Elikkäs jos koottaisiin tähän kaikkia ohjeita, ihan yleisiäkin, joita sitten kukin voisi muokkailla kullekkin sopivaksi. Alkuun voitaisiin laittaa esim. maidoton, viljaton jne. Mulle ainakin tulee usein olo et samat ruoat kiertää joka viikko. Ja jos reseptin perään voisi vielä kirjoittaa että minkämakuinen on lopputulos!
tässä vielä sämpyläresepti jonka jo laitoinkin tonne imetysdiettaajat pinoon.
Sämpylät (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman korvaamalla kaurahiutaleet hirssihiutaleilla)
Juuritaikina:
4dl vettä
1 pkt hiivaa
3dl kaurahiutaleita
2dl tattarijauhoja
4tl sokeria tai siirappia
Murenna hiiva kädenlämp. veteen, lisää juuritaikinan aineet. anna käydä lämpimässä ½-tunti.
2dl riisijauhoja
2dl tattarijauhoja
2tl suolaa
Sekoita loput jauhot. Anna kohota. Nostele taikina lusikalla uuninpellille sämpylöiksi. Kohota hetki ja paista 225 noin 15-20min. Alkuperäisessä ohjeessa nuo kaurahiutaleet oli korvattu hirssihiutaleilla mutta en niitä kaupasta löytänyt joten vallan olen käyttänyt kaurahiutaleita. Alkuun maku oli karvas mun mielestä, tosin muut maistelijat kyllä tykkäsivät heti! Sitten itsellekkin iski oikein himo noihin, oikeesti hyviä ja terveellisiä!
Vuokaleipä (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman jättämällä kaurahiutaleet pois ja vähentämällä veden märän 4 desiin))
1 paketti semperin luontaisesti gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
4,5 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
½ dl ruokaöljyä
25g hiivaa
1 tl suolaa
2 raastettua porkkanaa
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen vesi. Lisää muut aineet. Voitele vuoka
ja kaada taikina siihen. Nostata. Paista 250 asteessa noin 35 minuuttia. Tämä ohje on muunneltu versio semperin jauhopaketista. Musta parempaa kun laittaa porkkanaa.
Perunarieska (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton, hiivaton)
2dl keitettyä perunaa survottuna keitinliemeen soseeksi
1dl perunajauhoja
suolaa
Sekoita aineet. Lusikoi taikina pellille. Paista 250 asteessa noin 15 min.
Nopea tehdä ja sopii myös hiiva-allergisille. omasta mielestä ok, poika söisi tätä vaikka kuinka paljon.
Lihapullat (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
500g possun tms. jauhelihaa
2 keskikok. perunaa
1 dl vettä
1 sipuli
1tl suolaa
½ tl valkopippuria
Muusaa keitetyt perunat ja sekoita jauhelihan ja veden kanssa. Lisää loput aineet. Paista. Maku sama kuin tavallisissa lihapullissa.
Valkoinen kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
sipulia
2rkl maizena maissitärkkelystä
Sekoita aineet ja anna kiehahtaa.
Lisää 2-3 dl kauramaitoa. Anna saostua.
Ota pois hellalta ja lisää suola. Maussa ei juurikaan eroa tavalliseen maitokastikkeeseen. Huom! Riisimaitoon tehtynä ei onnistu!
Ruskea kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
100g possun jauhelihaa/nakkeja
2rkl maizena maissitärkkelystä
hienonnettua sipulia
4dl vettä
1dl kaurakermaa
¾ tl suolaa
ripaus valkopippuria
Ruskista jauheliha ja sipuli keijussa paistinpannulla.
Lisää maissitärkkelys ja anna ruskistua. Lisää vesi ja kerma.
Mausta.
Merimiespata ( maidoton, soijaton, viljaton, kananmunaton)
400 g kulmapaistia
2 rkl voita
1 laakerinlehti
½ tl timjamia
suolaa
1 sipuli
8 perunaa
porkkana
8 dl kuumaa kasvis- tai lihalientä
Leikkaa lihasta ohuita siivuja ja mausta suolalla. Ruskista viipaleet molemmin puolin voissa.
Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota. Laita lihat, sipulit, mausteet sekä noin 5dl kasvis- tai lihalientä vuokaan ja uuniin (175 astetta) hautumaan noin ½ tunniksi.
Kuori ja viipaloi perunat sekä porkkanaa. Lisää lihojen päälle pataan perunat ja
porkkanan viipaleet. Kaada pataan lientä niin että perunat juuri peittyvät.
Kypsennä 175 asteen uunin lämmössä tai 1½ tuntia liedellä hitaasti kannen alla. Hyvää!
Riisipata (maidoton, soijaton, kananmunaton, viljaton)
Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuution ja veden kanssa.
Paista öljytyllä pannulla liha kypsäksi. Laita kypsän lihan joukkoon
viipaloitua porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Anna hautua kypsäksi.
Lisää lihan ja vihannesten joukkoon kypsä riisi. Anna hautua. Mausta tarpeen mukaan.
Pakko laittaa vielä hyvien viinerien ohje:
Vuokaviinerit
7½dl semperin vaaleaa luont.glut. jauhoseosta
5 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
150g keijua tms.
2½dl vettä
30-40g hiivaa
paiston kestävää marmeladia
Sekoita jauhot, sokeri, kardemumma ja suola. Nypi joukkoon rasva. Liota hiiva kylmään veteen ja kaada se jauhojen sekaan. Sekoita. Anna levätä puoli tuntia kylmässä. Kauli kahden leivinpaprein välissä levyksi. leikkaa levystä 12-16 neliötä ja laita jokaisen keskelle marmeladia. nosta kulmat täytteen päälle, paina varovasti ja nosta viinerit vuokiin. Anna kohota viileässä pari tuntia. Paista 225 asteessa noin 15 min. Jäähtyneiden viinerien päälle voi ripotella tomusokeria. Todella hyviä!!
Lisäilen taas kun kerkiän kirjoittamaan!
tässä vielä sämpyläresepti jonka jo laitoinkin tonne imetysdiettaajat pinoon.
Sämpylät (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman korvaamalla kaurahiutaleet hirssihiutaleilla)
Juuritaikina:
4dl vettä
1 pkt hiivaa
3dl kaurahiutaleita
2dl tattarijauhoja
4tl sokeria tai siirappia
Murenna hiiva kädenlämp. veteen, lisää juuritaikinan aineet. anna käydä lämpimässä ½-tunti.
2dl riisijauhoja
2dl tattarijauhoja
2tl suolaa
Sekoita loput jauhot. Anna kohota. Nostele taikina lusikalla uuninpellille sämpylöiksi. Kohota hetki ja paista 225 noin 15-20min. Alkuperäisessä ohjeessa nuo kaurahiutaleet oli korvattu hirssihiutaleilla mutta en niitä kaupasta löytänyt joten vallan olen käyttänyt kaurahiutaleita. Alkuun maku oli karvas mun mielestä, tosin muut maistelijat kyllä tykkäsivät heti! Sitten itsellekkin iski oikein himo noihin, oikeesti hyviä ja terveellisiä!
Vuokaleipä (maidoton, soijaton, kananmunaton, saa viljattoman jättämällä kaurahiutaleet pois ja vähentämällä veden märän 4 desiin))
1 paketti semperin luontaisesti gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
4,5 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
½ dl ruokaöljyä
25g hiivaa
1 tl suolaa
2 raastettua porkkanaa
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen vesi. Lisää muut aineet. Voitele vuoka
ja kaada taikina siihen. Nostata. Paista 250 asteessa noin 35 minuuttia. Tämä ohje on muunneltu versio semperin jauhopaketista. Musta parempaa kun laittaa porkkanaa.
