Syötkö nollaruokaa?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Wellness
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

Wellness

Jäsen
06.04.2008
78
0
6
Ajattelemista aamuun...


Kirjoittanut Ann Leinonen, Etelä-Suomen Sanomat 20.12.2007


Suomalainen syö nollaruokaa

Ihminen on erinomaisesti suunniteltu. Vaikka laittaisi kurkusta alas mitä tahansa, ei se sellaisenaan mene läpi. Keho suodattaa myrkkyjä ja jätteitä pois. Maksa, munuaiset ja erittävät elimet tekevät parhaansa, että elimistö pysyisi toimintakykyisenä.

Kovasti saakin keho nykyään ponnistella. Koska ruoka ei tosiaankaan siirry suoraan pellolta pöytään -vaikka Sirkka-Liisa Anttila näin ponnekkaasti väittääkin- se pitää höystää säilytys -ja lisäaineilla. Säteilyttääkkin sitä kuulemma joskus pitää, että pysyisi pitkään myyntikelpoisena eikä tulisi turhaa hävikkiä.
Niin ruoka kulkee pitkän polkunsa pellolta tehtaiden ja keskusvarastojen kautta kauppaan ja kotiin. Paitsi silloin kun se tulee ulkomailta, jolloin matka voi olla tuhansia kilometrejä, varastoja ja laitoksia voi olla puolisen tusinaa ja alkuperäinen pelloltanostopäivä on viikkojen takana. Kuten pakkausten parasta ennen -merkinnöistä voi päätellä, joskus voi viedä vuodenkin ennen kuin ihminen saa ruoan vihdoin suuhunsa.


Ruoka, jota syömme, on kaikkea muuta kuin tuoretta ja alkuperäistä. Kuinka moni nykyisin syö hedelmiä, vihanneksia tai marjoja, jotka olisi korjattu tuoreeltaan? Tai edes samalla viikolla? Onko siis ihme, jos nahistuvat.

Pahinta on, etteivät ne ole edes kerinneet kasvaa valmiiksi. Ulkomaiset vihannekset ja hedelmät nostetaan ja poimitaan raakoina. Ne kasvatetaan nopeasti ja poimitaan vielä kypsymättöminä lukuisten ruiskutusten jälkeen.

Eivätkä kotimaiset vihannekset ole sen kummempia. Multaa eivät kotimaiset tomaatit ja kurkut ole nähneetkään, vaan viettävät lyhyen keinoelämänsä keinovalon loisteessa ja nauttivat nestemäistä lannoitekoktailia. Ne poimitaan pinkeän raakoina muka kypsymään keskusvarastoihin. Kumma, etteivät ne sitten maistu miltään.

Tuomme marketeista kotiin pussikaupalla standardimuotoisia, kauniin pyöreitä tai pitkulaisia vihanneksia ja hedelmiä, joissa ei ole makua.
Kuka vielä kuvittelee, että niissä olisi myös ravintoaineita? Ei varmasti murto-osaakaan siitä, mitä niissä taulukoiden mukaan on, kun eivät ole saaneet kasvaa valmiiksi asti.

Pikakasvatus tähtää maksimaaliseen tuottoon. Myyntitilanteessa tärkeimmät ominaisuudet ovat ulkonäkö ja massa (= paino), eivät maku ja ravitsemus.

Ihminen, joka kuvittelee syövänsä terveellisesti popsiessaan paljon vihanneksia, salaatteja, hedelmiä ja marjoja, ei välttämättä tee niin.
Kuituja ja vettä hän varmasti ruoastaan saa, mutta muuten häntä viilataan linssiin.

Vaihtoehtoisia tuotteitakaan ei oikein saa. Suomalaisilta toreilta löytyy niitä samoja keskusvarastoilta hankittuja vihanneksia kuin marketeistakin, ihan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Ihminen on mitä hän syö. Syömme paljon, mutta olemme aliravittuja. Emme saa ruoasta sitä, mitä pitäisi saada. Keho ei toimi,jos se ei saa kaikkea mitä tarvitsee. Tämän seurauksena syömme roppakaupalla allergia - ja masennuslääkkeitä.
Lisää kemikaaleja napaan ja maailma parantuu. Niinkö? Haloo, tarttisko tehdä jotain?
 
Alkuperäinen kirjoittaja Turusen pyssy:
tuli ihan paha mieli. :(

Joo on hurjaksi menny tää kaupallisuus... mutta älä huoli, kyllä ihmiset tulee heräämään ravintolisien tärkeyteen. Siis ne on aivan älyttömän tärkeitä nykypäivänä. Meilläkin koko perhe käyttää Omegaa ja Spirulinaa. Muksut siis myös koska eihän nekään sen enempää sapuskasta ravinteita saa kun me aikuisetkaan. Mut silti on aika turhaa vetää kymmenestä eri purkista vitamiinia sun muuta kun on valmisteita tarjolla josta parista tuotteesta saa 95% tarvittavista lisäravinteista ja luonnollisesti vielä.
 
Aatelkaa nyt mihin tää maailma on mennyt. Kun se raha on ainut joka jotain merkitsee. Ja ihminen siinä itse kärsii. Ruokaa vaan tuotetaan yli äyräiden ja kuka ne kaikki syö. Epämääräistä moskaa tarvis syödä jolla ei kohta mitään tekemistä ruuan kanssa. Ja muualla kärsitään nälkää. Tavallisen ihmisen aika vaikea näihin vaikuttaa. Itse yrittänyt suosia luomua, mutta onkohan niissäkään mitään luonnonmukaista.
 
Alkuperäinen kirjoittaja niin:
Aatelkaa nyt mihin tää maailma on mennyt. Kun se raha on ainut joka jotain merkitsee. Ja ihminen siinä itse kärsii. Ruokaa vaan tuotetaan yli äyräiden ja kuka ne kaikki syö. Epämääräistä moskaa tarvis syödä jolla ei kohta mitään tekemistä ruuan kanssa. Ja muualla kärsitään nälkää. Tavallisen ihmisen aika vaikea näihin vaikuttaa. Itse yrittänyt suosia luomua, mutta onkohan niissäkään mitään luonnonmukaista.

Kyllä luomu on vielä varmasti parempi vaihtoehto kun tavallinen. Kyllähän niitä valvotaan...siis luomuviljelijöitä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja kangasajuruoho:
http://yle.fi/uutiset/24h/id83726.html

Tää sopii hyvin tähän perään ihmeteltäväksi.

Mä en tajua, en sitten millään, noita keinotekoisia lannoitteita.

Eiks oo sairasta että nykyään ollaan ajauduttu tosi kauas siitä, miten meidän omat esi-isät ja äidit ,(ei niin kauan sitten, loppujen lopuksi) viljelivät ja hoitivat meidän rakkaan Suomenmaan peltoja... ennen Suomi oli puhdas...vaan onko enää? :'(
 
Alkuperäinen kirjoittaja ihaa4:
Kukas tää Ann Leinonen on ja millä kompetenssilla hän tuollaisia ajatuksia latailee?

Jaa-a, en tunne naista mutta Etelä-Suomen sanomista tää juttu on lainattu =)

Ja katsos huvikses tää vielä ja lue myös verkkouutisten juttu johon on linkki täältä:

http://www.ecowaywellness.com/8
 
Alkuperäinen kirjoittaja Wellness:
Syömme paljon, mutta olemme aliravittuja. Emme saa ruoasta sitä, mitä pitäisi saada. Keho ei toimi,jos se ei saa kaikkea mitä tarvitsee. Tämän seurauksena syömme roppakaupalla allergia - ja masennuslääkkeitä.

[/i]
[/quote]

tämäpä on heräämisen arvoinen seikka!!!! kun niin paljon nykysin kysytään että MIKSI niitä masennuslääkkeitä määrätään kokoajan enemmän ja enemmän, MIKSI ihmiset ovat kokoajan maseentuneempia.... ehkäpä tässä piilee se totuus...

hese ja mäkkärisukupolvi. ei hyvin mee. :(

 
Alkuperäinen kirjoittaja Wellness:
Alkuperäinen kirjoittaja ihaa4:
Kyllä mäkin ajattelen, ettei ruoka ole yhtä terveellistä kuin joskus 20-luvulla, mutta kai niitä ravintoarvojakin päivitetään?

Mitä tarkotat päivittämisellä?
Kai joku Evira tms. virallinen taho tutkii miten ravintoarvot ruoissa on muuttuneet. Tuskin niillä on jotkut vuosikymmeniä vanhat taulukot. En siis tiedä, mutta jotenkin se minusta tuntuu luonnolliselta, että tietoa päivitetään.

