Söin sitten reilun 5 vuorokautta vanhaa savukalaa…Tuleekohan pahakin ruokamyrkytys?

08.05.2012
772
0
16
Nuhan takia en haista enkä erityisemmin maista mitään. Jääkaapissa oli yksi savukala joka on viime sunnuntaina iltapäivällä savustettu. Ne oli vielä maanantaina aamulla autossa 1,5h lämpimässä. Meinasin heittää sen roskiin, mutta sitten päädyin huvikseni googlaamaan että kuinka kauan savukala säilyy ja löysin täältä jonkun keskustelun jossa väitettiin että "Asianmukaisesti valmistetun ja käsitellyn lämminsavustetun kalan säilyvyysaika on 5 - 7 vuorokautta ja kylmäsavustetun 2 - 4 viikkoa." Ja siinä oli linkki jollekin kalatuotteet sivulle jossa ko. tieto oli, mutta linkki ei tosin enää toiminut. Olin aika yllättynyt että ne säilyy niinkin pitkään, mutta kuitenkin uskoin tuota ja söin sen kalan. Sitten tuossa äsken googlailin vähän lisää ja huomasin että eipä ne savukalat säily joidenkin lähteiden mukaan kuin 1-2 vuorokautta ja toistenkin mukaan enimmillään 3-4 vuorokautta. Onkohan pahakin ruokamyrkytys odotettavissa? :/
 
Jos kala oli alunperin tuore ja ennen savustusta asianmukaisesti säilytetty, se oli tod.näk. ihan ok. Savustus oikeasti on hyvä tapa säilöä.

Riippuu kyllä vähän siitäkin, mikä kala. Kokonainen (esim. siika) vai pala (esim lohifilee), rasvainen vai rasvaton?
 
Ei muuten tullut minkäänlaisia oireita tuosta kalasta tuolloin. Piti kirjoittaa tähän vielä jos joskus joku googlaa ja miettii voiko syödä. Kala oli sellainen tosi pieni kokonainen siika. Ja oli ollut pakkasessa ennen savustusta ja pakastettu tuoreena. Mulla on kyllä jääkaapissa ylähylyllä tosi kylmää, joskus ruoka meinaa jäätyä siellä, että oisko sitten sen ansiota että se oli säilynyt noin hyvin.
 
aika
ruokamyrkytyksen aiheuttavan
tuotteen nauttimisesta oireiden
ilmenemiseen riippuu
ruokamyrkytyksen aiheuttajasta:
äkilliset myrkytysoireet voivat
ilmetä jo noin tunnin kuluttua,
kun virus- ja bakteeritautien
itämisaika voi olla useita päiviä.
Listeria monocytogenes -
bakteerin aiheuttamassa
listerioosissa itämisaika voi olla
jopa useita viikkoja.
 

Yhteistyössä