Perunarieska (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton, hiivaton)
2dl keitettyä perunaa survottuna keitinliemeen soseeksi
1dl perunajauhoja
suolaa
Sekoita aineet. Lusikoi taikina pellille. Paista 250 asteessa noin 15 min.
Nopea tehdä ja sopii myös hiiva-allergisille. omasta mielestä ok, poika söisi tätä vaikka kuinka paljon.
Lihapullat (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
500g possun tms. jauhelihaa
2 keskikok. perunaa
1 dl vettä
1 sipuli
1tl suolaa
½ tl valkopippuria
Muusaa keitetyt perunat ja sekoita jauhelihan ja veden kanssa. Lisää loput aineet. Paista. Maku sama kuin tavallisissa lihapullissa.
Valkoinen kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
sipulia
2rkl maizena maissitärkkelystä
Sekoita aineet ja anna kiehahtaa.
Lisää 2-3 dl kauramaitoa. Anna saostua.
Ota pois hellalta ja lisää suola. Maussa ei juurikaan eroa tavalliseen maitokastikkeeseen. Huom! Riisimaitoon tehtynä ei onnistu!
Ruskea kastike (maidoton, viljaton, soijaton, kananmunaton)
2rkl sinistä keijua
100g possun jauhelihaa/nakkeja
2rkl maizena maissitärkkelystä
hienonnettua sipulia
4dl vettä
1dl kaurakermaa
¾ tl suolaa
ripaus valkopippuria
Ruskista jauheliha ja sipuli keijussa paistinpannulla.
Lisää maissitärkkelys ja anna ruskistua. Lisää vesi ja kerma.
Mausta.
Merimiespata ( maidoton, soijaton, viljaton, kananmunaton)
400 g kulmapaistia
2 rkl voita
1 laakerinlehti
½ tl timjamia
suolaa
1 sipuli
8 perunaa
porkkana
8 dl kuumaa kasvis- tai lihalientä
Leikkaa lihasta ohuita siivuja ja mausta suolalla. Ruskista viipaleet molemmin puolin voissa.
Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota. Laita lihat, sipulit, mausteet sekä noin 5dl kasvis- tai lihalientä vuokaan ja uuniin (175 astetta) hautumaan noin ½ tunniksi.
Kuori ja viipaloi perunat sekä porkkanaa. Lisää lihojen päälle pataan perunat ja
porkkanan viipaleet. Kaada pataan lientä niin että perunat juuri peittyvät.
Kypsennä 175 asteen uunin lämmössä tai 1½ tuntia liedellä hitaasti kannen alla. Hyvää!
Riisipata (maidoton, soijaton, kananmunaton, viljaton)
Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuution ja veden kanssa.
Paista öljytyllä pannulla liha kypsäksi. Laita kypsän lihan joukkoon
viipaloitua porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Anna hautua kypsäksi.
Lisää lihan ja vihannesten joukkoon kypsä riisi. Anna hautua. Mausta tarpeen mukaan.
Pakko laittaa vielä hyvien viinerien ohje:
Vuokaviinerit
7½dl semperin vaaleaa luont.glut. jauhoseosta
5 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
150g keijua tms.
2½dl vettä
30-40g hiivaa
paiston kestävää marmeladia
Sekoita jauhot, sokeri, kardemumma ja suola. Nypi joukkoon rasva. Liota hiiva kylmään veteen ja kaada se jauhojen sekaan. Sekoita. Anna levätä puoli tuntia kylmässä. Kauli kahden leivinpaprein välissä levyksi. leikkaa levystä 12-16 neliötä ja laita jokaisen keskelle marmeladia. nosta kulmat täytteen päälle, paina varovasti ja nosta viinerit vuokiin. Anna kohota viileässä pari tuntia. Paista 225 asteessa noin 15 min. Jäähtyneiden viinerien päälle voi ripotella tomusokeria. Todella hyviä!!
Lisäilen taas kun kerkiän kirjoittamaan!