moniallergisten reseptit- pino

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja mimmu
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

mimmu

Jäsen
15.05.2004
542
0
16
Elikkäs jos koottaisiin tähän kaikkia ohjeita, ihan yleisiäkin, joita sitten kukin voisi muokkailla kullekkin sopivaksi. Alkuun voitaisiin laittaa esim. maidoton, viljaton jne. Mulle ainakin tulee usein olo et samat ruoat kiertää joka viikko. Ja jos reseptin perään voisi vielä kirjoittaa että minkämakuinen on lopputulos!

tässä vielä sämpyläresepti jonka jo laitoinkin tonne imetysdiettaajat pinoon.


Sämpylät (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman korvaamalla kaurahiutaleet hirssihiutaleilla)
Juuritaikina:
4dl vettä
1 pkt hiivaa
3dl kaurahiutaleita
2dl tattarijauhoja
4tl sokeria tai siirappia
Murenna hiiva kädenlämp. veteen, lisää juuritaikinan aineet. anna käydä lämpimässä ½-tunti.

2dl riisijauhoja
2dl tattarijauhoja
2tl suolaa
Sekoita loput jauhot. Anna kohota. Nostele taikina lusikalla uuninpellille sämpylöiksi. Kohota hetki ja paista 225 noin 15-20min. Alkuperäisessä ohjeessa nuo kaurahiutaleet oli korvattu hirssihiutaleilla mutta en niitä kaupasta löytänyt joten vallan olen käyttänyt kaurahiutaleita. Alkuun maku oli karvas mun mielestä, tosin muut maistelijat kyllä tykkäsivät heti! Sitten itsellekkin iski oikein himo noihin, oikeesti hyviä ja terveellisiä!


Vuokaleipä (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman jättämällä kaurahiutaleet pois ja vähentämällä veden märän 4 desiin))
1 paketti semperin luontaisesti gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
4,5 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
½ dl ruokaöljyä
25g hiivaa
1 tl suolaa
2 raastettua porkkanaa
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen vesi. Lisää muut aineet. Voitele vuoka
ja kaada taikina siihen. Nostata. Paista 250 asteessa noin 35 minuuttia. Tämä ohje on muunneltu versio semperin jauhopaketista. Musta parempaa kun laittaa porkkanaa.


Perunarieska (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton, hiivaton)
2dl keitettyä perunaa survottuna keitinliemeen soseeksi
1dl perunajauhoja
suolaa
Sekoita aineet. Lusikoi taikina pellille. Paista 250 asteessa noin 15 min.
Nopea tehdä ja sopii myös hiiva-allergisille. omasta mielestä ok, poika söisi tätä vaikka kuinka paljon.


Lihapullat (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
500g possun tms. jauhelihaa
2 keskikok. perunaa
1 dl vettä
1 sipuli
1tl suolaa
½ tl valkopippuria

Muusaa keitetyt perunat ja sekoita jauhelihan ja veden kanssa. Lisää loput aineet. Paista. Maku sama kuin tavallisissa lihapullissa.


Valkoinen kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
sipulia
2rkl maizena maissitärkkelystä
Sekoita aineet ja anna kiehahtaa.
Lisää 2-3 dl kauramaitoa. Anna saostua.
Ota pois hellalta ja lisää suola. Maussa ei juurikaan eroa tavalliseen maitokastikkeeseen. Huom! Riisimaitoon tehtynä ei onnistu!


Ruskea kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
100g possun jauhelihaa/nakkeja
2rkl maizena maissitärkkelystä
hienonnettua sipulia
4dl vettä
1dl kaurakermaa
¾ tl suolaa
ripaus valkopippuria

Ruskista jauheliha ja sipuli keijussa paistinpannulla.
Lisää maissitärkkelys ja anna ruskistua. Lisää vesi ja kerma.
Mausta.


Merimiespata ( maidoton, soijaton, viljaton, kananmunaton)
400 g kulmapaistia
2 rkl voita
1 laakerinlehti
½ tl timjamia
suolaa
1 sipuli
8 perunaa
porkkana
8 dl kuumaa kasvis- tai lihalientä

Leikkaa lihasta ohuita siivuja ja mausta suolalla. Ruskista viipaleet molemmin puolin voissa.
Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota. Laita lihat, sipulit, mausteet sekä noin 5dl kasvis- tai lihalientä vuokaan ja uuniin (175 astetta) hautumaan noin ½ tunniksi.

Kuori ja viipaloi perunat sekä porkkanaa. Lisää lihojen päälle pataan perunat ja
porkkanan viipaleet. Kaada pataan lientä niin että perunat juuri peittyvät.
Kypsennä 175 asteen uunin lämmössä tai 1½ tuntia liedellä hitaasti kannen alla. Hyvää!


Riisipata (maidoton, soijaton, kananmunaton, viljaton)
Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuution ja veden kanssa.
Paista öljytyllä pannulla liha kypsäksi. Laita kypsän lihan joukkoon
viipaloitua porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Anna hautua kypsäksi.
Lisää lihan ja vihannesten joukkoon kypsä riisi. Anna hautua. Mausta tarpeen mukaan.


Pakko laittaa vielä hyvien viinerien ohje:
Vuokaviinerit
7½dl semperin vaaleaa luont.glut. jauhoseosta
5 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
150g keijua tms.
2½dl vettä
30-40g hiivaa

paiston kestävää marmeladia

Sekoita jauhot, sokeri, kardemumma ja suola. Nypi joukkoon rasva. Liota hiiva kylmään veteen ja kaada se jauhojen sekaan. Sekoita. Anna levätä puoli tuntia kylmässä. Kauli kahden leivinpaprein välissä levyksi. leikkaa levystä 12-16 neliötä ja laita jokaisen keskelle marmeladia. nosta kulmat täytteen päälle, paina varovasti ja nosta viinerit vuokiin. Anna kohota viileässä pari tuntia. Paista 225 asteessa noin 15 min. Jäähtyneiden viinerien päälle voi ripotella tomusokeria. Todella hyviä!!

Lisäilen taas kun kerkiän kirjoittamaan!


 
Tämä ei ole mikään moniallerginen ohje sinänsä, mutta vinkki, ettei tarvitse syödä aina vain riisiä ja lihaa, jos on hyvin tiukalla dieetillä.

Eli Maissitacot
Maissitacoja
Possunjauheliha (tai nauta, jos käy) paistetaan hyvin kuivaksi ja sekaan niitä mausteita, joita saa syödä esim. basilica, oregano, pippurit ja teelusikallinen suolaa

Väliin myös sallittuja vihanneksia esim. jäävuorisalaatti, kurkku, oliivit, ananas jne.
Öljykastikkeella saa lisäenergiaa (rypsi tai oliivi)
Maustaa voi esim. chilikastikkeella, jos on syötävien listalla tai tietysti tomaattisalsalla, jos saa syödä tomaattia.

Tämä ruoka on maidoton, ilman kotim. viljoja, soijaton, perunaton, naudanlihaton ja suurimmat todennäköiset allergianaiheuttajat puuttuvat.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.10.2006 klo 11:41 Vieras kirjoitti:
Tämä ruoka on maidoton, ilman kotim. viljoja, soijaton, perunaton, naudanlihaton ja suurimmat todennäköiset allergianaiheuttajat puuttuvat.

Nii, siis jos maissi käy, kuuluu vaan nykyään aika useasti allergisoivien aineiden joukkoon....

Tässä meidän lemppari, kasvikset voi säveltää ruokavalion mukaan.

Kasvisgratiini (maidoton, gluteeniton, lihaton, munaton)

500 g kasviksia (kukka-, parsakaali, maissi, kesäkurpitsa, peruna ym.)
Päälle:
2 rkl margariinia
2 rkl riisijauho
2 1/2 dl riisi- tai kaurajuomaa tai vettä
suola, paprikajauhetta, pippuria, yrttejä

Kiehauta kasvikset ja laita voideltuun uunivuokaan. Jos käytät pakastekasviksia, ne voi käyttää sellaisenaan. Sulata kattilassa rasva, sekoita joukkoon jauhot.

Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja mausta. Kaada sakea kastike kasvisten päälle ja laita pinnalle muutama rasvanokare. Paista 225 C n. 15 min.
 


makeaa hyvää saat perustaikina pohjasta
100g keijua tai maidoton margar.
1.5dl sokeria nämä vaahdoksi
lisää kiehuvaa vettä vatkaten n.3rkl vatkaa niin kauan että seos on vaahtoa ja vesi on imeytynyt rasvaseokseen
lisää n.3-4dl semperin jauhoseosta tai pelkkiä maissijauoja tai muuta haluamaasi jauhoa
1tl leivinjauhetta jauhoihin seattuna
taikina saa olla jämäkkä mutta ei kovaa eikä ihan löysääkään....
tästä voit tehdä pikkuleipiä tai piirakkapohjan ja vähän löysempänä muffinsseja lisäten marjoja sekaan...
tätä ohjetta käytän meillä muokaten kakun mallia ja vuoan muotoa vaihdellen välillä :) kun tavan sokerin tilalle laittaa tomusokerin ja jättää leivinjauheen pois tulee myös eri makuinen taikina.

se maidoton "kerma"
1.5dl vettä
1rkl sokeria
1.5rkl perunaj tai maizenaa
kiehauta kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes kirkasta paksua kiisseliä JÄÄHDYTÄ
vatkaa erikulhossa 100g keijua
lisää paksu kiisseli sekaan ja vatkaa vaahdoksi
lisää vaniliasokeria mauksi
hyvää ja taatusti pysyy kakun päällä!



TODELLA HYVÄ RESEPTI!!!! :heart:
 
Kokeilin tässä tällaista teeleipä/rieskaohjetta (siis omasta päästä)
jota voi soveltaa tilanteen mukaan:

2dl kesäkurpitsa/porkkanaraastetta tai survottua perunaa
2 dl kaurajauhoja tai 1dl kaurajauhoja ja 1dl luont.gluteiinitonta jauhoa
1 dl perunajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1rkl sokeria
vähän suolaa
riisimaitoa, kauramaitoa, soijamaitoa tai vettä, ainakin desi luulisin...
2-3 rkl rypsiöljyä (arvio)
(valkosipulijauhetta)

Raasta kesäkurpitsaa tai porkkanaa. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää sekaan raaste/survos, loraus öljyä ja sen verran nestettä että taikina sopivaa muovattavaa. Tee vajaan sentin paksuisia kiekkoja pellille ja pistele niitä haarukalla. Uuniin 15-18min ja voitele kuumana margariinilla tai öljyllä.

Itse kokeilen eilen tuota kesäkurpitsaa/riisimaitoa ja valkosipulijauhetta "kaurapainotteisella pohjalla" ja NAM että oli hyvää! :p <br><br>
 
hyytelöhedelmätorttu:

3 dl kaurahiutaleita, reilu desi fariinisokeria ja 100 g sinistä keijua paahdetaan pannulla hetki (varo palamista),
painellaan sitten irtopohjavuokaan.
Päälle vauvanruokapurkeista ja liivatteesta hyytelö. Ja että saisi makua/runsautta torttuun minä tykkään tehdä päälle hedelmäsalaattia sallituista hedelmistä mm. viinirypäle, päärynä, ananas. Kaiken kruunaa kauravaniljakastike...nam.

pikakastike:
possunsuikaleita, pakastemaissia, sipulikuutioita ja kaurakermaa...olenko ainoa joka jumittaa tällaisiin helppoihin ratkaisuihin?

huom! onko joku keksinyt miten korvata kermaviili tms. esim suolaisessa piiraassa munattomalla, maidottomalla, luontaisesti gluteenittomalla, soijattomalla jne. valiolla?
 
Perunamuusia joka tehty keitinveteen ja riisihiutalepuuroa sekaisin. Yhteensä noin 5 desiä. siihen sekaan maun mukaan suolaa sekä 1 dl perunajauhoja. Juuri kokeilen tällaisia leipiä, saas nähdä mitä niistä tulee, ovat juuri 250 asteessa paistumassa :) Taikina oli aika jankkia, pystyi pyöroitteleen vedessä kastelluilla käsillä palloja ja siitä sitte litistään littanoiksi.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 02.01.2007 klo 17:21 Leipää kirjoitti:
Perunamuusia joka tehty keitinveteen ja riisihiutalepuuroa sekaisin. Yhteensä noin 5 desiä. siihen sekaan maun mukaan suolaa sekä 1 dl perunajauhoja. Juuri kokeilen tällaisia leipiä, saas nähdä mitä niistä tulee, ovat juuri 250 asteessa paistumassa :) Taikina oli aika jankkia, pystyi pyöroitteleen vedessä kastelluilla käsillä palloja ja siitä sitte litistään littanoiksi.

ai niin ja laitoin sekaan myös vähän ruokaöljyä ja sinistä keijua ja vähän kylmää vettä.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 02.01.2007 klo 17:22 Leipää kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 02.01.2007 klo 17:21 Leipää kirjoitti:
Perunamuusia joka tehty keitinveteen ja riisihiutalepuuroa sekaisin. Yhteensä noin 5 desiä. siihen sekaan maun mukaan suolaa sekä 1 dl perunajauhoja. Juuri kokeilen tällaisia leipiä, saas nähdä mitä niistä tulee, ovat juuri 250 asteessa paistumassa :) Taikina oli aika jankkia, pystyi pyöroitteleen vedessä kastelluilla käsillä palloja ja siitä sitte litistään littanoiksi.

ai niin ja laitoin sekaan myös vähän ruokaöljyä ja sinistä keijua ja vähän kylmää vettä.

Lapsi tykkäsi näistä hirmusti ku laitto keijua päälle, vielä tänä päivänä söi näitä kun lämmitti mikrossa! Tuli yhteensä 9 kpl tuosta pienestä taikinasta.

Tänään sitten kokeilin lettuja! Otin perunoiden keitinveden talteen ja sekoitin siihen Semperin luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta epämääräisen määrän ja vähän suolaa. Keijussa paistinpannulla paistoin ja sokeria valmiiden pinnalle niin kyllä tyttö tykkäs.
 

Yhteistyössä