80-luvun lopulla. Siihen saakka ainoa oikea olut oli A-olutta, jolla minäkin opettelin oluen juonnin ;)
     
  10. -*- Vierailija

    Siis tässähän oli kysymys 70-luvun tarjoilusta, ei pelkästään vuoden 1970.
    Että se siitä alle vuoden iästä.
     
  11. vierailija IV Vierailija

    http://www.drinkkiklubi.com/drinkkiohje/lumikenttien_kutsu.html (1977)
     
  12. silloin nuori Vierailija

    Kokonainen kanabroileri oli uusi tuote, Sitä syötiin itse ja tarjottiin vieraille ja tietenkin kurryriisin kanssa.Seuraavana päivänä tein vielä "jätteistä" kanakeittoa. Tuota ruokaa tuli syötyä niin ahkeraan,. että ei moneen vuoteen maistunut. Alkuruoka oli aina Länsirannikon salaattia. Ravintolassa tilattiin lankkupihviä, katkarapukasaria ja sveitsin leikettä. Katkarapukasaria tein myös vierasruuaksi. Ja työpaikalla viestitettiin huon eesta toiseen "pikapuhelimella, että alkossa on omenaviiniö, se oli niin suosittua. Sitä ennen juotiin porvoon plankkua, linnaviiniä ja erkin pikakivääriä tai kossukolaa ja karpalolikööriö jälkiruuan kanssa.
     
  13. Vierailija Vierailija

    vodka spritellä ja cokiksella tuli kyllä vasta 80-luvulla, samoin tom collins
     
  14. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 085
    Saadut tykkäykset:
    17
    -70 luvun lopulla nuo mainitsemasi juomat jo olivat.
     
  15. Peltilihis Vierailija

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti