Kysymys kokkaustaitoiselle : Salaatinkastike ennevanhaan

03.11.2008
136
0
16
Lapsuuden mummon makumaailmaan voisin yrittää tehdä jonkinmoisen takauman. Kyse on salaatinkastikkeesta (ja salaatista).

Siihen laitettiin ainakin munankeltuaista ja etikkaa (ehkä jopa viinietikkaa, tuskin kuitenkaan Balsamicoa) ja muutakin... no sokeriakin tietenkin...niistä siis saatiin sellainen majoneesimainen kastikerunko aikaiseksi.

Mutta mikähän on se oikea tuollaisen perinteisen enenvanhaan käytetyn salaatinkastikkeen resepti ja ne kaikki perinteiset ainesosaset?

Tavanomaisen omasta kasvimaasta saadun lehtisalaatin kastikkeeksi siis se tuli. Sekoitettiin kulhossa valmiiksi salaattiin, munanlohkojakin laitettiin jne.

Näin kesän lopulla tämä tuli jostain yhtäkiä mieleeni, ja ajattelin kokeilla makumatkaa menneisyyteen, jos vain mahdollista.
 
Sen ohje oli paikallisessa lehdessä joskus tässä, ehkä juhannuksen tienoilla. Miks en ottanut talteen, itekin muistan tuon! Muistaakseni keitetyn munan keltuainen hienonnettiin kermaan, ja ripaus suolaa ja sokeria, etikasta en muista. Ja valkuainen pilkottiin koristeeksi salaatin päälle.
 
Voi toi on niiiiin hyvää. Nimenomaan siihen tulee vatkattua kermaa, niin hullulta kuin kuulostaakin. Muistelisin, että äidin versioon tulis jotain muutakin, vaan enpä muista ulkoa.
 
http://www.rajamaen.fi/rajamaen.nsf/sivut/ReseptisivuTemp-2?OpenDocument&cid=salaatti11-2

Löytyy googlesta muitakin nimellä vanhan ajan salaatti. Nyt rupes tekeen mieli sitä :)
 
Hienoa. Sain vastauksia. Kiitokset tuosta linkistä. Siellähän sitä tietoa näköjään löytyy. Ja tuosta valmistuksesta myös, eli kermaa pitääkin vähän vispata ja se keltuainen pitää juurikin hienontaa/hiertää siihen kermaan, jotta saadaan sileä maku.
 

Yhteistyössä