leipäohjeita

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja leipoja
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
L

leipoja

Vieras
Tekis kamalasti mieli tehä leipää, mutta ku en löydä mistään HYVÄÄ ohjetta...

Kaapista löytyy ihan tavallisia vehnäjauhoja, ruisjauhoja, seesaminsiemeniä ja puurohiutaleita... Kertokaas hyviä ohjeita... :D
 
Meillä tykätään kovasti hiivaleivästä.
Ainekset
vesi/maito
hiiva
ohrajauho
suola
vehnä- tai hiivaleipäjauho
sokeria, hunajaa tai siirappia
100g voi

Lämmitä 1,5 l nestettä ja sekoita hiiva siihen.
Lisää joukkoon ohrajauhot, kunnes seos on suunnilleen lättytaikinan paksunen liemi. Anna seistä tunti tai kaksi.
Lisää 3 tl suolaa ja pari tl sokeria.
Halutessasi voit heittää joukkoon esim. porkkanaraastetta,ruisleseitä, kaurahiutaleita ym.
Alusta vehnäjauhot ja alustuksen lopussa sulatettu voi.
Taikina on sopivan paksusta sitte kun siltä tuntuu.
=) Pullataikinan paksunen on ehkä sopiva.
Anna taikinan nousta ja taputtele sitten ohrajauhojen avulla matalia, reilun sentin paksusia "rieskoja".
Anna nousta liinan alla.
Pistele haarukalla reikiä ja paista.

Meillä on tehty leivinuunissa ja vähän epäilyttää että sähköuunissa ei välttämättä tule niin hyviä, mutta ainahan voi kokeilla.
 
liputin tätä ohjetta jo aikaisemmin, helppoa ja tosi hyvää

Kauraleipä
5dl haaleaa vettä
25g hiivaa
3dl kaurahuitaleita(olen korvannut n.½dl leseillä)
(1½tl suolaa)
6-8dl vehnäjauhoja

sekoita aineet, turvota kupissa n.20 min
nosta pellille kahdeksi leiväksi
laita pelti kylmään uuniin ja uuni päälle 225 asteeseen, kun uuni on kuuma leivät on valmiita
olen yleensä sammuttanyt sit uunin ja antanut leipien vielä vähän aikaa ottaa väriä
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 08.02.2006 klo 10:31 kokkailija kirjoitti:
liputin tätä ohjetta jo aikaisemmin, helppoa ja tosi hyvää

Kauraleipä
5dl haaleaa vettä
25g hiivaa
3dl kaurahuitaleita(olen korvannut n.½dl leseillä)
(1½tl suolaa)
6-8dl vehnäjauhoja

sekoita aineet, turvota kupissa n.20 min
nosta pellille kahdeksi leiväksi
laita pelti kylmään uuniin ja uuni päälle 225 asteeseen, kun uuni on kuuma leivät on valmiita
olen yleensä sammuttanyt sit uunin ja antanut leipien vielä vähän aikaa ottaa väriä

:whistle: Mutta onko toiset uunit nopeampia lämpenemään kuin toiset?? Mistä tuon kypsyyden tietää? :ashamed:
 
Hapatin eli hapanleivän juuri

3-4 viipaletta ruisleipää tai
hapankorppuja
1 l haaleaa, 25-asteista,
vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa leipien kovat kuoret
pois. Murenna leivät tai
hapankorput kulhoon.

2. Kaada päälle haalea vesi
ja lisää ruisjauhot koko ajan
vatkaten.

3. Peitä kulho liinalla ja anna
seistä huoneenlämmössä
vähintään yhden vuorokauden
ajan tai kunnes se kuplii
ja tuoksuu happamalle. Sekoittele
juurta aina silloin tällöin.


Hapanleivän juuri eli hapatin
3-4 viipaletta hapankorppuja tai ruisleipää
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

1. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna pehmeä sisus tai hapankorput kulhoon.
2. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita mukaan ruisjauhot.
3. Anna juuren seistä puhtaalla pyyhkeellä peitettynä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalle ennen kuin aloitat hapanleivän valmistamisen.

Hapanleipätaikina
1 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
noin 1 1/2 l ruisjauhoja

Taikinan valmistaminen
4. Liuota desilitraan vettä hiiva, lisää se sekä suola juuren joukkoon.
5. Alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaan voit osan jauhoista korvata vehnäjauhoilla, jos haluat paremman sitkon. Ota tässä vaiheessa osa taikinasta seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se.
Kohotusaika on noin 2-6 tuntia, aika vaihtelee juuren nostatuskyvyn ja nostatuslämpötilan mukaan.

Leipien leipominen
6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se kolmeen osaan. Vaivaa taikinapalat hyvin ja muotoile ne joko limpuiksi tai vuokaleiviksi.
7. Kohota leivät liinan alla 1-6 tuntia. Leivät ovat tarpeeksi kohonneita, kun niiden pinta repeilee.

Paistaminen
8. Pistele leivät kevyesti haarukalla. Paista leivät 200 asteessa noin tunnin ajan.

Säilöminen: Hapanleipää ei kannata pakastaa heti leivontapäivänä. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli ja pakasta vasta seuraavana päivänä. Hapanleipä säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, on makuasia miten tuoreesta leivästä pitää.

Reikäleivät
Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä muutama desi jauhoja pois, että taikina jää löysemmäksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo mataliksi leiviksi. Paina keskelle reikä juomalasilla. Pistele kohonneet leivät ja 225asteessa 20-30 minuuttia.
Peitä valmiit leivät liinalla, jotta saat pehmeän kuoren.

RUISLEIPÄ:
1. päivä:

Taikinajuuri:
6 viipaletta hapanta leipää (tai 1rkl hapanleipätaikinaa )
2 l vettä
2 l ruisjauhoja

Leikkaa pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret pois ja murenna leivät taikinakulhoon. Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot sekoittaen.

- jos on käytössä vanha juuri, niin siihen sekoitetaan vain 2 l vettä ja n.2 l ruisjauhoja.

Taikina jätetään muhimaan huoneenlämmössä seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, - liinan alle lämpimään.

Seuraavana päivänä:
( 25 g hiivaa )
2 dl vettä
2-4 rkl suolaa
n. 3.0 l ruisjauhoja


Liota hiiva ( ei pakollinen ) veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. (n. 2-3 h ).

Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista leipiä.

Huom! Muista ottaa juuri seuraavaa leipomista varten, -n. 3dl. Juuren voi pakastaa.

Kohota leivät, pistele haarukalla ja paista n.200-225 astetta n. 1 h


Ruisleipä

3 dl vettä tai piimää
2½ dl Ruisjauhoja
6 dl Erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1-2 tl kuminaa
50 g voisulaa
2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone pika- tai normaaliohjelmalle.

Vuokaleipä
2-3 kpl
Juuri:
6 dl piimää tai omenatuoremehua
50 g hiivaa
½ dl siirappia
2 dl omenasosetta (tai -raastetta)
6 dl Hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho)

Taikina:
2 tl suolaa
2 tl kuminaa tai fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
1dl rusinoita, pilkottuja luumuja tms
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
50 g voisulaa
n. 3dl puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 200 g)
4 dl Ruisjauhoja (240 g)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja omenasose ja 8 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi. Laita taikinaa pitkiin tai rengasmallisiin voideltuihin uunivuokiin leipä-, kakku- tms. vuokiin, taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Voit voidella leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä.Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

Terveellinen vuokaleipä

Ainekset
. 8 dl. vettä
. pala hiivaa
. 1rkl suolaa
. 1tl sokeria
. 4dl 4-viljanhiutaleita
. 1dl ruishiutaleita (Nalle)
. 1dl auringonkukansiemeniä
. ½dl pellavansiemeniä
. 4dl sämpyläjaujoja
. n.12dl vehnäjauhoja
. ½dl rypsiöljyä (Virgino)
Valmistus
Alustetaan taikina yllä mainituista aineksista, kohotetaan taikina hyvin. Leivotaan 2-leipää vuokiin, taas kohetaan hyvin. Paistetaan kiertoilmauunissa 200 asteessa, noin 45min. Jäähtyneenä leikataan viipaleiksi, pakastetaan, paahtoleipänä maistuu pähkinäiseltä.

Rukiinen vuokaleipä

Ruistaikina soveltuu parhaiten sämpylöihin, reikäleipiin ja muihin mataliin leipiin, jossa voidaan käyttää riittävän löysää taikinaa. Jos haluaa komeamman limpun, se kannattaa paistaa vuoassa.
. 1 kg (16,5 dl) ruisleipäainesta
. 8 dl vettä
. 25 g hiivaa (1 pss kuivahiivaa)

Ruistaikina soveltuu parhaiten sämpylöihin, reikäleipiin ja muihin mataliin leipiin, jossa voidaan käyttää riittävän löysää taikinaa. Jos haluaa komeamman limpun, se kannattaa paistaa vuoassa.
Murenna hiiva kulhoon kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää ruisleipäaines ja vaivaa taikina tasaiseksi. Peitä kulho ja nostata lämpimässä paikassa 60-80 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile käsin kolme limppua. Kostuta kädet vedellä, niin taikina ei tartu kiinni. Nosta limput kolmeen voideltuun 1,2-1,5 litran vuokaan. Peitä vuoat kelmulla ja kohota limppuja vielä 40 minuuttia. Sumuta vettä limppujen pintaan, kun laitat ne uuniin. Paista 240 asteen uuninlämmössä 40 minuuttia.


Omenainen vuokaleipä

6 dl maitoa
4 dl rapeaa mysliä
2 hapanta omenaa raasteena
50 g tuorehiivaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
8-9 dl valmista sämpyläjauhoseosta
Lisäksi:
siemeniä koristeluun
Pane uuni päälle 175 asteeseen ja voitele kaksi leipävuokaa. Pane mysli maidon sekaan pehmenemään ja lisää sekaan raastetut omenat. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi mikrossa ja lisää sekaan murennettu hiiva. Lisää sekaan loput aineista ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinalla tai muovikelmulla peitettynä lämpimässä noin puolen tunnin ajan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa taikina tasan voideltuihin uunivuokiin. Anna kohota vielä noin 10 minuuttia. Pistele leivät haarukalla ja koristele siemenillä. Paista keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes leipä on kypsää. Peitä pinta tarvittaessa foliolla.

Vuokaleipä

0,75 dl pellavansiemeniä
TAI
1 dl pellavarouhetta
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
5 dl vettä
1 tl anista
2 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja

Pane pellavansiemenet ja ohrasuurimot likoamaan yöksi puoleen litraan vettä. Lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hienonnettu anis, fariinisokeri, suola ja jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Taikinasta tulee löysähkö. Pane taikina voideltuun uunivuokaan. Anna kohota.
Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia.
 

Yhteistyössä