 
No ainakin saksan Evira on tutkinut... kuten huomasit jos luit sen jutun jonka linkitin.
Ja tajuaahan sen jo maalaisjärjellä; jos tomaatti (tai muu vihannes) kasvaa lasivillan päällä, keinovalossa, poimitaan puoliraakana jne. jne. ei siinä ehkä ole sitä kaikkea mitä olis jos se sais kasvaa mullassa ja auringon valon kypsyttämänä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Wellness:
No ainakin saksan Evira on tutkinut... kuten huomasit jos luit sen jutun jonka linkitin.
Ja tajuaahan sen jo maalaisjärjellä; jos tomaatti (tai muu vihannes) kasvaa lasivillan päällä, keinovalossa, poimitaan puoliraakana jne. jne. ei siinä ehkä ole sitä kaikkea mitä olis jos se sais kasvaa mullassa ja auringon valon kypsyttämänä.

niin... espanjassa ne espanjalaiset tomaatitkin maistuu joltain, muttei täällä suomessa... :(

 
Alkuperäinen kirjoittaja olenhan monta kertaa yrittäny sanoa tätä:
Alkuperäinen kirjoittaja Wellness:
No ainakin saksan Evira on tutkinut... kuten huomasit jos luit sen jutun jonka linkitin.
Ja tajuaahan sen jo maalaisjärjellä; jos tomaatti (tai muu vihannes) kasvaa lasivillan päällä, keinovalossa, poimitaan puoliraakana jne. jne. ei siinä ehkä ole sitä kaikkea mitä olis jos se sais kasvaa mullassa ja auringon valon kypsyttämänä.

niin... espanjassa ne espanjalaiset tomaatitkin maistuu joltain, muttei täällä suomessa... :(

mutta hankalahan niitä "säilömättä" tänne asti tuoda tai sitten pehmeitä ja ryppyisiä olisivat heti huomenna kaupan hyllyssä kotihyllystä puhumattakaan. Tästä syystä ostan kotimaisia vihanneksia läpi vuoden, jotakin paprikaa ulkomaisena mutta kurkku ja tomaatti aina kotimaista
 
Alkuperäinen kirjoittaja äiti 40plusplus:
Alkuperäinen kirjoittaja olenhan monta kertaa yrittäny sanoa tätä:
Alkuperäinen kirjoittaja Wellness:
No ainakin saksan Evira on tutkinut... kuten huomasit jos luit sen jutun jonka linkitin.
Ja tajuaahan sen jo maalaisjärjellä; jos tomaatti (tai muu vihannes) kasvaa lasivillan päällä, keinovalossa, poimitaan puoliraakana jne. jne. ei siinä ehkä ole sitä kaikkea mitä olis jos se sais kasvaa mullassa ja auringon valon kypsyttämänä.

niin... espanjassa ne espanjalaiset tomaatitkin maistuu joltain, muttei täällä suomessa... :(

mutta hankalahan niitä "säilömättä" tänne asti tuoda tai sitten pehmeitä ja ryppyisiä olisivat heti huomenna kaupan hyllyssä kotihyllystä puhumattakaan. Tästä syystä ostan kotimaisia vihanneksia läpi vuoden, jotakin paprikaa ulkomaisena mutta kurkku ja tomaatti aina kotimaista

Totta, on espanjasta tänne matkaa. paha vaan kun kotimaiset tomaatit ja kurkut viljellään kivivilla tai lasivilla-alustalla.
 
Periaatteessa jokseenkin asiaa, mutta pieni "reality check"

"Kuinka moni nykyisin syö hedelmiä, vihanneksia tai marjoja, jotka olisi korjattu tuoreeltaan? Tai edes samalla viikolla? "

Kuinka moni on KOSKAAN Suomessa tai itse asiassa suuressa osassa maailmaan syönyt jatkuvasti tuoreeltaan kerättyä ruokaa? Ainahan täällä on täytynyt syödä säilöttyä ruokaa, kun satokausi on lyhyt ja talvi pitkä. Vaikka monessa ruuassa saattaa olla nykyään huonommin ravintoaineita kuin aiemmin, uskon, että täällä on yhä mahdollista saada ruuasta hyvin ravinteita, kunhan syö oikeata ruokaa eikä kymmeneen kertaan käsiteltyä lisäainemössöä (ainakaan siis jatkuvasti). Suomalaisissa juureksissa, kaalissa, marjoissa jne on hyvin ravintoaineita ja säilyvätkin pitkään. Ja niitä saa vielä luomunakin.
 

Yhteistyössä